Savivaldybė tikina – šįkart viskas buvo suderinta, medžiai turėjo būti iškirsti. Jokios žalos senamiestyje esantiems medžiams specialiai daryti nenorėjo – medžiai turėjo būti pašalinti dėl tam tikrų priežasčių. Jų vietoje bus pasodinti nauji, sveiki ir gražūs medžiai ir krūmai.

„Pagal UAB „Viltekta“ ir UAB „Aketuri architektai“ parengtą projektą, kuris buvo suderintas ir pagal kurį gautas statybos leidimas, 2021 m. rugsėjį savivaldybė gavo Vilniaus arkivyskupijos ekonomo tarnybos prašymą dėl 52 medžių šalinimo. Prie prašymo buvo pridėtas dendrologo ekspertinis vertinimas, kuriame teigiama, kad sklype augantys klevai išplito savaime, nemaža dalis auga netinkamose vietose, šaknys skverbiasi į pamatus, lajos gadina stogus. Kieme buvo senų vaismedžių sodas, kurio medžiai jau seniai nebuvo tinkamai prižiūrimi. Pagal ekspertinį vertinimą, trys medžiai (baltasis gluosnis, mažalapė liepa ir paprastasis kaštonas) kėlė grėsmę – buvo pavojingi pastatams ir lankytojams, jų vidus buvo išpuvęs”, – pakomentavo Gabrielius Grubinskas, Vilniaus miesto savivaldybės Ryšių su žiniasklaida specialistas.

Nebuvo ir taip, kad savivaldybė aklai priėmė prašymą ir leido iškirsti visus medžius. Prašymas buvo nagrinėjamas specialistų, kurie išdavė leidimą iškirsti 36 iš 52 prašyme nurodytų augalų.

„Savivaldybė, nagrinėdama prašymą, dėjo pastangas dėl dalies medžių išsaugojimo. To rezultatas – išsaugota 16 medžių. Leidimas 2022 m. kovo pabaigoje išduotas 36 medžių šalinimui, kai buvo prašoma leisti šalinti 52. Visi reikalingi suderinimai buvo atlikti iki išduodant leidimą medžių šalinimui. Už šalinamus medžius paskaičiuota 25 237 eurų atkuriamoji vertė”, – sako specialistas.

Po rekonstrukcijos Misionierių soduose bus atsodinta 30 paprastųjų klevų, o taip pat čia atsiras kitų medžių ir krūmų.

Po rekonstrukcijos Misionierių soduose bus įrengti pėsčiųjų ir dviračių takai, ūkinis kiemas, aikštelės, tilteliai, terasos, apšvietimas, lietaus nuotekų tinklai, atsiras lėlių kioskas, tualetas ir paviljonas, mažosios architektūros elementų, bus įrengta vietų sezoninėms lauko kavinėms su galimybe prisijungti prie inžinerinių tinklų.

Dekoratyviniai gėlynai nebus projektuojami išskyrus vietas, kur augalais pažymimi istoriškai buvę Vilnios kanalai bei praturtinami augimvietei tinkamais augalais tvenkinių krantai.