Vyras prašė perspėti tautiečius bei oro uosto keleivių patikrą vykdančius pareigūnus: lėktuve yra keletas kosinčių ir sloguojančių keleivių.

Lėktuvui nusileidus Vilniaus oro uoste, keleiviai buvo tikrinami dar neišlaipinus jų iš lėktuvo salono.

Kūno temperatūros matavimo kontrolė visiems lėktuvu parskridusiems asmenims (91) atlikta be problemų.

Su „Delfi“ žurnaliste iš Romoje esančio Čampino oro uosto ketvirtadienio pavakarę susisiekęs lietuvis teigė, kad į „Ryanair“ lėktuvą, skrendantį iš Romos į Vilnių, sulaipinti akivaizdžiai negaluojantys keleiviai.

„Mes dabar laipinami į lėktuvą, skrendantį iš Romos į Vilnių. Esame su žmona Čampino oro uoste. Bus pilnas lėktuvas, iš terminalo jau antras autobusas važiuoja link lainerio. Čia tvyro absoliutus chaosas – jokios medicininės keleivių patikros, jokių apsaugos priemonių. Dezinfekcinio skysčio yra, tačiau niekas juo nesinaudoja, visi praeina. Perėjome pasų kontrolę, oro uosto darbuotojai respiratorius nusiėmę ant smakrų juokiasi, keli prieš mus stovintys keleiviai akivaizdžiai negaluoja, kosti. Jie neturi jokių apsauginių kaukių. Bijau, kad jei Vilniuje nebus atidžios patikros, parskraidinsime į Lietuvą nekokių lauktuvių“, – pasakojo lietuvis.

Vyras teigia, kad su žmona buvo išvykęs suplanuotų atostogų, tačiau išgirdę apie atšaukiamus skrydžius jas nutraukė ir skuba namo.
Pašnekovas teigė, kad jau nuo vakar Italijoje lėktuvų bilietų kainos į Lietuvą pakilo iki 300 eurų, o norinčiųjų grįžti – daug.

„Lietuviai karštligiškai ieško bilietų, kuo grįžti, nes oro uostai uždaromi, skrydžiai atšaukiami. Rizika, kad oro uoste ar lėktuve galime pasigauti kokį virusą, – labai didelė. Savo akimis matėme keletą keleivių, kurie akivaizdžiai sloguoja, kosti. Bet niekas čia lipančiųjų į lėktuvą netikrina, turiu minty, – netikrina sveikatos būklės“, – teigė vyras.

Jis sako tarp keleivių atpažinęs ir Vilniaus Bernardinų bažnyčios choro „Langas“ narius. Teigė, kad sloguojančių matė iš šios grupės žmonių.

Delfi iš lietuvio gautą informaciją perdavė Vyriausybės ekstremalių situacijų centrui. Jo atstovas Giedrius Surplys teigė, kad bus imamasi papildomų priemonių tikrinant minėtu reisu parskrendančius asmenis Vilniaus oro uoste.

Vilniaus oro uosto skrydžių tvarkaraštis rodė, kad ketvirtadienio vakarą iš Romos Vilniuje lėktuvas leisis 20 valandą 20 minučių. Tačiau lėktuvas Vilniuje nusileido beveik pusvalandžiu anksčiau.

„Nusileidus lėktuvo įgulos vadas per mikrofoną atsiprašė, kad negalime išlipti, nes tarnybų nurodymu bus vykdoma keleivių sveikatos būklės patikra. Lauke ties lėktuvu matėme greitosios pagalbos automobilį, šalia stovėjo žmonių su specialia apranga. Vėliau vienas iš kombinezonu vilkinčių įlipo į saloną ir eidamas paeiliui visiems matavo kūno temperatūrą. Nė vienam pastabų neturėjo, o Romoje kosėję bendrakeleiviai veikiausiai sutramdė kosulį, nes irgi neužkliuvo“, – jau iš Vilniaus oro uosto pasakojo vyras.

Pasak pašnekovo, išlaipintiems keleiviams buvo liepta užeiti į specialią lauko palapinę, čia užpildyti anketas – surašyti savo asmens duomenis.

„O tada mus nukreipė pro šoninį išėjimą, į atskirą terminalą, kad nereikėtų eiti per visą oro uosto pastatą, dabar jau lauke, ieškosime, kuo parsigauti į namus“, – įspūdžius iš dviejų oro uostų pasakojo lietuvis.

Jis teigė nemanantis, kad patikra Vilniaus oro uoste per griežta.

„Atvirkščiai, manau, kad būtina stiprinti kontrolę ir tikrinimą. Nes kai matai cinikus Romos oro uoste, kai pareigūnai net kaukių nedėvi, ir žinai, kad Italijoje jau mirė nuo koronaviruso apie 1000 asmenų, tai aš tuos tikrintojus Vilniuje išbučiuoti norėjau, kad jų tik yra“, – sakė vyras.

Jis patikino suprantąs situacijos rimtumą ir su žmona dvi ateinančias savaites praleis izoliavęsi.

„Delfi“ susisiekė su Visuomenės informavimo grupės atstove, tačiau ši tvirtino dar neturinti informacijos, ar lėktuve buvo asmenų, kurių sveikatos būklė sukėlė įtarimų: „Manau, kad tokius duomenis turėsime rytoj.“

Vėliau ketvirtadienio vakarą SAM atstovės spaudai Lina Bušinskaitė portalui Delfi.lt komentavo, kad tarp lėktuvo keleivių akivaizdžių ligos požymių aptikta nebuvo.

„Norime nuraminti dėl šįvakar nusileidusio lėktuvo iš Italijos, iš Romos. Tad dalinamės naujausia informacija. NVSC specialistai ką tik baigė darbą Vilniaus oro uoste, kur pasitiko lėktuvą iš Italijos. Jame buvo 90 keleivių, visi užpildė keleivių korteles jau atvykę. Taigi, turime visų kontaktinius duomenis. Sveikata niekas iš keleivių nesiskundė. Visiems dar orlaivyje buvo išmatuota temperatūra. Ji buvo normali, nekarščiavo niekas.

Lėktuvo įguloje buvo 6 žmonės, jie irgi jautėsi gerai. Visiems suteiktos rekomendacijos, kaip elgtis, jei sveikata pablogėtų. Visiems grisusiems būtina 14 dienų saviizoliacija. Tad nereikėtų nerimauti. Situacija kontroliuojama, visi atvykusieji stebimi“, – vidurnaktį atsiųstame pranešime informuoja Lina Bušinskaitė, Visuomenės informavimo grupės vadovo pavaduotoja.