Seimas ketvirtadienį ėmėsi svarstyti siūlymą įteisinti naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje.

Idėjos autorių teigimu, naktiniai taikikliai prisidės prie efektyvesnio gyvūnų gerovės principų užtikrinimo bei padės valdyti afrikinio kiaulių maro plitimą. Vieno iš įstatymo iniciatorių K. Mažeikos teigimu, būgštavimai dėl šios optikos naudojimo medžioklėje neturi jokio pagrindo. Bet kritikai teigia, jog taikiklių įteisinimas turės neigiamą poveikį gamtos apsaugai ir gyvūnų gerovei.

Apie tai, ar reikėtų įteisinti naktinius taikiklius, Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ diskutavo demokratas K. Mažeika ir konservatorė A. Gedvilienė.

Pasigedo naujų argumentų

K. Mažeika laidoje aiškino, jog „daugiau negu aišku“, kad žvėrių populiacijai Lietuvoje grėsmės nėra.

„Taikiklis yra 21 amžiaus priemonė, nors iki šiol buvo buvo naudojama 19 amžiaus priemonė, tai yra, prožektorius. Ir principas tas pats – sumedžioti žvėrį tamsiu paros metu“, – aiškino Seimo narys.

Jo teigimu, sakantieji, kad miškai virs skerdyklomis, kalba emocijomis, nes taip įteisinus taikiklius esą nebūtų.

Kęstutis Mažeika

Konservatorės A. Gedvilienės teigimu, naujų argumentų nėra.

„Tą vėliavą nešė kažkada Bronius Bradauskas, kuris buvo medžiotojų vadovas, buvo užklijuota etiketė, kad tai nomenklatūrinio medžiotojo tikslas turėti įteisintą naktinį taikiklį ir medžioti paprasčiau“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo ji.

Politikės nuomone, kiekviena tokia idėja, kuri įnirtingai nešama į darbotvarkę – tik prieš mėnesį Seimas atmetė pirminius siūlymus, kuriais stengtasi įteisinti naktinius taikiklius – rodo didelį interesą.

„Ar tai ginklų pardavėjų, ar dar kažkokį ir nesusitaikymą su pralaimėjimu“, – teigė ji.

Pasak konservatorės, Seime medžiotojai šiuo metu neturi 71 balso, kurio reikia naktinių taikiklių įteisinimui, o oponuojantieji neturi pakankamai balsų, kad visiškai atmestų tokį siūlymą.

„Ir dabar tąsomės visi pirmyn atgal“, – sakė ji.

Tą patį kalbėjo apie graižtvinius šautuvus

Komentuodama K. Mažeikos mintį, jog dabar naudojamasi 19 amžiaus priemone – prožektoriumi, A. Gedvilienė teigė, kad gali atsirasti dronai, iš kurių bus galima šaudyti žvėris, kas leistų medžiotojui apskritai neišlipti iš mašinos. Tuo metu medžioklė, Seimo narės nuomone, yra konservatyvus užsiėmimas.

„Tai yra tradicija, senovė, galynėjimasis su žvėrimi. Nėra medžiotojo tikslas nueit ir sumedžioti žvėrį, yra visa procedūra, gražus ritualas. Tai kam mes apsišarvuojame prieš tą žvėrį taip, kad jis neturėtų jokių šansų?“, – klausė ji.

K. Mažeikos teigimu, tas pats buvo kalbama apie graižtvinius šautuvus – esą jeigu jie bus naudojami, žvėrių Lietuvoje neliks. Tačiau tai, pasak jo, nepasiteisino.

Anot politiko, jeigu jau A Gedvilienė siūlo grįžti į senovę, gal tada reikia uždrausti kitus ginklus ir leisti medžioti tik lanku ir strėlėmis.

Aistė Gedvilienė

Tuo metu A. Gedvilienė laidoje teigė galinti medžiotojams palinkėti padirbėti su savo įvaizdžiu ir pasitikėjimu visuomenėje, nes emocijos Seime ir kyla dėl spaudimo iš visuomenės.

„Visuomenė nenori naktinių taikiklių, nes nepasitiki medžiotojais. Medžiotojai turėtų įtikinti visuomenę, kad jų veikla yra gera, reikalinga, o tada jau kalbėti apie medžioklės tiuningavimą“, – sakė ji.

Visą Žinių radijo pokalbį apie naktinius taikiklius klausykite čia: