Birželio 1 d. žymi meteorologinės vasaros pradžią, tačiau vasaros saulėgrįža, kuri yra astronominės vasaros pradžia, įvyks tik birželio 20 d.

„AccuWeather“ ilgojo laikotarpio prognozių rengėjų komanda perspėja, kad vasarą Europą apėmęs karštis ir gausesnio lietaus trūkumas gali sukelti problemų žemės ūkio sektoriuje. Netgi kai kurios vasarinės kultūros, kurios įprastai yra atsparios sausrų sąlygoms, gali susidurti su problemomis po šios žiemos orų, kurie žemyne užsitęsė pavasarį ir galėjo turėti įtakos augalų atsparumui.

Artėjant antrai iš eilės pasaulinės pandemijos vasarai, kai kurie ženklai rodo artėjantį sugrįžimą į įprastą gyvenimą.

„AccuWeather“ meteorologai pristato ko šią vasarą gali tikėtis skirtingų žemyno regionų gyventojai bei svečiai.

Karšta Ispanijoje, Portugalijoje ir Italijoje

Karščiui iš šiaurinės Afrikos plintant į šiaurę link pietinės Europos, šios vasaros karščio šerdis apsistos virš Portugalijos, Ispanijos, pietų Prancūzijos ir didesnės Italijos dalies.

Prognozuojama, kad pietvakarinėje ir pietų-centrinėje Europoje vasaros mėnesiais temperatūros bus arti arba virš įprastų šiam metų laikui. Įprastai vidutinės oro temperatūros birželio mėnesį čia svyruoja tarp 21-26°C birželį ir 26-34°C liepos mėnesį. Rugpjūtį temperatūros vėl pradeda vėsti.

Be kepinančių temperatūrų, prognozuojamas žemesnis nei įprasta kritulių lygis, nes šį sezoną audros pasislinks tolyn į šiaurę nuo pietų Europos.

Nors paprastai karštos ir sausos vasaros orų sąlygos keltų nerimą dėl vandens prieinamumo Ispanijos tvenkiniuose, tačiau anksčiau šiais metais regione siautusios žieminės audros pagerino situaciją ir mažina susirūpinimą dėl galimo vandens trūkimo.

Sniegas kalnuose palaipsniui tirpo visą pavasarį ir, manoma, kad tai tęsis ir vasarą. Vandens nutekėjimas iš kalnų viršūnių susitelkia tvenkiniuose ir gali palaikyti aukštus vandens lygius nepaisant prognozuojamo kritulių trūkumo šią vasarą. Vandens išteklius papildė ir gausesni praėjusio balandžio mėnesio kritulių lygiai.

Karštis plis ir į centrinę Europą

Audrų kelias šią vasarą toliau slinks į šiaurę, o centrinėje ir pietrytinėje žemyno dalyje tvirtinsis sausesnių orų sąlygos.

Audrų keliui slenkant į šiaurę, karštis iš Ispanijos ir Italijos taip pat išplis ir į regioną siekiantį iki pat pietinės Jungtinės Karalystės dalies, šiaurės Prancūzijos, Belgijos, Vokietijos, pietų Lenkijos, Ukrainos ir Balkanų šalių. Vis dėlto, šiose vietovėse šiltesni orai bus pasiskirstę netolygiai.

„Karšta gali būti ir vakaruose, ir rytuose, tačiau ne tuo pačiu metu,“ – sakė „AccuWeather“ vyriausiasis meteorologas Tyler Roys. „Labai retas atvejis, kuomet karštis yra taip išplitęs. Labiau tikėtina, kad jis atkeliaus bangomis“.

Šiltesnių orų plitimas taip pat bus laipsniškas ir kuo toliau nuo karščio šerdies, tuo ilgiau užtruks kol tose vietovėse temperatūros pasieks aukštesnes už vidutines reikšmes.

Prognozuojama, kad nuolatinis karštis Paryžiuje ir Berlyne bus atidėtas iki vėlyvos liepos ir rugpjūčio mėnesio.

Įprastai aukščiausios temperatūros regione birželio ir liepos mėnesiais pakyla nuo 19-21°C iki 21-25°C. Rugpjūtį temperatūros ima po truputį kristi žemyn, iki 19-21°C, tačiau šiais metais numatoma, kad bent jau dalį mėnesio temperatūros laikysis aukščiau vidutinių.
Be karščio, tai gali būti trečia vasara iš eilės, kuomet Prancūzijoje, Vokietijoje bei Jungtinėje Karalystėje kritulių lygiai bus žemiau normos, teigia Roys.

„Tai gali sukelti augančių vasarinių kultūrų, įskaitant kviečius ir javus, problemas Prancūzijoje ir Vokietijoje,“ – aiškino Roys. „Prancūzijoje, po balandžio mėnesio šalnų, jau prarasta didelė dalis vynuogių derliaus“.

Viskas, kas išgyveno, bus paveikti šalčio sukelto streso, dėl ko jie gali būti jautresni karščiui ir sausesnėms aplinkos sąlygoms, kurios numatomos šią vasarą, sakė Reppert.

