Ministras ketvirtadienį Seimo posėdyje atsakė į parlamentarų klausimus. Ministrą palaikė 68 parlamentarai, prieš balsavo 33, o susilaikė 4 Seimo nariai.

„Valstiečių“ deleguoto sveikatos apsaugos ministro „valstiečio“ Aurelijaus Verygos daromi darbai yra neišvengiami, šiam ketvirtadienį atlaikius opozicijos inicijuotą interpeliaciją sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Nepaisant problemų ir sunkumų, sveikatos priežiūros srityje ministro daromi darbai neišvengiami, jie privalo būti daromi. Ir šiandien iš tribūnos, ir iš opozicijos pusės, skambėjo, kad ne vienas ministras bandė to imtis, bet baigdavo labai greitai. Džiaugiuosi, kad sveikatos ministras dar trejetą metų galės padirbėti“, – A. Verygai sėkmingą balsavimą dėl interpeliacijos žurnalistams komentavo S. Skvernelis.

Kritikavo dėl nenuoširdumo

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Gabrielius Landsbergis ministro raštu pateiktus atsakymus į parlamentarų klausimus vadino formaliais ir pasigedo juose nuoširdumo.

Konservatorių lyderis taip pat kėlė klausimą, „ kodėl ministras nusprendė neatsižvelgti į teisėtus medikų reikalavimus rimtai svarstyti jų atlyginimų kėlimą“, nors „galimybės tam buvo“. Pasak jo, ministerijos buvo paprašytos surinkti pinigus, kad būtų galima pasakyti, kad biudžetas yra perteklinis.

„Kodėl Jūs nusprendėte, kad tai būtent jūsų atsakomybė, kad finansų ministras pasakytų, kad biudžetas yra perteklinis? (…) Mes matėme ministrą, kuris pasidavė pirmosiomis kovos minutėmis. Mes matėme ministrą, kuris nepasistengė nei per žingsnį, kad medikai gautų signalą, kad jie rūpi“, - kalbėjo G. Landsbergis.

Gavo velnių dėl receptų

Konservatorių lyderis pagyrė ministrą už intencijas užtikrinti, kad receptiniai vaistai būtų parduodami laikantis reikalavimų.

„Suprantu, kad intencijos buvo neblogos. Tačiau jūsų atsakyme nėra nei vieno žodžio, kad šiam sprendimui nėra pasiruošta“, - sakė G. Landsbergis kritikuodamas ministrą, kad jis net nesugebėjo pripažinti, kad žmonės susiduria su bėdomis.

„Jūs nesugebėjote net pripažinti to, kad žmonės susiduria su bėdomis. Šiandien jūs siūlote nevykdyti įstatymo pusę metų. Silpna pozicija, ministre, neįtikinanti nei opozicijos, nei daugumos Lietuvos žmonių“, - sakė G. Landsbergis.

Kaltino meluojant

Konservatorių lyderis taip pat apkaltino ministrą meluojant, kad jo viceministrai, patarėjai, niekada nėra darę spaudimo žmonėms trauktis iš pareigų.

„Tai yra melas“, - teigė G. Landsbergis, sakydamas, kad turi įrodymų, jog yra kitaip.

„Akivaizdu, kad arba jūs esate pakištas savo patarėjų (…), arba tai darė su jūsų pritarimu. Mano klausimas, kodėl Jūs pasirinkote meluoti Seimo nariams?“, - sakė G. Landsbergis.

Ministras lygino save su Kubilium

Savo nepalankius vertinimus visuomenės nuomonių apklausose ministras aiškino tuo, kad jis su komanda nevengia imtis nepopuliarių darbų.

„Su komanda mes įgyvendiname tikrai svarbias reformas sveikatos sektoriuje, kurios yra numatytos Vyriausybės programoje ir norint jas įgyvendinti, neretai tenka imtis tikrai sunkių ir nepopuliarių sprendimų, kurių nebuvo norinčių imtis dėl galimai nepalankių vertinimų“, - sakė A. Veryga, minėdamas Farmacijos ir Alkoholio mažinimo klausimus.

Savo situaciją ministras vertino su buvusiu premjeru, konservatoriumi Andriumi Kubiliumi, kuris buvo vienas nepalankiausiai vertinamų politikų per visą ekonominės krizės laikotarpį mūsų šalyje.

„Kuo daugiau daroma nepopuliarių sprendimų, tuo didesnė tikimybė sulaukti nepalankių vertinimų. Buvusiam premjerui tai netrukdė dirbti visą kadenciją, tai yra ketverius metus, ir aš nuoširdžiai noriu tikėti, kad jam svarbiausia buvo padėti rasti žmonėms geriausius sprendimus ir išvesti šalį iš krizės, o ne dirbti dėl reitingų“, - sakė A. Veryga.

Kalbėdamas apie medikų atlyginimus ministras teigė, kad jų kėlimas yra vienas iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) prioritetų ir tai ne vienkartinis, o tęstinis įsipareigojimas.

„Tiek medikų, tiek rezidentų atlyginimų kėlimas buvo ir visada bus SAM vienu iš prioritetinių klausimų. Užmokesčio didinimas yra ne vienkartinis, o tęstinis įsipareigojimas, todėl sprendimai turi būti pagrįsti ilgalaikėmis galimybėmis, kad mes galėtume užtikrinti tęstinumą, ne tik kitais, bet ir dar kitais metais didindami užmokestį“, – sakė A. Veryga.

