Tačiau nesėkmingai – už tai, kad bandė papirkti valstybės tarnautoją, verslininkas ne tik buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl papirkimo, bet ir nuteistas. Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Irma Blekaitienė nutarė, kad anksčiau neteistas verslininkas į valstybės biudžetą privalės sumokėti 3,4 tūkst. Eur baudą.

„Kaltinamasis tiesiogiai davė kyšį valstybės tarnautojui už pageidaujamą jo neteisėtą neveikimą vykdant įgaliojimus“, – pažymėjo baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja.

Anot jos, apysunkį nusikaltimą padariusiam verslininkui skirta bauda „bus pakankama pasiekti bausmės tikslus – sulaikyti jį nuo nusikalstamų veikų darymo, nubausti bei užtikrinti teisingumo principo įgyvendinimą“.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad Kaišiadorių verslininkas dar vasario 18-osios naktį su jam pavaldžiu vairuotoju krovininiu automobiliu „Iveco 35C15“ iš Lenkijos atvyko į Lietuvą per Lazdijų pasienio punktą. Čia transporto priemonę sustabdė pareigūnai, nes tuo metu atvykstant į Lietuvą buvo privaloma užpildyti NVSC anketą ir gauti QR kodą bei saviizoliuotis savo gyvenamojoje vietoje.

„Pareigūnai stabdė visus iš eilės į Lietuvą įvažiuojančius automobilius ir tikrino, ar keliaujantys yra užsiregistravę NVSC, – žinojau, kad grįžtant iš užsienio reikia užpildyti anketą, o grįžus atlikti COVID-19 testą bei laikytis 14 dienų saviizoliacijos, – per apklausą sakė verslinininkas. – Sustabdę pareigūnai paklausė, ar mes turime užpildę anketas, ar turime kodus, o kadangi jų neturėjome, liepė užsipildyti anketas.“

Verslininkas tikino, kad tuo metu nei jam, nei vairuotojui mobiliojo ryšio telefonais nepavyko prisijungti prie interneto, todėl priėjęs pareigūnas vairuotojui padėjo užsipildyti anketą mobiliajame telefone.

„Aš taip pat norėjau užsipildyti anketą, tačiau neveikė internetas, todėl pagalvojau, kad gal pavyks paprasčiau išspręsti susidariusią problemą – visai nepildysiu anketos, o pareigūnui duosiu pinigų, – kalbėjo baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras. – Paėmiau 50 eurų kupiūrą, ją perlenkiau, įdėjau į transporto priemonės techninės apžiūros ataskaitos kortelę ir ją padaviau prie durelių stovėjusiam pareigūnui, – paduodamas pasakiau, kad turiu registracijos kodą. Maniau, kad pareigūnas paims pinigus ir man nereikės pildyti anketos ir iš manęs nereikalaus registracijos kodo.“

Pasak vyro, pinigus pamatęs policininkas įspėjo apie baudžiamajame įstatyme numatytą baudžiamąją atsakomybę ir iš karto liepė išlipti iš automobilio.

Tuo metu policijos pareigūnas, kuriam keleivis davė kyšį, savo tarnybiniame pranešime nurodė, kad tada, kai vyras jam padavė tranzporto priemonės techninės apžiūros ataskaitos kortelę, jis paklausęs, kam šis „duoda tą lapą“.

„Jis pasakė, kad geriau įsižiūrėčiau ir suprasiu, – atlenkęs lapą pamačiau sulenktą 50 eurų kupiūrą, – rašė policininkas. – Tada vyrui paaiškinau, kad dėl bandymo papirkti pareigūną gresia baudžiamoji atsakomybė, bet šis atsakė, jog gerai žino, kokia atsakomybė jam gresia.“

Anot pareigūnų, kai vyrui buvo paaiškinta, jog viskas yra filmuojama, šis sutriko ir ėmė aiškinti, kad kupiūra įkrito netyčia. Bet tai jo neišgelbėjo – vyras buvo pristatytas į policijos komisariatą.

Tą pačią naktį verslininkas buvo išleistas į namus – prie komisariato jo laukė vilkiko vairuotojas.

Kitą dieną vyras pasidarė COVID-19 testą, jis buvo neigiamas.

„Tada susisiekiau su NVSC, kurio darbuotojai paaiškino, kad man saviizoliacija yra netaikoma, nes pagal sveikatos apsaugos ministro ministro įsakymą patenku į taikomas išimtis pagal darbo pobūdį“, – sakė verslininkas.

Jis prisipažino, kad kelionės iš Lenkijos į Lietuvą metu buvo neblaivus – išgėrė keletą butelių alaus. Tuo metu policijos komisariate jam buvo nustatytas 2,12 promilių neblaivumas. Teismas tai pripažino verslininko atsakomybę sunkinančia aplinkybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)