Nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo laikomas priimtu, jei už jį balsuoja ne mažiau kaip 85 parlamentarai. Jei nutarimas nepriimamas, laikoma, kad Seimas apkaltai nepritarė.

Vykdant V. Gapšio apkaltą, Seimas turėjo balsuoti net keturiais biuleteniais dėl kiekvieno teismo nuosprendžio.

„Užtenka, kad bent už vieną iš tų nusikaltimų būtų nubalsuota, kad Seimo narys netektų mandato. Jeigu balsuos 85 ar daugiau tai ir bus mandato netekimas“, – anksčiau nurodė Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma.

Oficialūs rezultatai

Seimo nariams balsuojant dėl V. Gapšio mandato panaikinimo nė už vieną iš keturių biuletenių nebuvo 85 „už“. Daugiausiai, kiek buvo, 75.

Vytautas Gapšys

Oficialius balsavimo rezultatus per Seimo posėdį paskelbė posėdžiui pirmininkaujantis Vytautas Mitalas:

„Pirmasis protokolas dėl Seimo nario Vytauto Gapšio Seimo nario mandato panaikinimo projekto Nr. XIVP-3431(2) priėmimo. Iš viso išduota biuletenių 122, rasta biuletenių 122, galiojančių – 114, negaliojančių – 8. Už – 74, prieš – 22, susilaikė 18 <...>. Nutarimas nėra priimtas.

Kitas balsų skaičiavimo protokolas dėl Seimo nario Vytauto Gapšio Seimo nario mandato panaikinimo projekto Nr. XIVP-3432(2) priėmimo. Iš viso išduota biuletenių 122, rasta biuletenių 122, galiojančių – 115, negaliojančių – 7. Už – 74, prieš – 22, susilaikė 19. Nutarimas nėra priimtas.

Kitas balsų skaičiavimo protokolas dėl Vytauto Gapšio Seimo nario mandato panaikinimo projekto Nr. XIVP-3433(2) priėmimo. Iš viso išduota biuletenių 122, rasta biuletenių 122, galiojančių – 114, negaliojančių – 8. Už – 75, prieš – 21, susilaikė 18. Nutarimas nėra priimtas.

Ir dėl Vytauto Gapšio Seimo nario mandato panaikinimo projekto Nr. XIVP-3434(2) priėmimo. Iš viso išduota biuletenių 122, rasta biuletenių 122, galiojančių – 114, negaliojančių – 8. Už – 75, prieš – 20, susilaikė 19. Nutarimas nėra priimtas.“

Delfi primena, kad laisvės atėmimo bausmę atliekančiam Seimo nariui atlyginimas ir kanceliarinės lėšos nemokamos už visą šios bausmės atlikimo laiką.

Seimo posėdžio transliacija:

Valdantieji ir opozicija apsikeitė kaltinimais

„Žinot, kolegos, ir nusivylimas, ir liūdesys, ir svetima gėda. Yra nesuvokiami dalykai, kuomet vienas Seimo narys savaitės pradžioje yra išmetamas už paspaustą neva mygtuką, o praėjus porai dienų Seimas supranta, kad apkaltai neužtenka netgi politinės korupcijos byloje priimto apkaltinamojo nuosprendžio, kuomet yra keturios nusikalstamos veikos įvardinamos“, – Seimo sprendimą vertino Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė.

Ji darė prielaidą, kad apkaltos V. Gapšiui nepalaikė valdantieji.

„Aš nežinau, ar įmanoma tuos moralinius principus, moralinius plintusus pramušti dar žemiau, ką jūs ką tik šiandien padarėt“, – vertino Seimo narė.

Agnė Širinskienė

A. Širinskienė siūlė rengti priešlaikinius rinkimus: „Mano galva, šitas Seimas turėtų eiti lauk.“

Kreipdamasis į parlamentarus Seimo konservatorius Andrius Vyšniauskas tarė: „Gėda.“

Jis aiškino, kad V. Gapšio mandato nepavyko panaikinti dėl opozicijos kaltės: esą Seime buvo 70 valdančiųjų (3 serga), kurie buvo už, kas reiškia, jog „už“ balsavo tik trys ar keturi opozicionieriai.

„Ta atsakomybė yra opozicijos pusėje“, – sakė A. Vyšniauskas, o salėje skambėjo šūksniai „ne“.

Andrius Vyšniauskas

„Jeigu teismai, kuriuos kritikavom, įveikė ir pradėjo teisti už korupciją, nebijo teisti, teisėsauga nebijo veikti, Seimas, deja, neįveikė tos kartelės ir tai yra, visų pirma, didžiulė reputacinė Seimo krizė“, – kalbėjo Seimo demokratas Vytautas Bakas.

