Sveikatos apsaugos ministro padėjėjos „Instagram“ profilyje gausu ir subtilesnių, ir visiškai atvirų nuotraukų. Nuotraukas stebintys beveik 2 tūkst. jos sekėjų negaili pagyrų. Šias nuotraukas pamatęs ministras prisipažįsta, kad jam staigmena, kuo laisvalaikiu užsiima padėjėja: „Ne, tikrai nerodė... Na žinot, kas yra gražu, kas yra negražu, manau, kiekvienas sprendžia pagal save. Žmogaus kūnas visada yra gražu.“

Pati padėjėja apie šimtus nuotraukų, kuriose ji vos prisidengusi intymias vietas, aiškina: „Kadangi tokia veikla, pozavimu, užsiimu nuo 2018 m., tai ją toliau ir tęsiu.“ Tačiau nuotraukas išvydęs ministras sako, kad valstybės institucijų darbuotojams derėtų pagalvoti, ką dera viešinti, o ko ne: „Jeigu man būtų klausimas, ar aš taip daryčiau, tai aš taip nedaryčiau.“
Ministro sekretorė

Viešųjų ryšių ekspertas Arijus Katauskas sako, kad skelbiant apie save internete būtina pagalvoti ir apie savo darbovietę: „Dirbant organizacijoje, kuri yra nuolat matoma, daugelio žmonių matoma, reikia suvokti, kad darbuotojas yra tos organizacijos veidas ne tiktai darbo metu. Ir bet kokie veiksmai, kurie vyksta viešojoje erdvėje, turėtų turėti filtrą: ar tai atitinka organizacijos, kuriai aš atstovauju, įsitikinimus, kultūrą ir t. t. Antras dalykas – ar tai nesukels nepatogumų.“

Ministro sekretorė sako nieko blogo nematanti, kad demonstruoja savo kūną: „Tai mano laisvalaikio leidimo būdas, aš nesu viešas asmuo. Gyvenam laisvoje Lietuvoje, tai kiekvienas galime rinktis, kaip leidžiame savo laisvą laiką.“

Vis dėlto A. Veryga vėliau nusprendė, kad tokios padėjėjos turėti nenori. „Tiesiog įvyks tokia vidinė rokiruotė, – paaiškino jo patarėja Lina Šriubėnė. – Ministro referente dirbs kita referentė, o dabartinė ministro referentė dirbs 2 viceministrų, tai yra Algirdo Šešelgio ir Kristinos Garuolienės, referente nuo pirmadienio.“

Iki šiol A. Verygos sekretorės „Instagram“ profilis buvo viešas. Iš pradžių žadėjusi jį ištrinti, vėliau ministro patarėja jį padarė privatų – kad nuotraukas galėtų žiūrėti tik jos patvirtinti sekėjai.

DELFI primena, kad penktadienio vakarą sveikatos apsaugos ministro patarėja viešiesiems ryšiams Lina Bušinskaitė pranešė, kad dėl Aurelijaus Verygos referentės erotinių nuotraukų internete, ministerijoje nedelsiant pradėti pokyčiai.
Ministro sekretorė

„Paaiškėjus informacijai, kad ministro referentė viešai skelbia erotinio pobūdžio nuotraukas socialiniuose tinkluose, kas mums visiems buvo staigmena, nedelsiant inicijavome pokyčius SAM“, – feisbuke rašė ministro A. Verygos patarėja.

L. Bušinskaitė pranešė, kad pirmiausia įvyko referenčių apsikeitimas.

„Pirmiausia įvyko vidinė referenčių rokiruotė – nuo pirmadienio ministro referente dirbs iki šiol viceministrų referente dirbusi kolegė, o jos pareigas atliks iki šiol ministrui talkinusi kolegė. Toks sprendimas priimtas su administracijos vadove – kanclere ir tiesiogine darbuotojos vadove, kurios ir priėmė į darbą referentę bei vykdė atranką“, – rašė ministro patarėja.

Jos teigimu, nors teisės aktuose nėra nurodyta, ko valstybės tarnautojas negali skelbti socialiuose tinkluose, egzistuoja ir nerašytos taisyklės, kurių privaloma laikytis.

„Tad joms buvo išsakytos pastabos, kad darbuotojams nebuvo primintos nerašytos taisyklės, kurios visiems žinomos bei suprantamos, ir deramai nepaaiškinta darbuotojams, kokia apranga yra tinkama darbe, koks elgesys yra deramas valstybės tarnautojui ir koks nederamas, ko nereikėtų daryti po darbo“, – feisbuke rašė L. Bušinskaitė.

SAM darbuotojams taip pat bus primenama, kaip tinkamai rengtis einant į darbą, koks turėtų būti valstybės tarnautojo elgesys.

„Žinoma, suprantame, kad laikas po darbo yra asmeninis laikas ir galime veikti kas ką norime, tačiau visuomet turime galvoti toliaregiškai, siekiant nepakenkti institucijos, kurioje dirbame įvaizdžiui!“ – rašė ji.

A. Verygos patarėja svarstė, galbūt pats laikas inicijuoti bendras rašytines taisykles valstybės tarnautojams, kad tokių situacijų ateityje pavyktų išvengti.