Kaip rašo "Lietuvos žinios", Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) vado pulkininko leitenanto Ramūno Barono nurodymu atlikus tarnybinį tyrimą dėl misijoje dalyvavusių 4 karių elgesio nustatyta, kad tik vienas iš jų savo veiksmais pažeidė Karių etikos kodeksą. Kariui pareikštas raštiškas įspėjimas, likusiems kariams tyrimas nutrauktas.

Incidentas Čagčarane įsikūrusioje PAG stovykloje įvyko rugpjūčio pradžioje. Įtarus, kad kariai galėjo vartoti alkoholį ir pažeisti PAG vidaus tvarkos taisykles, jie iš misijos į Lietuvą buvo grąžinti anksčiau laiko.

Toks sprendimas buvo priimtas stengiantis sumažinti stovykloje tvyrojusią psichologinę įtampą, atsiradusią dėl seržanto Arūno Jarmalavičiaus žūties. Iš misijos grąžintų karių tarnybos stažas - nuo 6 iki 11 metų. Ši misija nė vienam iš keturių karių nebuvo pirmoji.

Iki šiol neaiškus likimas anksčiau laiko iš tarnybos misijoje pasitraukusių karių: vyresniojo seržanto Nerijaus Klimavičiaus, seržanto Nerijaus Gylio, grandinio Svajūno Zaparecko. Karo policijos Kauno įgula tebetiria, ar jų veiksmuose nebuvo nusikalstamos veikos ir ar nereikia jų patraukti baudžiamojon atsakomybėn už pasitraukimą iš tarptautinės misijos.

Ikiteisminį tyrimą planuota baigti šį mėnesį ir jo išvadas perduoti Kauno apygardos prokuratūrai. Kiek vėliau paaiškėjo, kad norint objektyviai įvertinti visas aplinkybes būtina apklausti PAG vadą R.Baroną. Tai padaryta praėjusią savaitę, tačiau įvertinus jo duotus parodymus kilo būtinybė papildomai apklausu dar keletą liudytojų.

Krašto apsaugos ministerijos vadovybė prieš keletą mėnesių priėmė sprendimą dėl misiją Afganistane atsisakiusių tęsti karių. Jų poelgis buvo įvardytas kaip nepaklusimas teisėtam įsakymui ir profesinė karo sutartis su jais buvo nutraukta. Iš tarnybos pašalintų karių toks sprendimas netenkino, jie kreipėsi į teismus, tačiau grįžti į tarnybą jiems vis tiek nepavyko.

Kai kurių karių nuomone, šios painiavos būtų pavykę išvengti, jei kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus prie žuvusio kario A.Jarmalavičiaus kapo nebūtų pažadėjęs visų palūžusiųjų parskraidinti į Lietuvą. Esą apie tai, kad su emocinio ir psichologinio krūvio neatlaikiusiais kariais bus nutraukta tarnybos sutartis, nebuvo užsiminta ir tai juos suklaidinę. Tačiau Krašto apsaugos ministerijos vadovai tvirtina, kad paliekantys misiją kariai apie galimas pasekmes netekti tarnybos buvo įspėti.