Dažnai Lietuvos sieną neteisėtai kirtę migrantai kaltinami tuo, kad nusprendė bėgti iš tėvynės, o ne kovoti už laisvę.

„Kaip aš galiu kovoti prieš korumpuotą Irano valdžią, kai Irako visuomenė tokia suskaldyta“, – feisbuke rašė Pabradėje šiuo metu uždarytas Arianas, kuris pateikė prašymą išleisti jį kovoti į Ukrainą.

„Irakiečiai nėra vieningi ir jūs man siūlote kovoti už šalį, kurioje mane visi nori nužudyti vien dėl to, kad esu jazidas? Net jei kovočiau už Iraką, mane padurtų į nugarą ir nužudytų, – savo mintimis dalinosi jis. – Ukraina yra vieninga, jos žmonės vieningi. Tai mane motyvuoja kovoti kartu su jais už žmogaus teises ir jų šalį.“

Kalbėdamas su Delfi Arianas, kad buvo vienas pirmųjų, kuris kreipėsi į pasieniečius, tiek į Ukrainos ambasadą su prašymu leisti jam ten vykti ir kariauti. Tokį prašymą išreiškė ir dar du jo likimo draugai.

„Mes nusprendėme prisijungti prie Ukrainos kariuomenės ir padėti ginant laisvą Ukrainą dėl to, kokias kančias mes patys patyrėme dešimtmečiais. Tik tie, kurie matė tikrą kančią gali ją pilnai suprasti“, – rašoma pasieniečiams pateiktame prašyme.

Prašymas leisti kariauti Ukrainoje

Pasak Ariano, iš pasieniečių jokio atsakymo taip ir nesulaukė. O Ukrainos ambasada Lietuvoje padėkojo už palaikymą, tačiau išreiškė apgailestavimą, kad sulaikytų asmenų priimti į užsieniečių legioną neturi galimybės.

Galimybės išleisti nėra

Delfi žiniomis, norinčių kariauti yra ir tarp Sirijos piliečių, būtent į šios šalies pilietinį karą 2015 m. įsivėlė Rusija, dėl kurios atakų nukentėjo ne vienas taikus pilietis.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas patvirtino, kad bent keli prašymai leisti kariauti Ukrainoje iš migrantų išties gauti. Tokį norą išreiškė užsieniečiai, tarp jų ir sirai, iš Pabradės ir Kybartų centrų.

Tačiau, pasak pasieniečių atstovo, tokių prašymų įgyvendinti neįmanoma.

„Jie yra neteisėtai į Lietuvą patekę ir sulaikyti migrantai be judėjimo laisvės. Kokiu teisiniu pagrindu tokie jų norai gali būti pildomi? Toks klausimas yra iš fantastikos srities ir net negali būti svarstomas, tai neįmanoma. Vienintelis kelias yra jų išsiuntimas į kilmės šalį Lietuvoje negavus prieglobsčio arba jų laisvanoriškas grįžimas į kilmės šalį“, – atsakė G. Mišutis.

Kybartų pataisos namuose apgyvendinti migrantai

Šiuo metu Lietuvoje vis dar laikoma beveik 3 tūkst. neteisėtai sieną kirtusių migrantų. Dauguma jų vis dar yra sulaikyti nuo praėjusius vasaros. Gali būti, kad dalį užsieniečių greičiausiai teks paleisti į laisvę – su Iraku kol kas nepavyksta susitarti dėl priverstinio grąžinimo, o maksimalus judėjimo apribojimo terminas, pagal Europos Sąjungos direktyvas – 18 mėnesių.

Užsieniečių legionas sparčiai pildosi

Karo pradžioje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipėsi į pasaulį, prašydamas padėti atremti Rusijos ataką. Skelbiama, kad į šį prašymą jau atsiliepė 20 tūkst. žmonių ir 52 skirtingų valstybių.

Internete plinta nuotraukos, kad prie legiono prisijungė ir į atsargą išėję Izraelio, Britanijos ir Amerikiečių specialiųjų pajėgų kariai. Skelbta ir tai, kad kovoti į Ukrainą atvyko legendinis kanadiečių snaiperis, kuriam priklauso neoficialus pasaulio rekordas – beveik iš trijų su puse kilometro nukautas „Islamo valstybės“ teroristas.

Ukrainos karys pro žiūronus žiūri į Stojankos miestelį, esantį netoli Kijevo

Tarp išvykusių kovoti į Ukrainą yra ir lietuvių, feisbuke apie tai, kad jau yra Ukrainoje, viešai paskelbė visuomenės veikėjas ir buvęs sostinės mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas Danielius Lupshitzas.

Vasario 24 dieną, kai Maskva pasiuntė savo pajėgas į provakarietišką kaimyninę šalį, V. Putinas teigė siekiantis Ukrainos „demilitarizacijos“ ir „denacifikacijos“. Rusijos kariai įžengė į šalį ir pradėjo bombarduoti didžiausius Ukrainos miestus, priversdami bėgti tūkstančius žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją