„Lietuva patiria spaudimą dėl savo politinės drąsos. Lietuva negali tapti Kinijos ir Rusijos patyčių objektu, negali būti atstumta už tai, kad parodė nepaprastą drąsą, kurią pamatė visas pasaulis, taip pat ir JAV. Tikiuosi, kad visi amerikiečiai supranta, kad šios Baltijos šalys ir mano mamos gimtoji šalis Lietuva gina savo vertybes, kurias brangina ir amerikiečiai“, – JAV Kongrese kalbėjo D. Durbinas.

Senatorius pabrėžė, kad Lietuva yra svarbi ES ir NATO narė, todėl JAV ir toliau palaikys su krizėmis susiduriančią šalį.

„Ši maža, drąsi ir ES bei NATO svarbi tauta tvirtai stoja prieš Rusijos agresiją ir Kinijos ekonominį bauginimą (...). Putinas reguliariai imasi politinių pastangų destabilizuoti Lietuvą ir Baltijos šalis. (...) Lietuva taip pat tvirtai stoja prieš Kiniją, kuri bando nutraukti importą, eksportą ir nubausti Lietuvos ekonomiką vien todėl, kad Lietuva užmezgė ryšius su Taivanu. Dar kartą kartoju, Lietuva negali būti patyčių objektu“, – sakė D. Durbinas.

„JAV sekretorius Antony Blinkenas taip pat suvokia Lietuvos situaciją ir palaikymo svarbą, todėl pakartosiu, kad Lietuva turi JAV palaikymą“, – teigė D. Durbinas.

ELTA primena, kad Taivanui atidarius atstovybę Vilniuje, Kinija apribojo savo diplomatinius santykius su Lietuva. Taip pat suintensyvėjo Kinijos ekonominis spaudimas, Lietuvos įmonėms yra sudaromos kliūtys vykdyti veiklą Kinijos rinkoje. Gruodžio pradžioje Lietuva buvo išimta iš Kinijos muitų sistemos, todėl sutriko Lietuvos produkcijos importas į Kiniją.

Pastaruoju metu tarptautinį susirūpinimą sukėlė Rusijos karinių dalinių koncentracija netoli Ukrainos sienos. Vakarai kaltina Maskvą ruošiantis karinei invazijai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)