Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas, politologas Mažvydas Jastramskis Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ teigė, jog paties I. Vėgėlės elgesys signalizavo, kad rinkimuose bus dalyvaujama.

„Sprendžiant iš jo veiksmų pastaruosius metus viešojoje erdvėje, man atrodo, kad logiškas sprendimas. Daug kas to ir tikėjosi. Realiai, jeigu jis būtų nenorėjęs dalyvauti prezidento rinkimuose, o (norėjęs, aut. p.) Seimo, ar Europos Parlamento (EP) rinkimuose, tai tas nuolatinis jo kalbėjimas apie politiką, kalbos apie pandemiją greičiausiai nebūtų reikėję“, – kalbėjo M. Jastramskis.

Politologas M. Jastramskis kalbėjo, jog labai abejoja, kad dabartinis šalies vadovas Gitanas Nausėda galėtų nuspręsti antrosios kadencijos nesiekti. Pats G. Nausėda žiniasklaidai teigė, jog sprendimą dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose jau priėmė ir jį paskelbs gruodžio 7 dieną.

„Bet jeigu G. Nausėda nedalyvaus, tai I. Vėgėlės šansai gerokai padidėja. Nes liktų vienintelis kandidatas, kuris atrodo nepartinis, atėjęs iš politiko šono, kas prezidento rinkimuose šiaip yra labai didelis pliusas Lietuvoje.

Tačiau tai yra scenarijus, kuriame G. Nausėda prezidento rinkimuose nedalyvautų. O manau, kad jis dalyvaus. Ir pirmą kadenciją baigiančiam prezidentui būtų labai keista, kad jis to nedarytų.

Na, taip yra padaręs Algirdas Mykolas Brazauskas, bet tai yra visiška išimtis. Vėliau jis į politiką sugrįžo kaip premjeras. Abejočiau, kad G. Nausėda apie tai galvotų“, – Žinių radijo eteryje sakė M. Jastramskis.

Pašnekovas teigė, jog nepaisant to, kad I. Vėgėlė paskelbė apie dalyvavimą prezidento rinkimuose, favoritas vis tiek juose lieka G. Nausėda.

VU TSPMI docentas M. Jastramskis neatmetė, jog vienas iš galimų scenarijų – I. Vėgėlės ir G. Nausėdos kova antrame prezidento rinkimų ture.

„Aš nesakyčiau, kad tai būtinai turėtų nutikti ir yra labiausiai tikėtinas variantas. Bendrai paėmus, labai sunku kažką kalbėti, spėti apie I. Vėgėlės šansus ar rinkėjus, kai tai yra žmogus, kuris po ilgo laiko sugrįžo į politiką“, – tikino M. Jastramskis.

Jo teigimu, kol kas tenka tik spėlioti, kas pateks į antrąjį prezidento turą, bet, pasak politologo, I. Vėgėlė yra vienas iš stipriausių kandidatų eiti į antrąjį turą.

„Man dar klausimas, o ką socialdemokratai kels – tai labai svarbus dėlionės aspektas, kurio mes dar nežinome. Bet nesakyčiau, kad I. Vėgėlė būtinai eis į antrąjį turą, gali ir I. Šimonytė praeiti, nes dalis žmonių, kurie galėtų balsuoti už I. Vėgėlę, gali tiesiog neateiti į rinkimus.

O ir I. Šimonytės šansai pagerėjo tada, kai Liberalų sąjūdis nusprendė nedalyvauti prezidento rinkimuose. Tai reiškia, kad dalis balsų, kurie galėjo eiti kitai partijai, tikriausiai eis I. Šimonytei“, – kalbėjo M. Jastramskis.

Kalbėdamas apie Laisvės partijos iškeltą teisininko Dainiaus Žalimo kandidatūrą, VU TSPMI politologas M. Jastramskis svarstė, jog į antrąjį prezidento rinkimų turą jis patekti neturėtų. Ant Žinių radijo pašnekovo, jo rinkėjai greičiausiai rinksis pasielgti strategiškai ir balsą atiduoti I. Šimonytei, tikintis, jog būtent ji pateks į antrąjį turą.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Vytautas Dumbliauskas Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ dėstė, jog I. Šimonytė turi daugiau šansų patekti į antrąjį prezidento rinkimų turą nei D. Žalimas.

„Ji yra žinomesnė, ji premjerė. Aišku, ji turi valdžios kuprą, o yra daug nepatenkintų jos vadovaujamos Vyriausybės veikla ir jos pačios veikla. Daug nusivylusių yra. <...> Yra šansų, kad I. Šimonytė yra bus antrame ture. Bet ji juk supranta, kad nėra jokių šansų įveikti G. Nausėdą“, – kalbėjo V. Dumbliauskas.

Visgi, pasak pašnekovo V. Dumbliausko, daug įdomesnis būtų I. Vėgėlės ir G. Nausėdos susitikimas antrame prezidento rinkimų ture.

„Nes abu pretenduotų į tą kairįjį elektoratą ir kuris sugebėtų tą elektoratą labiau įtikinti“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo MRU docentas, politologas V. Dumbliauskas.

Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas Matas Baltrukevičius laidoje teigė, jog, bent iš pirmos žvilgsnio, I. Vėgėlė ir G. Nausėda „atrodo kaip kandidatai, kurie šiuose rinkimuose bandys skleisti žinutę, kad tiki savo pergale“.

„Nemanau, kad I. Vėgėlė tiki savo pergale, bet I. Vėgėlė iš visame dalyvavime jaučiasi gerokai daugiau realizmo, pripažinimo visuomenėje. <...> Nes kiti teigia, kad rinkimuose dalyvaus, bet šis dalyvavimas labiau olimpiniu principu. O politikoje kartais labai svarbi yra poza, kurią užimi“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ tikino M. Baltrukevičius.