„Po teisingumo ministro vizito Alytaus pataisos namuose (ministras lankėsi birželio 28-ąją – aut. past.), turėjau su juo pokalbį, kurio metu mano ir ministro požiūriai į bausmių vykdymo sistemą išsiskyrė. Nematydamas tolesnių galimybių dirbti, pirmadienį parašiau prašymą atleisti mane iš pareigų, išleidžiant į užtarnautą poilsį“, - trečiadienį DELFI telefonu teigė pats K. Jasmontas.
Alytaus pataisos namų direktorius prašyme nurodo traukiąsis nuo liepos 27-osios.

Sprendimą dėl K. Jasmonto atleidimo turėtų priimti teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. Pastarojo atstovas Audris Kutrevičius DELFI sako, kad ministras „sveikina tokį sprendimą“.

„Ministras šią savaitę gavo pono Jasmonto prašymą atleisti jį iš pareigų šalių susitarimu. Ministras sveikina tokį Alytaus pataisos namų vadovo žingsnį. Alytaus pataisos namuose yra nemažai problemų, kurios nesprendžiamos, ir abejojama, ar dabartinis vadovas vargu, ar nori tai daryti“, - sako teisingumo ministro atstovas.

Prašyme K. Jasmontas nurodo pageidaujantis gauti šešių mėnesinių darbo užmokesčio dydžių kompensaciją. Tačiau A. Kutrevičius teigia, kad ministras E. Jankevičius laikosi pozicijos, kad kompensacija turėtų būti mažesnė arba jos iš viso nebūti.

„Šis klausimas kol kas atviras diskusijai su pačiu Jasmontu. Tačiau patį pasitraukimą ministras vertina teigiamai“, - teigė A. Kutrevičius.

Pagal turimą darbo stažą K. Jasmontui priklausys valstybinė vidaus tarnybos statutinio pareigūno pensija.

44-ių metų K. Jasmontas bausmių vykdymo sistemoje pradėjo dirbti 1995-ais metais. Nuo 2002-ųjų pareigūnas vadovauja didžiausiai šalyje įkalinimo įstaigai – Alytaus pataisos namams.

Paskutiniu metu viešumoje pasirodė nemažai ritinės informacijos apie šios įstaigos ir konkrečiai K. Jasmonto veiklą. Vyriausybės vadovo aplinka išreiškė kritikos, abejonių direktoriaus kompetencija, taip pat akcentuoti atvejai, kai pataisos namų darbuotojai įtariami nusikalstamomis veikomis, neužtikrinamas darbuotojų saugumas ir kt.

„Toks vaizdas, kad toje įkalinimo įstaigoje vadovauja ne administracija ir direktorius, o kaliniai. Tai tokia situacija neramina, ir mes dedame pastangas, kad taip nebūtų“, - dar praėjusį pavasarį LRT televizijos laidai „Specialus tyrimas“ apie situaciją kalbėjo premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas.

Pats K. Jasmontas trečiadienį vengė komentarų, ar prašymą palikti pareigas priėmė po spaudimo iš vadovybės.

„Aš to nekomentuosiu. Jeigu jie nori, tegu komentuoja. Aš nesijaučiu padaręs nieko blogo. Jaučiuosi labai gerai. Aš savo pasiūlymą dėl išėjimo pateikiau, dabar jau jiems spręsti, ką su tuo prašymu darys“, - DELFI teigė K. Jasmontas.

Paklaustas, ar šiuo metu vyksta tyrimai dėl jo ar įstaigos darbo, K. Jasmontas tiesaus atsakymo nedavė.

„Kas vyksta, tegu vyksta. Sėkmės jiems“, - sakė Alytaus pataisos namų vadovas.

DELFI žiniomis, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) šiuo metu aiškinasi aplinkybes, susijusias su galimu piktnaudžiavimu įdiegiant ir aptarnaujant mobiliojo ryšio blokavimo įrangą Alytaus pataisos namuose. Turimais duomenimis, šią savaitę apklaustas ir pats K. Jasmontas.

Tą jis pats patvirtino kalbėdamas su DELFI. Tačiau STT atstovė Jurgita Razmytė DELFI atsiųstame atsakyme teigia, kad oficialiai ikiteisminis tyrimas šiuo metu nėra pradėtas.

Kiek anksčiau, pasak premjero patarėjo S. Malinausko, Alytaus pataisos namuose buvo atliekamas patikrinimas dėl gyvulinės kilmės atliekų utilizavimo konkurso aplinkybių, tačiau teisėsauga taip pat tvirtina, kad joks ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas.

Tuo tarpu Kalėjimų departamentas, pasak patarėjo S. Malinausko, šiuo metu atlieka finansinės veiklos auditą Alytaus pataisos namuose. Jis dar nėra baigtas.

Prieš kurį laiką K. Jasmontui Kalėjimų departamente buvo surengta neeilinė atestacija.

Ar visos šios aplinkybės turėjo įtakos K. Jasmonto sprendimui trauktis, pats Alytaus pataisos namų direktorius komentuoti nepanoro.