Jis lrytas.lt pasakojo, kad informacija apie kūdikio buvimo vietą keitėsi labai greitai – vos spėdavo sužinoti, iš kur mergaitė buvo išvežta, kai jos toje vietoje jau nebebūdavo.

„Valandų bėgyje tas vaikas buvo mėtomas kaip karšta bulvė“, – sakė jis.

Sekmadienį buvo gautas moters (gim. 1996 m.) pranešimas apie tai, jog vyras ( gim. 1989 m.) Kretingos rajone, Sausdravų kaime, paėmė jos dukrą ir sutartu laiku negrąžino jai. Kiek vėliau paaiškėjo, kad vyras pagrobė savo mažametę dukrą (gim. 2022 m.) ir bėgdamas kirto Rusijos sieną.

Bendruomenės pirmininkas stebėjosi, kad mergaitė vos per dieną, skubos tvarka, buvo atiduota tėvui.

Atliekant paieškos veiksmus, nustatyta, kad tą pačią dieną, apie 13 val. 4 val. min., Šilutės rajone, Skirvytės upėje, vyras su dukra valtimi kirto Lietuvos–Rusijos valstybinę sieną ir buvo sulaikyti Rusijos teritorijoje.

Lietuvos pasieniečiai pastebėjo, kad Skirvytės upėje guminė valtis kirto Lietuvos ir Rusijos sieną ir įplaukė meldus. Prie jų priplaukė Rusijos pareigūnų kateris. Anot VSAT atstovo Giedriaus Mišučio, pasieniečiai dar bandė žodžiu susisiekti su valtimi nuplaukiančiais asmenimis, tačiau jokio atsakymo negavo.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo. Tuo metu VSAT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo.

Nacionalinio krizių valdymo centro pasitarime nuspręsta skelbti vaiką pagrobusio vyro paiešką, dėl to kreiptis į Interpolą, taip bandyti užmegzti ryšį su Rusijos pareigūnais.

Pasak Lietuvos pasieniečių, Rusijos pareigūnai pranešė, kad vaikas yra saugus, juo pasirūpinta.

Vis dėlto Rusijos pasieniečiai pirmadienį informavo, kad atsisako perduoti Lietuvai į Rusiją su pagrobtu savo vaiku pasišalinusį vyrą. Kaip pranešė VSAT, Rusijos pareigūnai nurodė, kad sulaikytasis vaiko tėvas yra Rusijos pilietis, todėl perdavimui jo Lietuvai pagrindų jie neįžvelgia.

Liubajevas: kviesčiau nedaryti iš Lietuvos Šiaurės Korėjos

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigia, kad sekmadienį savo mažametę dukrą pagrobęs ir į Rusiją pabėgęs tėvas šiuo metu Rusijos pareigūnų yra paleistas, jis ra Kaliningrado srityje, o pagrobtas vaikas Lietuvai dar nėra perduotas.

„Toks perdavimas (pagrobto vaiko Lietuvai – ELTA) neįvyko. Mes taip pat turime duomenų, kad minėtas asmuo, kuris, tikėtina, turi Rusijos Federacijos pilietybę, buvo paleistas ir šiuo metu yra Kaliningrado srityje“, – LRT radijui trečiadienį sakė R. Liubajevas.

VSAT vadas tvirtino neturintis priekaištų pasieniečiams, reagavusiems į situaciją, kai Lietuvoje vaiką pagrobęs vyras per Skirvytės upę valtimi nuplaukė į Rusijos pusę.

„Vertinčiau mūsų pareigūnų veiksmą, atsakymą kaip žaibišką. Reikia pripažinti, kad puikiai suveikė mūsų pareigūnai. Jokių priekaištų mūsų pareigūnų reakcijai ir veiksmams neturiu“, – dėstė pasieniečių vadas.

Pasak R. Liubajevo, Lietuvoje yra pasienio ruožo režimas yra pakankamai liberalus, žmonės pasienyje gali vaikščioti be didesnių apribojimų. VSAT vado vertinimu, šiuo metu šalies pasienyje taikomų priemonių arsenalo užtenka, jos neturėtų būti griežtinamos.

„Priemonės, kurios šiuo metu taikomos prie mūsų sienos, yra visiškai adekvačios situacijai. (...) Beveik visos Europos Sąjungos valstybės net nereaguoja į tokio tipo incidentus. Tiesiog fiksuojamas valstybės sienos pažeidimas bei esant reikalui informuojamos gretimos valstybės atitinkamos institucijos“, – aiškino R. Liubajevas.

Jis neslėpė skeptiškai vertinantis viešojoje erdvėje pasirodančius raginimus griežtinti išvykstančiųjų iš Lietuvos kontrolę.

„Kviesčiau nedaryti iš Lietuvos kalėjimo arba Šiaurės Korėjos, nes tik kalėjimas saugomas taip, kad niekas negalėtų iš jo pabėgti. Tos priemonės, kurios šiuo metu taikomos, yra nukreiptos būtent į tai, kad pas mus nepastebėjai neatvyktų neprašyti svečiai ar tie patys diversantai“, – tvirtino VSAT vadas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)