Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas Linas Didvalis, kalbėdamas „Žinių radijuje“, pastebėjo, kad dvišalė konfrontacija tęsiasi jau ne vienerius metus.

„Kinija gana atvirai teigia ir įvairiausiais žingsniais žengia žingsnius, kad didintų savo galią bei įtaką pasaulyje. Tai yra gana akivaizdu. Yra įvairiausi Kinijos planai ir politinės priemonės kaip kad stiprinti jungtis su įvairiomis pasaulio valstybėmis, ypač su besivystančiomis valstybėmis, investuojant, stiprinant prekybą, ekonominius ir politinius ryšius – per paskutinį dešimtmetį į tai Kinija investavo milžiniškas lėšas“, – pastebėjo pašnekovas.

Kinija per dešimtmetį, anot jo, akivaizdžiai tapo atkaklesnė, labiau savimi pasitikinti, drąsiau išreiškianti savo poziciją.

„Jei anksčiau mes nematydavome tokios stiprios retorikos Amerikos atžvilgiu iš Kinijos pusės, tarsi būdavo stengiamasi kiek ramiau reaguoti ir poziciją išsakyti, tai dabar matome, kad Kinija tikrai labai drąsiai, su tokiu prieštaravimu bando skleisti savo poziciją be didesnių dvejonių“, – kalbėjo L. Didvalis.

Jo teigimu, Kinijai yra naudinga, kad visos jos konkurentės ilgalaikėje perspektyvoje būtų kuo silpnesnės, nes tai leidžia auginti Pekino galią.

Bidenas ir Xi Jinpingas

„Karas Ukrainoje, Rusijos agresija prieš Ukrainą, kaip mato ir tiki Kinija, silpnina JAV, kuri leidžia pinigus „į balą“, Kinijos požiūriu, silpnina Europą, kuri taip pat turi išleisti daug lėšų. Tuo pačiu ir pati Rusija yra silpnėjanti, tad Kinijai tai iš esmės iš visų pusių yra naudingas dalykas, nes Kinijai tas karas iš esmės nekainuoja, ji labai stengiasi atsargiai laviruoti, kad niekas ant jos per daug nesupyktų“, – sakė VDU docentas.

L. Didvalis atkreipė dėmesį, kad šiuo metu Kinija išlaiko prekybinius santykius tiek su Rusija, tiek su JAV, tiek su Europa.

„Ilgalaikėje perspektyvoje Kinija tikisi, kad išeis iš visos šios situacijos tik stipresnė. Todėl pačiai Kinijai kažkaip aktyviai įsitraukti į šį konfliktą nėra labai aiškios logikos, nes visas įsitraukimas jai kainuotų gana daug, lemtų, kad Vakarai įvestų sankcijas Kinijai, ir tokiu būdu Kinija tikrai negautų kažkokios didesnės naudos“, – paaiškino ekspertas.

Todėl, anot jo, kol kas sunku sugalvoti argumentą, kodėl Pekinas galėtų nuspręsti tiekti Rusijai ginklus. Tokius planus paneigė ir pati Kinija.

L. Didvalio vertinimu, Kinijai silpnėjanti Rusija naudinga, nes dvišalėse derybose gerėja jos pozicijos.

Xi Jinpingas, Vladimiras Putinas

„Mes matome, kaip Vakarų šalys sunkiai, iš mūsų, Lietuvos perspektyvos žiūrint, įvedinėja sankcijas Rusijai, tad pagalvojus apie sankcijas Kinijai tampa dar sudėtingiau rasti konsensusą daugeliui valstybių, nes ekonomiškai saitai yra labai stiprūs“, – kalbėdamas apie tai, kokias sankcijas Vakarai galėtų įvesti Kinijai, jei ši įsitrauktų į karą Ukrainoje, pastebėjo VDU docentas.

Sudėtingesnės ir rimtesnės sankcijos, pasak jo, tikriausiai galėtų būti įvedamos tik tokiu atveju, jei situacija taptų itin eskaluojanti.

„Kažkokių labai didelių sankcijų aš nesitikėčiau, kad jos būtų greit įvedamos. Tikriausiai būtų pradėta nuo jautriausių sektorių, tokių kaip karinis sektorius, aukštesnių technologijų sektorius ar tai, kas tampriai susiję su karine pramone“, – sakė L. Didvalis.

Visą „Žinių radijo“ laidą su VDU docentu žiūrėkite čia: