Kompensacijos taikomos tik socialiai remtiniems

Pasak V. Vitkausko, daugiausiai lietuvių į tėvynę sugrįžo būtent „Avia solutions group“ organizuotu reisu.

„Apie 150 žmonių parvyko tuo skrydžiu, iš jų – apie 100 buvo Lietuvos piliečiai. Taip pat „Spartan“ skrydžiai trys atlikti iš Tel Avivo į Antaliją, į Turkiją ir tada vienas skrydis iš Antalijos į Lietuvą. Susumavus visą tą skaičių, mes turime 152 grįžusius lietuvius“, – teigė jis.

Vilmantas Vitkauskas

Anot pašnekovo, yra lietuvių, kurie kreipiasi dėl anksčiau žadėtų kompensacijų. Tiesa, tokias kompensacijas gali gauti ne visi.

„Kaip ir buvo pabrėžta anksčiau, tokio kaip kompensavimo mechanizmo nėra. Yra parama, kuri buvo žadėta grupėms, su kuriomis prieš išvykstant jau iš Izraelio buvo sutarta, kad mes pagelbėsime, nes tai yra socialinės rizikos grupė, kuri tokios paramos gali tikėtis“, – teigė V. Vitkauskas.

Prašančių pagalbos – vis dar yra

Nacionalinio krizių centro vadovo teigimu, paskutiniais duomenimis, yra belikę tik 2 Lietuvos piliečiai, kurie šiandien vis dar prašo pagalbos, kad grįžti į Lietuvą.

„Savaitės pradžioje buvo iki 50, bet jie rado būdų, kaip parsigauti per kitus miestus, komerciniais skrydžiais, kurie dar tebevyksta“, – teigė jis.

Pasak V. Vitkausko, su sugrįžusiais piliečiais buvo organizuotas specialus susitikimas.

„Bendras susitikimas buvo tikrai labai geras, mes džiaugiamės, kad jis įvyko. Mes visą laiką stengiamės tokią praktiką taikyti. Klausiame žmonių, ką galėjome padaryti geriau, ką galėjome padaryti greičiau, kaip efektyviau galėjome suveikti. Iš tikrųjų, išgirdome labai daug teigiamų atsiliepimų ir padėkų“, – tvirtino jis.

Kamavo nežinomybė

Savo patirtimi, bėgant iš karo kamuojamo Izraelio, su LNK žiniomis pasidalijo ir Jiezno parapijos klebonas R. Bičkauskas.

„Šiek tiek kamavo nežinomybė, o, kadangi grupė didelė, tai ji persiduodavo nuo vieno prie kito ir kėlė, sakykime, tam tikrą nelabai gerą emociją, bet mes, maldininkai, bandydavome melstis, giedoti, guosti vienas kitą, nusiraminti“, – pasakojo jis.

Anot pašnekovo, grupę visada lydėjo viltis, jog Dievas juos išgelbės.

„Mes, kaip paprasti piliečiai, norėjome daugiau informacijos. Gal ne apie tai, kaip mus išgabens, bet, kad pajausti tą užtikrintumą, kad mumis pasirūpins. Mums to pristigo. Mes susisiekėme su ambasada, sakė: „laukite, kai bus kažkas aiškiau – mes jums pranešime“, bet jokių aiškumų mes neturėjome ir tas tikrai tą nerimą kėlė“, – teigė R. Bičkauskas.

Tiesa, jį nustebino ir paslaugos kaina.

„Nesu specialistas, kad pasakyti, kokia savikaina yra šio skrydžio, bet, manau, tikrai ne tokia. Tiesiog, aš nežinau, ar čia galima pasakyti, kad pasinaudojo tokia padėtimi, kad gabeno – nežinau, nenoriu vertinti, bet šiaip kaina yra didelė ir, kai mes sužinojome, kai mus pasiekė tokia žinutė, kad toks skrydis yra organizuojamas, natūralu, kad reikėjo pradžioje padaryti įmoką. Mūsų grupėje buvo 41 narys, tai reikėjo įmokėti 41 tūkstantį, tai įsivaizduokime, kad tai ne tik neadekvati kaina, bet ir tokią sumą su savimi kelionėje reikia turėti, kad galėtum pasirūpinti grįžimu“, – dalijosi Jiezno parapijos klebonas.

Visą reportažą rasite LNK portale: