Pranešime pažymima, kad smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje tarybą sudaro 15 narių: 7 valstybės institucijų ir įstaigų atstovai, 1 Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovas ir 7 nevyriausybinių organizacijų atstovai. Tarybos sudėtį tvirtina socialinės apsaugos ir darbo ministras, kadencijos trukmė – 2 metai.

„Liepos 1-ąją įsigaliojusios naujai apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo redakcijai, šioje sudėtingoje kovoje turime iššūkių, kuriuos, tikiu, bendromis jėgomis galime įveikti. Kviečiu didelį dėmesį skirti įstatymo įgyvendinimo kokybei ir tarpinstituciniam bendradarbiavimui. Tikiu, kad tai padės efektyviau kovoti su smurtu artimoje aplinkoje, spręsti šiame procese kylančius iššūkius, nagrinėti apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje kylančius klausimus“, – posėdyje sakė ministrė Monika Navickienė.

Ministrė M. Navickienė priminė, kad kiekvienoje savivaldybėje nuo šių metų liepos 1 d. veikia Smurto artimoje aplinkoje prevencijos komisijos.

Kaip vienas iš įrankių, siekiant bendradarbiavimo tarp nacionalinio ir vietos lygmens institucijų ir sprendžiant vietos lygmeniu kylančius iššūkius apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje politikos srityje, yra ir Tarybos funkcija nagrinėti pasiūlymus, gautus iš Smurto artimoje aplinkoje prevencijos komisijų.

Ministrė priminė, kad, įsigaliojus naujai Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo redakcijai, patobulinta apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje sistema – atsirado svarbus įrankis – apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis, padedantis sukurti apsaugą asmenims, atsidūrusiems smurto artimoje aplinkoje pavojuje, rašoma pranešime.

Be to, šalyje veikia akredituotų specializuotos kompleksinės pagalbos centrų tinklas, teikiantis pagalbą smurto aukoms.

Policijos duomenimis, rugpjūčio mėnesį iš viso gauta daugiau nei 4,5 tūkst. pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje, o 70 proc. atvejų išduotas smurto orderis.

Lietuvoje veikia 24 akredituotų Specializuotos kompleksinės pagalbos centrų (SKPC) tinklas, kurių dalis finansuojama iš valstybės biudžeto apskričių principu.

Per šių metų liepos–rugpjūčio mėnesius, jau galiojant orderiui, SKPC gavo duomenis apie daugiau nei 6500 smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančių ir (ar) smurtą artimoje aplinkoje patyrusių asmenų, iš kurių daugiau nei 90 proc. sutiko gauti specializuotą kompleksinę pagalbą. Tikslinės grupės srautas padidėjo 3,5 karto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją