Interviu portalui DELFI B. Matelis stengėsi savo pasitraukimo iš frakcijos nesureikšminti, ir savo santykiui su politika pasirinko santuokos analogiją. Šiais terminais kalbant, pasak jo, jis su valstiečių – žaliųjų frakcija „gyveno susimetęs“.

„Esu nepartinis,asmeniškai išsikėliau, nors buvau sąraše, bet manęs neberėmė vidury kampanijos. Gavosi, kaip gavosi. Aš esu pakankamai savarankiškas, esu alpinistas, tai sako, kad jų charakteriai būna tokie, kad jau kai priimi sprendimą, tai priimi. Tai aš priėmiau, ir niekas apie tai nežinojo, tik mano žmona sužinojo išvakarėse, kad galbūt pasitrauksiu. Aš nenorėjau tos atsakomybės padalinti ir kitiems, priėmiau sprendimą vienas“, - kalbėjo B. Matelis.

Pasigedo rinkiminių pažadų įgyvendinimo

Politikas teigė frakciją palikęs po to, kai atėjęs pamatė, kad „frakcijoje niekas apie darbus nekalba“.

„Dar rinkimų kampanijos metu jų frakcijos lyderiai kalbėjo, kad padarysime valstybines vaistines, valstybinį komercinį banką, valstybinį alkoholio monopolį. Dabar jau su jumoru klausiu: kur tos jūsų vaistinės? „Tai žinote, neleidžia Konkurencijos tarnyba“. Tai kur jūs anksčiau buvot? Kam muilinti žmonėms akis, pasakoti pasakas, ko negalėsi padaryti?“, - piktinosi politikas.

Jis negailėjo kritikos frakcijos lyderiui Ramūnui Karbauskiui, kuris, jo vertinimu, nebaigė rinkimų kompanijos dar kelis mėnesius po rinkimų.

„Dar kokius du tris mėnesius ėjo ir dalijo visokius pažadus – pianinus, drabužius, visi stabdė jį, kad sustok. Dar vėliau sužinojau, kad jie buvo atlikę apklausas, kas žmonėms patinka“, - kalbėjo B. Matelis, sukritikavęs didžiausią valdančiąją frakciją už tai, kad darbus pradėjo nuo vertybinio klausimo – embrionų šaldymo, o ne reformų.

Palaiko specializuotas alkoholio parduotuves

Politikas ypač aktyviai palaiko specializuotų alkoholio parduotuvių idėją, ir pasigenda šio klausimo greitesnio sprendimo.

„Tai nėra jokie draudimai, bus dvi-trys parduotuvės Vilniuje, kas norės, nuvažiuos ir nusipirks. Nes dabar eina vyras varškės pirkti vaikui ir sau pasiima alaus butelį, dabar nueis varškės, o alaus ar šnapso nėra. Aš už tai pasisakau. Tai yra reikšmingas dalykas, kuris duotų gerą rezultatą“, - kalbėjo B. Matelis.

Politikas „valstiečių“ veikloje pasigenda vertybinio pagrindo, ir pastebi, kad tik dabar jo pradedama ieškoti.

„Yra kelios grupės, kurios laikosi religinės tradicijos, jie turi savo idėjas, tada yra R. Karbauskis, kuris – mūsų senosios religijos atstovas, visai nekrikščionis, jis blaškosi per vidurį – tie tempia už vienos rankos, kiti už kitos ir gaunasi, kad visi daro skirtingai, nes nėra ideologinio pagrindo. Jeigu E. Jovaiša vienaip įsivaizduoja, tai S. Skvernelis jį grasina į Etikos ir procedūrų komisiją paduoti. Finansų ministras pateikė savo pakeitimus, S. Jakeliūnas atvirkščiai sako - aiškiai yra nesusitarę“, - kalbėjo B. Matelis.

Pats politikas į frakciją grįžti teigė neketinąs, ir netiki, kad valdantiesiems pavyks įgyvendinti rinkiminius pažadus.

„Aš neketinu grįžti, aš tiesiog matau, kad jie pažadų neįgyvendins, nes nėra tam pagrindo, ir per metus kitus juos gali ištikti labai rimti išbandymai dėl kadrų politikos“, - sakė B. Matelis.

Kritikuoja vaiko teisių apsaugos politiką

Reformų – tik jau vaiko teisių apsaugos ir smurto prevencijos srityse strigimu ir kritika ad hominem savo pasitraukimą aiškino ir į Liberalų sąjūdžio frakciją išmigravusi Dovilė Šakalienė.

