Vaiko teisių apsaugos kontrolierė šokiruota, susirašinėjimai sudomino ir policijos kriminalistus.

Facebook‘e uždaroje pokalbių svetainėje dalijami patarimai, ką daryti žmonėms, negalintiems arba nenorintiems auginti savo vaikų, ir kur kreiptis šeimoms, norinčioms įsivaikinti be tėvų globos likusius vaikus. Tačiau diskusijos atima žadą: siūloma atsiliepti moterims, kurios pastojusios, bet apsisprendusios vaikų neauginti, ir šeimoms, norinčioms įsivaikinti, kurios čia pat, internete, galėtų susirasti būsimus įvaikius. Esą teliktų formalumai – susitvarkyti dokumentus.

Į diskusiją įsitraukusi moteris skelbėsi auginanti dukters vaikus, gavusi jų globos teises ir ieškanti potencialių įtėvių vaikams, kurių pati, rašo, nebegali auginti. Už anūkus moteris net tikėtųsi finansinio atlygio.

„O koks nors atlygis bus ar ne? jug viename poste jus komentavot kad galima ir pinigeliu užsidirbt“ (kalba neredaguota), - rašo pokalbių dalyvė.

Kita diskusijos dalyvė parašė, kad veikiausiai už įvaikius atlygį sumokėtų tik užsieniečiai. Moters tai nesutrikdė: „tai jokio skirtumo, manau, kad tik butu normali seima ir kad mano anukeliai nebutu skriaudziami ar kokiems donorams padaryti, ir dar pinigėliu butu, nes dabar tikrai ju mums nepamaisytu “ (kalba neredaguota), - pokalbius užfiksavo „INFO TV“ žurnalistai. Netrukus šios moters pasisakymai Facebook‘e buvo ištrinti.

Susirašinėjimų turinį sužinojusią vaiko teisių apsaugos kontrolierę pokalbiai šokiravo.

Edita Žiobienė kategoriška – tokie susitarimai - prekyba žmonėmis: „Bet kurie tokie veiksmai yra tikrai neteisėti ir nesuderinami su bet kuo: morale, teise, gyvenimu, nei su vaiko interesais. Vaikas nėra kačiukas, šuniukas. Valstybė investuoja į globėjų – įtėvių paruošimą, kad tie žmonės būtų patikrinti: jų sveikata, gyvenimo sąlygos. Sistema sukurta tam, kad būtų apsaugotas pats vaikas, kad jis patektų į geras rankas, būtų tinkamai auginamas šeimoje. O čia mes jau kalbam iš esmės apie prekybą vaikais. Jeigu prekyba vaikais – nežinome kas tas pirkėjas ir kokiu tikslu jis perka. Tikslai gali būti net patys blogiausi: ar tai būtų organai ar kiti baisūs dalykai“ – „Info dienai“ sakė vaiko teisių apsaugos kontrolierė E. Žiobienė.

Edita Žiobienė
Virtualūs pokalbiai apie nelegalius įsivaikinimo susitarimus jau sudomino ir kriminalistus. Pareigūnai jau kurį laiką tikrina pastarosios svetainės pokalbių turinį. Kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis patvirtino, kad nelegalus įvaikinimas įstatymais prilyginamas prekybai žmonėmis: „Konkrečiai šią informaciją dar tiriame. Jeigu nustatomas neteisėto įvaikinimo faktas, gresia baudžiamoji atsakomybė, griežčiausia numatoma bausmė – 12 metų kalėjimo“ – „Info TV“ sakė R. Kiškis.
Rolandas Kiškis

Nustačius pasikėsinimą prekiauti žmonėmis baudžiamoji atsakomybė grėstų ir asmenims, nelegaliais būdais bandantiems įsivaikinti svetimą vaiką, tiek patiems tėvams, pasiryžusiems padovanoti arba net parduoti savo vaiką.