Ministras pažymėjo, kad pastarąjį kartą medikų atlyginimai didinti šių metų liepą vidutiniškai 8 proc., o su medikų bendruomene susitarta dėl tolesnio algų didinimo ne mažiau kaip 20 proc. kitais metais. Iki 2020 metų sveikatos apsaugos ministras žada siekti, kad mediko atlyginimas būtų ne mažiau trijų vidutinių šalies darbo užmokesčio dydžių, o slaugytojo – ne mažiau kaip pusantro vidutinio uždarbio šalyje.

Dėkojo ministrui už reitingus

Valstiečių žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis savo ir kolegų vardu reiškė palaikymą ministrui.

„Darbas yra labai sunkus, tos reformos, kurias jis yra pradėjęs ir Farmacijos, sveikatos įstaigų pertvarkos sektoriuose, jos turi milžinišką pasipriešinimą ir belieka tik palinkėti pačiam žemaitiškos kantrybės, užsispyrimo darbe“, - sakė R. Karbauskis.

Valstiečių žaliųjų lyderis taip pat įvertino, kad vaistinių darbo tvarkos pakeitimai pasiteisino.

„Žmonės yra dėkingi, ir mūsų augantys reitingai yra ne be jūsų pastangų“, - kalbėjo R. Karbauskis.

Konservatorius Antanas Matulas teigė, kad nepaisant to, kad dar ir prieš balsavimą buvo aišku, kad interpeliacija baigsis nesėkmingai, bet jos iniciatyva davė rezultatų.

„Šiandien svarstome kai kuriuos įstatymus dėl eilių reguliavimo, kad medikai nebūtų baudžiami, kurie be šios interpeliacijos nebūtų atsiradę. Yra kiti sprendimai daromi taisant kai kurias klaidas – dėl slaptųjų pirkėjų, eilę savaitę buvo tiesiog tyčiojamasi iš žmonių, ignoruojama. Dabar jau kai kas atidėta. Tam tikri rezultatai yra“, - sakė A. Matulas.

Procesas pradėtas lapkritį

Interpeliacijos procesas A. Verygai pradėtas lapkričio pabaigoje. Opozicija ministrui pateikė klausimus dėl situacijos su receptiniais vaistais, taip pat dėl sprendimo nuo sausio 1 dienos nekelti atlyginimų medikams, dėl politinio pasitikėjimo asmenų įdarbinimo bei spaudimo Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pavaldžių įstaigų vadovams trauktis iš pareigų, kitus. Iš viso A. Veryga raštu atsakė į 15 klausimų.

Opozicija ministro taip pat klausė, kodėl jis nenumatė neigiamų padarinių įteisinus slaptus pirkimus vaistinėse, siekiant patikrinti, ar vaistininkai siūlo pigiausius vaistus. A. Veryga atsakė, kad kilusi sumaištis davė naudos – vaistinėse pradėta laikytis receptinių vaistų pardavimo tvarkos.

Su naująja tvarka pasipylė gyventojų skundai, kad be receptų nebegalima įsigyti vaistų, kuriuos anksčiau pirko laisvai. Anot ministro, teigiamai reikia vertinti tai, jog vaistininkai pradėjo laikytis teisės aktų reikalavimų ir išduoda receptinius vaistinius preparatus su receptu.

Atsakyme nurodoma, kad nebuvo galima nuspėti, jog kils toks didelis žmonių nepasitenkinimas, nes ženklų, kad receptiniai vaistai parduodami laisvai, nebuvo. Pasak A. Verygos, vaistinėse buvo galima patikrinti tik tų vaistų pardavimą, kurių receptai privalomai paliekami vaistinėje, pavyzdžiui, antibiotikų, narkotinių ir psichotropinių vaistų. Jie saugomi nuo mėnesio iki trejų metų.

Klausiamas, kodėl neperžiūrėjo receptinių vaistų sąrašo prieš įsigaliojant Farmacijos įstatymo nuostatai dėl slaptų pirkimų vaistinėse, ministras teigia, jog to nereikėjo, o dėl kilusio triukšmo kalta žiniasklaida.

Anot jo, vaistinių preparatų priskyrimo receptiniams vaistams kriterijai įtvirtinti Europos Sąjungos teisės aktuose ir yra vienodi visoje Bendrijoje. „Vaistų, kurie registruoti keliose šalyse narėse, klasifikacija dažniausiai sutampa. Žinoma, gali pasitaikyti, kad vienose valstybėse narėse vaistas yra receptinis, o kitose – nereceptinis, tačiau tokių atvejų, mūsų žiniomis, nėra“, – teigiama interpeliacijos atsakyme.

Interpeliacijoje teigiama, kad pastaruoju metu ministro politinio pasitikėjimo komanda įsivėlė į skandalus, susijusius su galimu spaudimu atleidžiant ir priimant į pareigas Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžių įstaigų vadovus, ministerijos darbuotojus. Ministro klausta, ar jis, jo komanda darė spaudimą atsistatydinti pavaldiems darbuotojams, pareigūnams, ar siekė įdarbinti asmeniškai ar politiškai artimus asmenis. Ministras atsakymuose teigia, kad kaltinimai neatitinka tikrovės.

Interpeliaciją ministrui pasirašė 46 parlamentarai iš opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio, „Tvarkos ir teisingumo“, Socialdemokratų frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės. Pagal Seimo statutą, inicijuoti interpeliaciją ministrui gali ne mažiau kaip 29 Seimo nariai.