„Manau visiems mums būtų labai sveika išmokti politinės kultūros ir prisiminti, kad etika yra svarbi ne tik tada, kai tave iškviečia į Etikos ir procedūrų komisiją dėl svarstomo elgesio, bet kad tai yra kasdienos pagarbaus bendravimo pamatas. Man atrodo, kad jau gal bus patogi proga pabaigti tuos jau labai įgrisusius kaltinimus ar etikečių klijavimą mano adresu, kad aš atėjau norėdama valdžios, garbės, šlovės, asmeninių ambicijų“, - sakė D. Šakalienė.

Politikė pagrindiniais reikalingų reformų principais laiko būtinybę, kad būtų nustatyti aiškūs algoritmai, kaip kas turi reaguoti, kaip vertinami rezultatai, suteikiami efektyvūs praktiniai veiklos įrankiai ir veiktų bendradarbiavimas.

Trukdo ideologiniai dalykai

Visa tai stringa, pasak politikės, dėl ideologinių priešpriešų.

„Yra keletas labai radikaliai konservatyvių žmonių, kurie negali ir nenori atvirai pasakyti, kad jie yra prieš reformą, ir tada ad hominem puola žmones, kurie nori ją padaryti. Kitą vertus šiandien įgavau vilties, kad vistiek pavyks tą padaryti, nes ir ministras Linas Kukuraitis spaudos konferencijoje labai gerai išvardino praktinius žingsnius, kurie yra daromi, kad reforma įvyktų, savivaldybėse nepaisant nesusikalbėjimų žmonės žino, ką jie turi daryti, jie laukia to. Ir nori, kad normaliai tai eitų – ir ideologija, ir paslaugos, ir biudžetas, ir etatai kartu. Plius su premjeru turėjome labai konstruktyvų pokalbį, kai jis pasakė, kad tikrai Vyriausybė reformą palaikys. Matyt, pagrindinis mūšis bus Seime“, - kalbėjo D. Šakalienė.

Seime, pasak parlamentarės, yra keletas ypač konservatyviai nusiteikusių asmenų.

„Jų pozicija, kad štai mes gyvename tokioje santvarkoje, kuri aiškiai apibrėžia vyro ir moters vaidmenis tokius ir ne kitokius, vyras ir moteris gali gyventi tik santuokoje ir tik tada tai yra šeima, nes kitu atveju iš viso apie jokią šeimą nekalbama. Toje šeimoje, jeigu tai yra gera šeima, niekas neturi teisės kištis, nes jie yra gera šeima, vaikšto į bažnyčią, yra susituokę. O visi kiti – išsiskyrę, sugyventiniai, šitie – tai jau blogi. Tai yra moralinis, vertybinis kategorizavimas, kurio aš negaliu priimti, ir aš jo nepriimsiu“, - sakė D. Šakalienė.

Pasak parlamentarės, tai yra atskirų asmenybių pozicija.

„Kaip man buvo įvardinta, kad tai yra žmonės, kurie turi daugiau patirties ir išmanymo vaiko teisių ir smurto klausimais – ponios Agnė Širinskienė, Rima Baškienė, ponas Povilas Urbšys. Šitoje vietoje aš leisiu sau paironizuoti, ar tikrai buvo sustiprinta kovos su smurtu ir savižudybėmis komisija iš jos išėmus D. Šakalienę ir Viktoriją Čmilytę ir ten įdėjus A. Širinskienę ir R. Baškienę?“, - retoriškai klausė D. Šakalienė.

Nesupranta priešpriešos su religija

Nors, pasak jos, tokios priešpriešos tarp netolerancijos smurtui ir katalikiškų vertybių net neturėtų būti.

„Nulinė tolerancija smurtui ne tik nedaro jokios žalos visuomenei ir jokios žalos šeimoms, bet tai stiprina visuomenę, šeimas, ir idiotiškiausiai man atrodo priešinimas su religija – kad štai mes esame tradicinė visuomenė, giliai tikinti ir čia tos pernelyg liberalios nuostatos kažkaip nesiderina su mūsų tikėjimu. Lietuvos bažnyčia galėtų atidžiau pasižiūrėti į Popiežiaus Pranciškaus mokymus. „Amoris laetitia“ („Meilės džiaugsmas“ - popiežiaus Pranciškaus knygoje) aiškiai yra parašyta, kad joks smurtas prieš vaiką yra nepateisinamas“, - sakė D. Šakalienė.

Didžiausia Seimo „valstiečių“ frakcija šiuo metu turi 56 parlamentarus, neskaičiuojant Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio.