Jie piktinasi, jog apie kai kuriuos planus sužino tik iš spaudos.

DELFI žiniomis, siūlymas A. Šemetai atsistatydinti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdyje ketvirtadienį nuskambėjo iš Seimo pirmosios vicepirmininkės Irenos Degutienės lūpų.

Neoficialių šaltinių teigimu, ji esą net pasiūlė galimą įpėdinį – buvusį Panevėžio miesto merą, parlamentarą Vitą Matuzą.

Konservatoriai-krikdemai esą nepatenkinti, kad A. Šemeta nesusitvarko su pareigomis, atlieka „buhalterio“ funkcijas, nesiimdamas politinio vadovavimo. Kai kurie esą net siūlė jam grįžti vadovauti Statistikos departamentui.

Tačiau frakcijos seniūnas Jurgis Razma tikino, kad „tai tėra atskirų frakcijos narių nuomonė, emocingas pareiškimas“.

„Viskas buvo ne taip radikaliai, kad ministrui reikia išeiti. Mes kalbamės atvirai, emocijų nestabdome“, - DELFI tvirtino parlamentaras.

Anot jo, jei padėtis nėra gera, ministras gali dirbti idealiai, bet vis tiek sulauks kritikos.

J. Razma pripažino, kad frakcijos nariai nėra patenkinti tuo, kad apie kai kuriuos planuojamus svarbius sprendimus sužino iš spaudos, o ne iš A. Šemetos lūpų.

Kai kuriuos TS-LKD narius papiktino šiomis dienomis į viešumą išėjusi žinia, kad biudžetą persvarstyti ketinanti valdžia rengiasi dar beveik dešimtadaliu apkarpyti valstybės tarnautojų, mokytojų, medikų, kitų biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimus.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ šią savaitę pranešė, jog Finansų ministerija rengia siūlymą mažinti jų pareiginės algos bazinį dydį nuo 475 iki 430 Lt. Nuo sausio jis jau buvo sumažintas nuo 490 iki 475 Lt. Pataisius įstatymus, šių asmenų algos sumažėtų 9,5 proc.

Be to, norima sumažinti bazinę mėnesinę algą nuo 128 iki 115 Lt. Šis koeficientas taikomas apskaičiuojant atlyginimus beveik 230 tūkst. biudžetinės sferos darbuotojų. Jų algos, patikslinus šių metų biudžetą, turėtų sumažėti daugiau nei 10 proc.

Valstybė esą sutaupytų 340 mln. Lt, tačiau tektų persvarstyti „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetus. Valstybės tarnautojų algos grįžtų į maždaug 2006 m. lygį.

Į valstybės biudžetą šiemet sausio-vasario mėnesiais, išankstiniais duomenimis, įplaukė 2,433 mlrd. Lt – 389,6 mln. Lt mažiau nei prognozuota.