Vaiko teisių gynėjai primena, kad siekiant apsaugoti mergaitę nuo papildomo traumavimo, matant savo atvaizdą ir kitus duomenis viešojoje erdvėje, šiuo metu labai svarbu visai išimti arba pakoreguoti nuasmeninant visas su mergaitės paieška susijusias žinutes, t. y. išimti arba pakeisti į asociatyvines nuotraukas, neskelbti vardo, pavardės, gyvenamosios vietos, gimimo datos ir kitų asmens duomenų.

Delfi primena, kad nuo sekmadienio ieškota Kaune dingusi devynmetė buvo rasta antradienio vakarą. Anot policijos, mergaitę įtariamas 42 metų pagrobėjas laikė garaže, ten įvyko ir pagrobėjo sulaikymas.

Vyrą sulaikė „Aro“ pareigūnai. Iš pradžių policija buvo informuota, kad įtariamasis gali būti ginkluotas, tačiau sulaikymo metu vyras ginklo neturėjo.

9-metė buvo nuvežta į Kauno klinikas apžiūrėti, o vėliau perduota tėvams. Policijos duomenimis, mergaitė galėjo patirti sužalojimų.

Teisėsauga atliko pirminę įtariamojo apklausą. Policija užsiminė, kad šis vyras anksčiau neteistas, tačiau yra ne kartą baustas administracine tvarka. Neatmetama, jog įtariamas pagrobėjas galėjo padaryti daugiau nusikaltimų.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo.

Šiuo metu Kaune pagrobta ir surasta mergaitė yra saugioje aplinkoje su tėvais ir specialistais, tvirtina policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

„Mergaitė, tikrai žinau, yra saugioje aplinkoje su tėveliais ir specialistais. Konkrečios mergaitės buvimo vietos šį rytą tikrai negaliu pasakyti, bet ji yra su tais žmonėmis, su kuriais turi būti“, – ketvirtadienio rytą LRT radijui kalbėjo R. Požėla.

Jis tvirtino negalintis pasakyti, ar 9-metę ir jos šeimą šiuo metu saugo policija, bet, pasak R. Požėlos, jei to reikėtų, apsauga šeimai būtų skirta.

Policijos generalinis komisaras dar kartą ragino visuomenę socialiniuose tinkluose ir kitose platformose ištrinti Kaune ieškotos mergaitės nuotraukas, jos vardą, siekiant, kad vaikas vėliau nebūtų identifikuojamas.

„Jeigu mes visi norime – aš tikiu, kad mes visi norime, – jog mergaitė grįžtų į normalų gyvenimą, toliau gyventų toje pačioje aplinkoje, užsiimtų tomis pačiomis veiklomis, ką darė iki šiol, todėl tai [ištrinti mergaitės nuotraukas, jos vardą – ELTA] tikrai labai reikalinga vaiko interesams apginti“, – kalbėjo R. Požėla.

Požėla apie mergaitės pagrobimą: įtariamasis pasinaudojo situacija, kai šalia nebuvo kitų asmenų ar transporto priemonių

Policijos generalinis komisaras R. Požėla trečiadienį teigė, kad, teisėsaugos duomenimis, vaiko pagrobimu Kaune įtariamas asmuo pasinaudojo situacija, kai šalia mergaitės nebuvo nei kitų asmenų ar transporto priemonių.

„Faktas, kad jis (vaiko pagrobimu įtariamas asmuo – ELTA) pasinaudojo situacija, kai kitų asmenų ar turbūt kitų transporto priemonių nebuvo, jis buvo likęs vienas prieš vieną ir įvyko, kas įvyko“, – DELFI TV laidoje „Delfi interviu“ trečiadienį kalbėjo R. Požėla.
Jis tvirtino, kad kol kas nėra duomenų, jog įtariamas pagrobėjas būtų veikęs ne vienas.

R. Požėla, kalbėdamas apie garažą, kuriame su pagrobėju rasta mergaitė, neslėpė, kad radiniai jame nustebino pareigūnus. Anot jo, garaže rasti „dalykai, kurie nesusiję su tiesiogine transporto priemonės paskirtimi“.

„Ten buvo šalutinių dalykų, kurie galbūt galėjo ar galėtų padėti vykdyti vienokio ar kitokio pobūdžio nusikalstamas veikas“, – kalbėjo R. Požėla.

Policijos generalinis komisaras teigė, kad visuomenei daugiau duomenų apie tyrimą dėl mergaitės pagrobimo, apie įtariamąjį šiuo metu neteikiama, siekiant nepakenkti pačiam tyrimui, taip pat atsižvelgiant ir į paties tyrimo specifiką.

„Tiriant tam tikro pobūdžio nusikalstamas veikas, yra tam tikrų jautrių dalykų. Įtariamieji asmenys, kaip ten bebūtų, irgi ne vieni gyvena pasaulyje, jie turi tam tikrą savo aplinką, todėl bylą tiriantys pareigūnai ar vadovaujantys tam tyrimui turi kompleksiškai viską įvertinti, ar duomenų paskelbimas nepakenks tyrimui, nesukels galbūt kitų grėsmių“, – komentavo policijos vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)