Po metų svetur už amerikiečio ištekėjusi lietuvė neslepia – jos gyvenimas šiuo metu primena pasaką. Šiokiadieniais ji dirba svajonių darbą, o savaitgalius leidžia mylimo vyro glėbyje – kartu jie keliauja ir džiaugiasi tuo, ką kiekvienam pavyko pasiekti.

JAV įsimylėjo iš pirmo žvilgsnio

„Pirmą kartą į JAV atvykau su „Work and Travel“ programa būdama studentė 2007-aisiais, darbo mugėje gavau darbą viešbutyje Pietų Karolinoje ir visą vasarą praleidau dirbdama ten su dar keturiomis lietuvaitėmis. Vasarai baigiantis nusprendėme atostogų važiuoti į išsvajotą Majamį. Po tos vasaros grįžusi namo, į Klaipėdą, pradėjau svajoti apie gyvenimą Floridoje, kur visada šviečia saulė, kur palmės ir žydras vandenynas“, – pasakoja A. Allen.

Savo svajonės ji neatsakė. Po trečio kurso Klaipėdos universitete vėl išvyko į JAV, tik šį kartą darbo nusprendė ieškoti Floridoje.

„Žinoma, tikėjausi rasti ką nors Majamyje, tačiau gavau pasiūlymą dirbti „Hard Rock Cafe“ Key West’e. Tuo metu apie šį miestelį nežinojau nieko, bet pažvelgus į žemėlapį pasirodė, kad jis – netoli Majamio. Kadangi sprendimą turėjau priimti labai greitai (vietų skaičius buvo ribotas), sutikau ten važiuoti”, – pasakojo ji.

Sužavėjo amerikietį – susituokę jau 5 metus

A. Allen neslepia – tikėjosi, kad pavyks vos ne kiekvieną savaitgalį važiuoti į Majamį, šėlti klubuose, apsipirkinėti parduotuvėse, ilsėtis paplūdimiuose. Deja, paaiškėjo, kad nors Key West’as nutolęs nuo Majamio tik apie 200 km, yra sujungtas daugybe tiltų, kuriais važiuojant greitis yra ribojamas, tad kelionė iki „žemyno“ užtrunka apie tris su puse valandos.

„Taigi visą vasarą praleidau dirbdama Key West’e. Padavėjos darbas buvo labai pelningas. Amerikoje yra priimtina palikti bent 18 proc. arbatpinigių. Man pavyko pamatyti Niujorką, Bostoną ir kitus miestus Šiaurės rytuose. Kad ir kaip norėjau likti gyventi Floridoje, (Key West’e labai daug jaunų europiečių – ypač latvių, lenkų ir čekų, kurie taip ir liko nelegaliai dirbti po studentiškų darbo programų) pasiryžau baigti universitetą ir tik įgijus bakalauro diplomą bandyti grįžti atgal.

Taigi kitą dieną po diplomų teikimo ceremonijos vėl išskridau į Floridą. Tąkart atgalinio bilieto neturėjau, vėl gavau darbą tame pačiame restorane ir pradėjau taupyti pinigus. Iš pradžių planavau susitaupyti tam tikrą sumą ir grįžti į Lietuvą, bet kai atėjo žiema ir temperatūra nenukrito žemiau 27 laipsnių, o darbas buvo pakankamai lengvas, nusprendžiau pratęsti vizą dar 6 mėnesiams ir pažiūrėti, kas bus toliau. Netrukus sutikau savo būsimą vyrą. Esame susituokę beveik penkerius metus“, – džiaugėsi ji.

Po dvejų metų banke tapo filialo vadove

Ištekėjus dirbti padavėja merginai greitai pabodo. Jai nepatikino, kad visas atlygis ir darbo valandos priklausydavo nuo klientų skaičiaus. Todėl vos tik gavusi „žalią kortą“ ji įsidarbino banke.

„Iš pradžių buvo sunku prisitaikyti prie mažesnio uždarbio, bet vyras mane palaikė, tad nusprendžiau darbe likti. Didžiausią nuostabą man sukėlė tai, kad dažniausia darbo patirtis JAV vertinama labiau nei diplomas. Dėl to daugelis žmonių diplomą gauna daug vėliau. Be to, dažnai darbdavys už studijas dar ir sumoka. Po 6 mėnesių banke buvau paaukštinta, taigi teko pradėti dirbti daugiau atsakomybės reikalaujantį darbą. Tačiau jaučiausi labai gerai, nes paaukštinta buvau aš, nepaisant to, kad banke buvau naujausia darbuotoja. Tačiau tai – tik pradžia“, – intriguoja A. Allen.

Po dar maždaug pusės metų banke, kuriame ji dirbo, atsilaisvino filialo vadovo asistento darbo pozicija.

