Apie inauguraciją ir jos detales laidoje DELFI 11 kalbėjo protokolo žinovas Arminas Lydeka, režisierius, prodiuseris ir išrinktojo prezidento deleguotas inauguracijos komisijos narys prof. Arūnas Matelis bei VšĮ „Pirmoji kava“ vadovas, renginių organizatorius Jogaila Morkūnas.

Renginių organizatorius: 60 tūkstančių – ne suma, tai kažkas juokingo

Inauguracijos iškilmės liepos 12-ąją prasidės dešimtą valandą ryto, o baigsis tik vėlų vakarą priėmimu Prezidentūros vidiniame kiemelyje. Dienos metu išrinktasis prezidentas sakys priesaiką Seime, vėliau Gedimino prospektu žygiuos iškilmingas paradas, Vilniaus Šv. Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedroje bazilikoje bus laikomos Šv. Mišios, po kurios bus pagerbiamos Lietuvos miestų ir miestelių vėliavos ir nuaidės koncertas katedros aikštėje. Ir tai tik dalis visų numatytų renginių.

Iškilmių organizatoriai ketina sutilpti į nedidelį biudžetą – 60 tūkstančių eurų. Ar tai pakankama suma tokio mąsto renginiui? „Visų pirma tai labai juokinga suma, nes tai nėra kažkokios krikštynos kažkur periferijoje. Tai yra svarbiausio žmogaus inauguracija, – laidoje kalbėjo J. Morkūnas, pridurdamas, kad šios iškilmės taip pat parodo ir valstybės veidą. – 60 tūkstančių yra niekas, palyginus su tais svečiais ar techninėmis specifikacijomis, kurios būtinos inauguracijai.“

Jogaila Morkūnas

J. Morkūnas vardijo, kad tą dieną bus pastatyti trys milžiniški LED ekranai, kuriuose bus transliuojami inauguracijos renginiai, bus pastatytos dvi scenos, vakare bus organizuojamas priėmimas.

Renginių organizatorius skaičiavo, kiek lėšų reikia vien priėmimui surengti: „Jeigu turime du tūkstančius svečių ir skiriame bent 20 eurų ir taurei vyno, ir mažam sumuštinukui – tai jau yra daug“.

J. Morkūnas pažymėjo, kad absoliučiai visi koncerte pasirodysiantys atlikėjai negaus jokio atlygio. Tai, renginių organizaoriaus teigimu, yra blogai.

Jogaila Morkūnas
Visų pirma tai labai juokinga suma, nes tai nėra kažkokios krikštynos kažkur periferijoje. Tai yra svarbiausio žmogaus inauguracija.

„60 tūkstančių – ne suma, tai kažkas juokingo“, – tvirtino renginių organizatorius.

Palyginimui, antroji prezidento Valdo Adamkaus inauguracija 2004 metais, kuri buvo gerokai kuklesnė už pirmąją, kainavo 310 tūkst. litų. (beveik 90 tūkst. eurų). Ar tuo metu reikėjo tokios sumos ir ar ji buvo didelė? „Žodis „reikėjo“ – labai keistas“, – teigė J. Morkūnas bei pridūrė, kad per pastarąjį dešimtmetį S. Daukanto aikštėje įvyko tik vienas renginys – įstojimo į Europos Sąjungą iškilmės ir vylėsi, kad į Prezidentūros prieigas grįš šventės.

Protokolo žinovas: per daug interpretuoti kai kurių dalykų negalima

Protokolo žinovas A. Lydeka teigė, kad inauguracijos iškilmės susipina iš kelių svarbių dalykų: teisiškai reglamentuotų inauguracijos dalių ir pramoginių bei tam tikrų tradicijų.

„Konstitucija numato kai kuriuos momentus, pavyzdžiui, priesaikos davimas – Konstitucija įpareigoja priesaiką duoti Seimo rūmuose, – tvirtino A. Lydeka. – Prezidentūros perdavimas – teisinis dalykas, vėlgi perdaug interpretuoti negalima tokių dalykų. Arba dar apdovanojimas Vytauto didžiojo ordinu su auksine grandine Seimo rūmuose prisiekus ir tai padaro Seimo pirmininkas.“

Kristina Pocytė, Arūnas Matelis, Arminas Lydeka

Inauguracijos metu įprasta rengti Mišias, tačiau tai nėra būtina inauguracijos dalis pagal protokolą.

A. Lydeka taip pat vardijo, kad protokolas neįpareigoja rengti nei koncertų, nei paradų, nei priėmimo. „Tai priklauso nuo išrinktojo prezidento, nuo jo komandos ir tam tikrų tradicijų“, – kalbėjo protokolo žinovas.

Režisierius įvardijo formulę, pagal kurią buvo sudaromas svečių sąrašas

Režisierius A. Matelis teigė, kad inauguracija – ne kino filmas ar spektaklis, negalima daryti taip, kaip norisi, nes šventę reikia rengti atsižvelgiant į protokolą. Vis dėlto, jis pažymėjo, kas tą dieną svarbu viskas. „Iš kur ir kaip atvažiuoja prezidentas į Seimą prisiekti, ką daro prieš tai, – vardijo režisierius. – Vienas iš įdomesnių ar pačiam prezidentui svarbesnių žingsnių – prieš Seimą jis atvažiuos pagerbti Jono Basanavičiaus. Tai vėlgi detalės: kaip atvažiuos iki J. Basanavičiaus paminklo ar ateis pėsčias, per kur ateis ir ar vienas, ar su šeima. Iš tų detalių formuosis tam tikra žinia, kurią prezidentas siųs bendruomenei.“

Kristina Pocytė, Arūnas Matelis, Arminas Lydeka

Jis taip pat pabrėžė, kad buvo apgalvota, kam stebint išrinktasis prezidentas prisieks Seimo rūmuose. „Bus pakviesta ne tik tai, kas privaloma – Seimo nariai ir kiti valstybės aukščiausi pareigūnai, bet ir tie, kurie tam tikra prasme savo krauju pasirašė priesaiką: Sausio 13-osios žuvusiųjų artimieji, partizanų, kurie žuvo miške, artimieji“, – kalbėjo A. Matelis.

