Kai aplink vanduo, ir visi keliai apsemti, arčiausiai Mingės kaimo gali patekti tik pylimu. Ant jo žmonės smėlio maišus surikiavo, kad bent pylimas vandenyje nedingtų. O iš Mingės kaimo dabar galima tik valtimi ištrūkti.

„Mūsų valdžia tai sėdi sausai ir šiltai, tai kokios bėdos? Jie tą savo ekstremalią situaciją žinote, kodėl ją skelbia? Kad išvengtų atsakomybės“, – kalbėjo Mingės kaimo gyventojas Viktoras Jakumaitis.

Iš Mingės kaimo vyras galėtų ir išeiti, bet penkis kilometrus tektų pėsčiomis pylimu kulniuoti, bene puskilometrį vandeniu bristi.

„Aš bridau du kartus, nes turėjau reikalų, buvau palikęs mašiną. Nusibodo man tuo vandeniu vaikščioti, ir atstumas yra nemažas, vandeniu 400 metrų bristi, tai kam? Susiradau tokią vietą, kur yra ir sausiau, ir truputį arčiau“, – pasakojo V. Jakumaitis.

Užlietus kelius traktorius įveiktų, bet jį tik vienas ūkininkas turi, ir važiuoti bijo. Kur vandenyje kelias, yra neaišku.

O abipus upės, Mingėje, 26 žmonės gyvena. Viena pora serga, bet vaistų sako turinti.

Visi, kurie, kaip sako vietos gyventojas, „norėjo išlikti sausais užpakaliais“ pradėjo krauti maišus su smėliu ant pylimo.

„O ką daryti? Valdžiai tai neįdomu“, – sakė V. Jakumaitis.

Gyventojai nepatenkinti valdžia


Mingės gyventojai tvirtina, kad tokių bėdų nebūtų, jeigu valdžia žmonėmis rūpintųsi.

„Reikalingi geri norai, ketinimai ir, kad veiktų siurblinė. Taupo ir išsisukinėja, paprasčiausiai nenori suprasti“, – kalbėjo V. Jakumaitis.

Šilutės valdžia iš Žemės ūkio ministerijos polderiams kasmet gauna per milijoną eurų. Polderis yra nusausinta ir pylimu apsaugota žemė. Bet beveik visus pinigus esą suryja elektra ir siurblinių remontas. O po potvynių esą dar ir pylimus reikia tvarkyti.

„Jeigu mes turime pylimų 220 kilometrų, tai mes iš jų prižiūrime 20 kilometrų. Visi kiti pylimai palikti likimo valiai. Siurblinės visos yra suremontuotos, ypač žiemos siurblinės, jos visos yra paruoštos ir dirba. Elektrą apmokame, jeigu trūksta, iš savų mokame, prašome papildymo iš Žemės ūkio ministerijos. Taip, kad jokio taupymo nėra“, – kalbėjo Šilutės meras Vytautas Laurinaitis.

Šilutės rajone yra 27 polderiai, iš jų 12 – žiemos, o kiti, tarp jų ir prie Mingės, tik vasarą naudojami. Bet žadama, kad siurbliai ties Minge jau greitai dirbs.

„Jeigu būtų paleisti siurbliai, gali ledai papulti. Buvo uždėti tinklai, tie tinklai sulaužyti. Dabar jau tvarko Stankiškių polderio tinklus, deda metalines groteles. Ir turėtų penktadienį paleisti Stankiškių polderio siurblinę“, – sakė Šilutės r. savivaldybės Kaimo reikalų skyriaus vedėjas Povilas Budvytis.

Mingės gyventojai sako, kad siurbliai seniai turėjo veikti. Tada ir keliai būtų išvažiuojami, ir elektros stulpai nebūtų nuvirtę.

„Čia viskas yra per apsileidimą. Visi taupo, kažko laukia, taip mes ir gyvename“, – piktinosi vietos gyventojas.

Šilutės rajone vis dar vandenyje murkdosi penkiolika kaimų, kuriuose gyvena per šimtą žmonių. Po vandeniu – apie 17 tūkst. hektarų. Potvynis vis laikosi, mat vėjas nepalankus, ir marios vandens nepriima.