„Žinojau, kad man gauti šį darbą buvo beveik neįmanoma – banke dirbau vos metus ir, kaip man atrodė, neturėjau reikiamų savybių. Tačiau savo pačios nuostabai peršokau per dvi pozicijas ir netrukus tapau filialo vadovės dešiniąja ranka. Per metus ji mane išmokė visko, ką pati mokėjo. Esu jai labai dėkinga už savo karjerą. Aplinkybės susiklostė taip, kad mano vadovė turėjo išsikraustyti iš Floridos, tad aš tapau naująja filialo vadove „Wells Fargo“ banke“, – apie naująjį darbą pasakojo mergina.

Džiaugiasi išsipildžiusiomis svajonėmis

A. Allen patikino, kad gyvendama Lietuvoje niekada nebūtų patikėjusi, kad ateityje taps vadove.

„Nebuvau linkusi pasisakyti klasėje, nors ir visada žinodavau teisingą atsakymą, tačiau tos dvi vasaros su „Work and Travel“ suteikė daug pasitikėjimo savimi ir savarankiškumo. Be to, noriu labai padėkoti savo anglų kalbos mokytojai Stasei Fiodorovai iš Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos, nes tik jos dėka anglų kalba kalbu ne prasčiau nei lietuvių. Amerikiečiai dažnai negali patikėti, kad aš esu lietuvė”, – dėkojo ji.

A. Allen pripažįsta – jos gyvenimas susiklostė taip, kad JAV ji tikrai gali vadinti šalimi, kurioje išsipildo svajonės.

Aistra – kelionės

„Kadangi tiek man, tiek mano vyrui darbai sekasi labai gerai, pradėjome daug keliauti. Jau aplankėme beveik visas šalis centrinėje Amerikoje, keliavome po skirtingas valstijas JAV, taip pat pasiryžome dviejų savaičių kelionei po Kiniją, jau du metus iš eilės skridome į Kubą. Taip pat įsigijome katerį, kadangi Key West’e paplūdimiai nėra patys gražiausi, kai norime pasidžiaugti baltu smėliu ir žydru vandeniu plaukiame į netoliese esančias salas. Taigi laisvalaikiu plaukiame stebėti saulėlydžio, savaitgalius praleidžiame žvejodami, nardydami (Pietų Floridoje yra vienas didžiausių koralinių rifų pasaulyje), važinėjamės dviračiais, ir, žinoma, keliaujame“, – apie dabartinį savo gyvenimą Amerikoje pasakojo ji.

A. Allen pamena, kad pirmą kartą atvykus į JAV ją labiausiai nustebino tai, kad vietiniai – labai mandagūs, prasilenkdami jie pasisveikina ir nusišypso, palaiko duris, pasiūlo užleisti vietą eilėje. Dabar ji pati tikino besielgianti taip pat ir neslepia esanti tiesiog įsimylėjusi Ameriką.

Tiesa, priduria, kad viena amerikiečių yda vis dėlto išryškėjo – jie visiškai nemoka taupyti.

„Čia žmonės linkę gyventi ir džiaugtis šia diena, negalvoti apie rytojų, neslėpti pinigų po čiužiniu „juodai dienai”, – pastebėjo ji.

„Aplankyti Ameriką verta dėl to, kad čia galima rasti viską – nuo kalnų iki dykumų ir palmių. Turbūt pats geriausias būdas keliauti po JAV – išsinuomoti automobilį ir važiuoti, kur akys mato. Tokiu būdu galima aplankyti ne tik didelius miestus ir kitas įžymias vietas, bet ir stabtelėti mažiau žinomose vietose“, – pastebėjo ji.

Floridoje lietuvė – laiminga kaip niekada

Paklausta, ar JAV sutinka lietuvių, A. Allen sakė, kad nėra tikra, kiek jos tautiečių gyvena Key West’e, tačiau ji nuolat bendrauja su tais, kuriuos pažįsta.

„Darėme cepelinų ir šaltibarščių vakarėlį, klausėme lietuviškos muzikos ir prisiminėme gyvenimą Lietuvoje. Visi didžiuojamės būdami lietuviais, aš niekada nepraleidžiu progos pridurti iš kur esu, o tai tenka daryti dažnai, nes nė vienas amerikietis negali taisyklingai ištarti mano vardo“, – šyptelėjo mergina.

Daugelis gyvenančių pietų Floridoje yra atvykę iš Kubos ir kitų pietų Amerikos šalių, tad europietis šiuose kraštuose – egzotika.

„Tačiau man dažnai tenka sutikti amerikiečių, kurių seneliai ar proseneliai buvo emigrantai iš Lietuvos“, – pastebėjo ji.

Paklausta, ar žada grįžti į Lietuvą, A. Allen patikino, kad tokios galimybės neatmeta, nes nėra tikra, kaip toliau klostysis jos gyvenimas.

„Per tą laiką, kol esu JAV, grįžau į Lietuvą vieną kartą, planuoju vėl aplankyti šią vasarą, be to, mama mane aplankė Floridoje jau tris kartus. Kol kas esu laiminga gyvendama Floridoje, bet nežinia kaip susiklostys likęs gyvenimas“, – šyptelėjo ji.