Režisierius pažymėjo, kad išrinktojo prezidento noras buvo surengti priėmimą inauguracijos dienos vakare. „Priėmimas būtų padėkojimas tiems žmonėms, kurie per Nepriklausomybę kūrė Lietuvą ir kurie yra įvertinti pačios valstybės. Taip atsirado ta formulė, kad yra kviečiami (žmonės – DELFI) nesvarbu nuo savo darbų. Nacionalinės premijos laureatai, politikai, mokslininkai, pedagogai – bet kas, kas įvertinti apdovanojimais. Nors jų irgi yra apie keliolika tūkstančių, tai yra sudėtinga, bet buvo tokia formulė, kad tai pabendravimas ir padėkojimas“, – teigė A. Matelis, nors pabrėžė, kad pats nedalyvavo svečių sąrašo sudarymo svarstyme.

Arūnas Matelis
Priėmimas būtų padėkojimas tiems žmonėms, kurie per Nepriklausomybę kūrė Lietuvą ir kurie yra įvertinti pačios valstybės. Taip atsirado ta formulė, kad yra kviečiami (žmonės – DELFI) nesvarbu nuo savo darbų. Nacionalinės premijos laureatai, politikai, mokslininkai, pedagogai – bet kas, kas įvertinti apdovanojimais.

Kokį vaidmenį turėtų atlikti pirmoji ponia?

Pati prabangiausia inauguracija, anot A. Lydekos, buvo prezidento Rolando Pakso – su naikintuvais, kariniu paradu ir įvairiais renginiais. Išsiskyrė ir pirmoji Valdo Adamkaus inauguracija, kuri pasižymėjo amerikietišku stiliumi. A. Lydeka priminė, kad pirmosios V. Adamkaus inauguracijos metu buvo surengti net keturi priėmimai.

Skyrėsi ir prezidentės Dalios Grybauskaitės inauguracijos. Krizės metais inauguracija buvo labai kukli ir buvo surengta vos už 30 tūkst. litų. Kita inauguracija buvo iškilmingesnė, tačiau nė vienu atveju nebuvo organizuojami priėmimai. Protokoliškai vertinant, anot A. Lydekos, tai sunkiai suvokiamas dalykas.

Arūnas Matelis, Arminas Lydeka

Ši inauguracija Lietuvai bus kitokia ir todėl, kad po dešimties metų kartu pertraukos Lietuva vėl turės pirmąją ponią. Kokį vaidmenį jai reiktų atlikti? A. Matelis pabrėžė, kad pirmoji ponia Diana Nausėdienė neužgoš prezidento, nes tai ne pirmosios ponios, o prezidento inauguracijos diena.

A. Lydeka teigė, kad D. Nausėdienė nenusižengtų protokolui, jei inauguracijos dieną pasakytų kalbą, tačiau pridūrė: „Ar to reikia ir ar tai bus? Didelis klaustukas. Aš asmeniškai galvočiau, kad to tiesiog nereikia toje oficialioje vietoje, atliekant visas oficialias procedūras, tačiau gal piliečiams tai puošniai ir gražiai atrodytų“.

Protokolo žinovas teigė, kad būti pirmąja ponia – pareigos: „Yra tam tikros funkcijos, kurias reikia atlikti garbingai, sąžiningai, dorai ir laiku“.

Net jei pirmoji ponia ir nekalbės, jai reikės pasiruošti ir pasipuošti pagal protokolą. A. Lydeka tvirtino, kad tai nėra sunku, nes galioja tam tikros taisyklės, kurių reikia laikytis.

Paslysi gali ir prezidentas, ir smalsuolis minioje

Ukrainos prezidentas Volodymiras Zelenskis savo inauguracijos metu surengė tikrą šou, kai eidamas sveikinosi su susirinkusiais. A. Lydeka pabrėžė, kad pasisveikinimas einant gatve tik atrodo lengavs momentas.

Kristina Pocytė, Arūnas Matelis, Arminas Lydeka

„Iš tiesų, (svarbu – DELFI) neperžengti tos ribos tiek iš prezidento pusės, nepadaryti iš savęs juokdario ar klouno šokinėjant, lakstant nuo vienos pusės prie kitos ir taip toliau, nes tai valstybės vadovas, – kalbėjo A. Lydeka. – Ir apsaugai tai iššūkis, nes piliečiai taip pat gali norėti prisiliesti, kol su vienu sveikinasi, kitas gali tempti už rankos, kitas – už skverno ar švarko pabandyti patempti. Vėlgi – kaip neatstumt žmonių, nepažemint tų žmonių, kurie gerų norų vedami nori prisiliesti prie prezidento?“

Deja, A. Lydekos, teigimu, algoritmo, kiek galima žengti į kairę ar į dešinę – nėra, todėl tai turi savaime suprasti ir prezidentas, ir piliečiai, ir apsauga.