Seimas, priimdamas rezoliuciją, įsipareigojo iki šių metų spalio 1-osios parengti politinių partijų nacionalinį susitarimą dėl demografijos problemų, tačiau dvi opozicinės partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) ir Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) – nenori to daryti ir pranešė nedeleguosiančios savo atstovų į darbo grupę, rengsiančią susitarimą.

Prezidentūra sveikina parlamentarų norą spręsti demografijos problemas, bet, pasak I. Segalovičienės, itin svarbu, kad dokumento rengime dalyvautų visos parlamentinės partijos.

„Savo metiniame pranešime Seime prezidentas šiemet akcentavo, kad demografinius iššūkius turėsime spręsti artimiausioje ateityje ir pabrėžė būtinybę stiprinti šeimos politiką, taip pat atlikti gyvenimo kokybės didinimo darbus, kurie ypač aktualūs regionuose. Tad sprendimų priėmėjų diskusija demografijos politikos klausimais savaime yra pozityvi.

Nacionalinio susitarimo dėl demografijos politikos inicijavimo stadijoje kritiškai svarbu, kad būtų užtikrintas visų parlamentinių partijų dalyvavimas. Tik pilnai į diskusijas įsitraukus plačiam sprendimų priėmėjų ratui galima tikėtis kokybiško jų rezultato, atsakingo įsipareigojimo įgyvendinti sprendimus, numatyti reikalingus resursus“, – komentare Delfi dėstė šalies vadovo patarėja.

Irena Segalovičienė

Be to, prezidentas, anot jos, mano, jog parlamentarams savo energiją svarbu skirti ne tik naujiems susitarimams, bet ir konkretiems, jau užsibrėžtiems darbams – priimti ilgalaikės priežiūros reformą ir demografinių iššūkių sprendimo aspektą integruoti svarstant mokesčių reformą, o jau tiksliau – taikyti papildomą NPD auginantiems vaikus.

„Šalies vadovas ragina priimti Vyriausybės programoje numatytą ir jau net dvi Seimo sesijas vėluojamą priimti ilgalaikės priežiūros reformą, kuri mūsų senstančioje visuomenėje turėtų užtikrinti labiau prieinamas slaugos ir globos paslaugas.

Prezidento manymu, demografinių iššūkių sprendimo aspektą būtina matyti ir jį integruoti ir svarstant mokesčių reformą. Šalies vadovas siūlo gerinti mažas ir vidutines pajamas uždirbančių šeimų padėtį ir vaikus auginantiems tėvams pradėti taikyti minimalios mėnesinės algos dydžio NPD.

Prezidentas siūlo papildomą NPD auginantiems vaikus taikyti universaliai – nepriklausomai ar jie dirba samdomą darbą, ar dirba savarankiškai, o mokestinė nauda už vaikus tėvus galėtų pasiekti teikiant metines pajamų deklaracijas. Šis šalies vadovo pasiūlymas remiasi principu, kad nustatant pajamų apmokestinimo režimus yra kritiškai svarbu įvertinti ne tik mokesčio mokėtojo gaunamas pajamas, bet ir atsižvelgti į mokesčio mokėtojo turimus išlaikytinius. Šio principo taikymas yra svarbus mokesčių sistemos teisingumo aspektas, o Lietuvos gyventojų mokesčių sistema šio elemento stokoja“, – nurodė I. Segalovičienė.

Rezoliuciją dėl šalies demografijos politikos ateities Seimas priėmė birželio 15-ąją. Rezoliucija Seimas paragino Vyriausybę imtis įvairių priemonių, kurios padėtų iki 2050–2060 metų šalyje atkurti buvusią gyventojų populiaciją, taip pat pasiūlė paskirti įgaliotą specialųjį pareigūną, kuris rūpintųsi demografijos problemų sprendimu.

Partijos taip pat įsipareigojo parengti nacionalinį susitarimą dėl demografijos problemų, kuriame būtų numatytas priemonių planas ir jo įgyvendinimo finansavimas. Susitarimo parengimo koordinavimas pavestas Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui (SRDK).

Planuojama, kad darbo grupę sudarys: konservatorių atstovas, SRDK pirmininkas Justas Džiugelis, Laisvės partijos atstovė Morgana Danielė, Liberalų sąjūdžio atstovas Raimundas Lopata, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovė Rima Baškienė, Darbo partijos atstovė Vaida Giraitytė-Juškevičienė, partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovas Gintautas Babravičius, Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė Rita Tamašunienė ir atstovas iš Regionų partijos, tik dar nenuspręsta, kas toks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)