Nors karštos ir sausos sąlygos gali įsitvirtinti iki vasaros vidurio ar pabaigos, šios orų tendencijos nepanaikina smarkių audrų su perkūnija grėsmės centrinėje žemyno dalyje.

Anot Roys, centrinėje Europos dalyje nenumatoma plataus masto prastų orų sąlygų, kurios yra įprastos žemynui. Smarkios, audrų sukeltos liūtys prognozuojamos labiau lokaliu mastu.

Drėgna vasaros pradžia Jungtinėje Karalystėje

Jungtinei Karalystei ir Airijai besirengiant įprastinių vasaros temperatūrų atkeliavimui, bent jau sezono pradžioje šiame regione užsilaikys lietaus lydimi orai.

Nors prognozuojama, kad drėgni orai virš Airijos, Škotijos ir šiaurinės Anglijos laikysis bent birželį ir dalį liepos, numatoma, kad likusią vasaros dalį krituliai jau bus žemiau normos.

Praėjęs mėnuo atsidūrė tarp penkių sausiausių pietinės Anglijos balandžio mėnesių per visą stebėjimų istoriją, o šios tendencijos gali tęstis ir likusį gegužės mėnesį. Šio regiono dalyje tai gali tęstis ir vasarą, kas galėtų sukelti nemenkų problemų žemės ūkio kultūrų augimo sezono įsibėgėjimui.

Kai kuriose pietinės Anglijos dalyse augimo sąlygų sunkumai gali būti panašūs į tuos, su kuriais susidurs Prancūzija ir Vokietija.

Į šį regioną šiek tiek drėgnesni orai gali įsiveržti rugpjūčio mėnesį, tačiau pasėliams tai jau gali būti per vėlu, perspėjo Roys. „Tuo metu žala jau bus padaryta,“ – teigė jis.

Netoli Škotijos ir šiaurinės Anglijos keliaujant audroms, čia tikimasi, kad krituliai bus arčiau įprastinių lygių. Tai taip pat palaikys temperatūras arti arba žemiau regiono normos, kuri siekia 15–21°C.

Labiau įprastinės vasaros mėnesiams temperatūros, prognozuojama, atkeliaus liepos pradžioje. Aukščiausios temperatūros, siekiančios 30°C ar daugiau, labiausiai tikėtinos tarp liepos 1 ir rugpjūčio 15 d.

Vėsu ir drėgna Skandinavijoje bei Baltijos šalyse

Dėl lėto karščio judėjimo iš pietinės Europos, aukštesnės už įprastas temperatūros, prognozuojama, vargiai pasieks pačias šiauriausias žemyno dalis.

Audrų kelias iš šiaurinės Jungtinės Karalystės dalies link Norvegijos ir Švedijos, padės blokuoti šiltesnių orų masių judėjimą į šiaurę ir regione užlaikys lietingus orus.

Prognozuojama, kad rugpjūtį audros tęs savo judėjimą šiaurės kryptimi į šiaurės rytinę Europą ir neramių orų epizodus atneš į Baltijos šalis, Lenkiją, Baltarusiją ir į vakarinę Rusijos dalį.

Lenkijoje temperatūros bus arti arba žemiau normos. Berlynas atsidurs arčiau intensyvesnio vasaros karščio ribos.

„Karštis įprastai įsiveržia į centrinę Europą ir sustoja ties rytine Vokietijos dalimi,“ – sakė Roys. Anot jo, Lenkijoje ir Baltijos valstybėse prognozuojami drėgnesni orai gali apriboti tai, kaip aukštai galės pakilti oro temperatūros.

Drėgmės prisunkęs dirvožemis taip pat gali padėti vasaros mėnesiais mažinti temperatūras, nes saulės energija, tokiu atveju, padeda garinti drėgmę iš žemės, o ne šildo orą.

Įprastos šilumos temperatūros regione aplink Vokietiją ir Lenkiją vasaros mėnesiais siekia 21-26°C.

Pagal dabartinius duomenis, birželis gali būti įprastesnis lietuviškam birželiui ar vos iki 0,5 laipsnių šiltesnis nei įprastai, taip pat bent jau mėnesio pradžia numatoma sausesnė. Jei tai pasitvirtins, tas metas gali būti visai palankus atostogausiantiems.

Liepos ir rugpjūčio mėnesiai taip pat gali būti ganėtinai įprasti šilumos atžvilgiu, tačiau liepa kiek sausesnė, o rugpjūtis drėgnesnis. Tačiau tai nereiškia, kad nesulauksime karštesnių orų įsiveržimų – tokie svyravimai mūsų šalyje jau tapo įprasti. Pabrėžtina, kad tai preliminarūs duomenys – ilgo periodo prognozės linkusios kisti.

Norintiems karštesnių orų, jų teks ieškoti pietinėse ir centrinėse Europos dalyse, kadangi čia prognozuojami šiltesni ir sausesni nei įprasta orai.