Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį vykusiame posėdyje nusprendė pradėti tyrimą dėl rinkėjų papirkimo.

Delfi žiniomis, Utenos apylinkės prokuratūra visai neseniai priėmė sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise, kuris buvo pradėtas dar vasario mėnesį.

Šiame tyrime įtarimų sulaukęs Zarasų rajono gyventojas visiškai pripažino kaltę, labai gailėjosi, todėl nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas pagal laidavimą, perduodant jį mamos atsakomybei be užstato.

Teisėsauga nusprendė, kad žala šia nusikalstama veika padaryta nebuvo ir patikėjo, kad anksčiau teisėsaugos akiratyje nebuvęs vyriškis laikysis įstatymų ir daugiau nenusikals.

Delfi pavyko sužinoti, kad šis vyriškis prisipažino pirkęs balsus ne tik Darbo partijos sąrašui, bet ir ne vienam, o dviem kandidatams į mero postą.

Vienas iš jų, R. Podolskis, praeityje jau buvo gerai „nudegęs“ dėl balsų pirkimo – teismo buvo pripažintas kaltu ir turėjęs sumokėti baudą.

Už balsą – alus ir eurai


Ikiteisminio tyrimo metu suriktais duomenimis, vykstant išankstiniam balsavimui vasario 28 – kovo 2 dienomis ir balsavimo dieną – kovo 5-ąją, Zarasų rajono gyventojas siekė paveikti kelis rinkėjus, kad jie balsuotų už Darbo partijos sąrašo kandidatus į Zarasų rajono tarybą bei už šios partijos į merus keltą R. Podolskį.

Nustatyta, kad už balsą rinkėjams jis dažniausiai siūlė alaus: vienam, teisėsaugos nenustatytam asmeniui, nupirko alaus butelį, kitam, jau nustatytam, nupirko „Tvirtovės“ alaus, dar kitam – 1 litro talpos butelį „Švogerių“ alaus.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad su vienu žmogumi jis atsiskaitė ir pinigais – už balsą davė 20 eurų.

Tyrimo duomenimis, tokios pat veiklos jis ėmėsi ir antrojo savivaldos rinkimų turo metu, kuriame dėl mero posto kovojo kadenciją tuomet dar tik bebaigiantis Zarasų meras N. Gusevas ir merės postą iškovojusi Liberalų sąjūdžio kandidatė Nijolė Guobienė.

Byloje yra duomenų, kad vyriškis vienam rinkėjui pažadėjo alaus, kitam žadėjo atsilyginti alumi už tai, jei jis suras daugiau balsuojančių žmonių. Balsų už N. Gusevą buvo ieškoma ir telefonu – balsavimo dieną vienam rinkėjui pokalbyje telefonu už tai zarasiškis pažadėjo „didelį butelį“.

Praėjusią savaitę Utenos apylinkės prokuratūra sulaukė įtariamojo prašymo, kuriame jis sutiko su įtarimu, labai gailėjosi ir tikino, kad visą tai neva darė neplanuotai, o „labiau spontaniškai“.

Balsų pirkėjas prokurorams aiškino, kad po įvykio daug bendravo su mama, nusprendė atsisakyti svaigalų, pradėti dirbti.

Jis prašė atleisti jį nuo atsakomybės pagal laidavimą, prokuratūra tam neprieštaravo dar ir dėl to, kad jis visiškai pripažino savo kaltę.

Gusevas: nieko nepirkau


Buvęs Zarasų meras, socialdemokratas N. Gusevas Delfi teigė, kad visa tai – šmeižtas.

„Ne, žinokit, ponia, nežinau. Šitos istorijos esmę, prasmę vykdo teisėsauga, komentuoti tiktai nekomentuosiu, viską išsakiau teisėsaugai ir tikrai nenoriu čia veltis į tas diskusijas. Rinkimai praėjo ir čia nenoriu jums nieko sakyti. Yra teisėsauga ir ten išsiaiškins“, – kalbėjo jis.

Politiko teigimu, jį teisėsauga kvietėsi pasikalbėti kaip liudytoją. „Aš pasakiau, kad nieko nepirkęs esu ir nepirkau ir nepirksiu ir sąžiningai sakau, švariai. Yra šmeižtas, yra oponentų šmeižtas, yra galbūt tam tikras pavydas, visokių yra niuansų“, – kalbėjo jis.

Darbo partijos atstovas: jis – psichiškai nesveikas


Darbo partijos atstovas R. Podolskis Delfi prisipažino teisėsaugos įtarimų sulaukusį vyrą pažįstantis, tačiau neigė jo prašęs papirkinėti žmones.

R. Podolskis taip pat yra ir Darbo partijos Zarasų skyriaus pirmininkas. Per savivaldos rinkimus į tarybą pateko trys darbiečiai: jis, Olga Podolskienė ir Virginijus Smalskis, partijos sąrašas rinkimuose gavo 956 balsus.

„Nežinau, ką jis ten galėjo pasakyti, man labai sunku komentuoti, kai nieko nežinai, – paklaustas apie vyriškio prisipažinimą teisėsaugai, sakė R. Podolskis. – Aš jį iš vaikystės pažįstu, tame pačiame kaime esu užaugęs, kur jis dabar gyvena. Bet aš žinau, kad jis yra psichiškai nesveikas, todėl jis pagal laidavimą, abejoju, kad bus paleistas, jei jis buvo patrauktas, tai atleistas nebent pagal sveikatos būklę“.

Rimvydas Podolskis

VRK: įvertinsime pateiktą informaciją


Kad ši situacija yra žinoma VRK, Delfi patvirtino komisijos atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

„Spalio 24 d. komisija yra gavusi raštą iš Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų tyrimo skyriaus dėl nutraukto ikiteisminio tyrimo, susijusio su 2023 m. savivaldybių tarybų ir merų rinkimų politine kampanija. Rašte taip pat pridėtas ir ikiteisminio tyrimo teisėjo patvirtintas prokuroro nutarimas nutraukti šį ikiteisminį tyrimą“, – teigiama atsakyme.

Ketvirtadienį VRK nusprendė pradėti tyrimą pagal pateiktą informaciją.

Nuteistas už balsų pirkimą


Klausimai apie balsų pirkimą darbiečiui R. Podolskiui nėra naujiena.

2012 metais VRK po balsų pirkimo skandalo buvo panaikinusi Seimo rinkimų rezultatus tuometėje Zarasų-Visagino apygardoje dėl įtarimų, kad Darbo partijos kandidatas R. Podolskis organizavo rinkėjų pirkimą. Konstitucinis Teismas vėliau konstatavo, jog VRK sprendimas buvo teisėtas.

2013-ųjų vasarą Zarasų rajono apylinkės teismas R. Podolskį pripažino kaltu papirkinėjus rinkėjus.

Jam buvo skirta 26 tūkst. litų (7,5 tūkst. eurų) bauda. Tąsyk byloje nustatyta 16 nukentėjusiųjų, kuriems už kandidatui palankų balsą buvo sumokėtas 10 –15 litų (beveik 3 – 4,3 eurų) atlygis.

R. Podolskis jam metamus įtarimus tuomet vadino nesąmone ir melu. Po kilusio skandalo darbiečiai buvo sustabdę jo narystę, bet per pakartotinius rinkimus, kur jis kandidatavo savarankiškai, jam konkurento nekėlė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)