Jo nuomone, „šešėlis krenta tiek pozicijai, tiek opozicijai“ ir šis Seimas, pasak politiko, negali tikėtis visuomenės pasitikėjimo.

V. Bakas irgi siūlė skelbti pirmalaikius rinkimus.

Savo ruožtu Seimo „darbiečių“ frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas ragino nedramatizuoti situacijos.

„Šiandien Seimas pasakė paprastą dalyką: Seimas yra linkęs laukti Aukščiausiojo Teismo sprendimo ir tai yra pats svarbiausias dalykas“, – teigė parlamentaras.

Žada prašyti stabdyti bausmę

Kiek anksčiau V. Gapšys nurodė, jog dar kartą prašys teismo stabdyti bausmės atlikimą, jei Seimas nepanaikins jo mandato. O jo advokatas Vaidotas Sviderskis teigė, jog Kauno kalėjimo administracijos bus dar kartą prašoma leisti V. Gapšiui dalyvauti Seimo darbe nuotoliniu būdu.

Į parlamentą iš Kauno kalėjimo ketvirtadienį V. Gapšį atlydėjo konvojaus pareigūnai, politikas nebuvo surakintas atrankiais.


Seimo posėdžio metu V. Gapšiui buvo suteiktas žodis. Jis nepageidavo, kad posėdyje dalyvautų jo advokatas.

„Kalbėsiu apie keletą dalykų – apie grotas ir laisvę, apie teismus ir interpretacijas, apie ateitį ir viltį“, – stojęs į tribūną kalbėjo V. Gapšys.

Jis aiškino, kad teismas jį esą nuteisė tik dėl kalbų – kad jis kalbėjo apie Seimo darbą, įstatymų projektus.

„Bet šiandien stoviu prieš jus specialiai nesislėpdamas už kamerų, nesislėpdamas už kompiuterių ar pareiškimų, nes tikiu, kad esu teisus. Ir teisus jaučiuosi ne tik širdyje, bet tą teisumą pabandysiu pagrįsti ir faktais iš bylos“, – kalbėjo jis.

Politikas kalbėjo, kad dėl to, kad jo fizinė laisvė apribota, jis negali daryti visų dalykų, kurių nori. „Bet tai nereiškia, kad tai sustabdo mano vidinę laisvę, mano vidinius įsitikinimus, mano vidines pažiūras“, – teigė jis.

Parlamentaras tęsė, kad stiprių žmonių jokios grotos nesustabdo.

Citavo „Paryžiaus katedrą“

V. Gapšys priminė, kad pirmosios instancijos teismas šioje byloje visus kaltinamuosius išteisino nusprendęs, kad nusikaltimas nėra padarytas.

Jis piktinosi Lietuvos apeliaciniu teismu, kuriam, anot V. Gapšio, kai kurių liudytojų parodymai pasirodė nereikšmingi. „Bet aišku, kam reikia gadinti istoriją faktais – paprasčiau paimti prokuroro interpretaciją ir uždėti galutinę nuosprendžio dalį“, – sakė jis.

Seimo verdikto laukiantis parlamentaras, svarstydamas, kodėl taip nutiko, citavo V. Hugo romaną „Paryžiaus katedra“, kuriame rašyta, kad „teismo narys buvo kurčias fiziškai ir tai nėra didelė yda teisėjui“.

V. Gapšys priminė ir tai, kad buvo prašoma vieną politinės korupcijos bylą nagrinėjusį teisėją nušalinti, nes jis buvo apklaustas korupcijos byloje specialiuoju liudytoju.

„Atėjo iki mano ausų ir pokalbių detalės, kurios, kaip sako, buvo to teisėjo pasakytos. Bet aš jų nekartosiu, nes, tiesą pasakius, aš negavau medžiagos iš ikiteisminio tyrimo, kurią galėčiau pacituoti“, – aiškino jis.

V. Gapšys aiškino, kad Seimo nariai turi galimybę patikrinti kriminalinės žvalgybos metu surinktą informaciją.

Vytautas Gapšys

Nuteistas politikas kalbėjo ir apie politinės korupcijos bylos epizodus. Jis sakė, kad Raimondas Kurlianskis, kuris taip pat nuteistas šioje byloje, jo yra klausęs, ar projektas, susijęs su kelio Vilnius – Utena sutvarkymu, bus įtrauktas į Seimo darbotvarkę.

„Aš net negalėjau įsivaizduoti tuo metu, kad už tai būsiu teisiamas. Kad pasakysiu, bus įtrauktas, ar nebus įtrauktas“, – aiškino jis.

Sako kalboje V. Gapšys vylėsi, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, kuris priėmė nuteistųjų kasacinius skundus, laikysis suformuotos praktikos. Jis apgailestavo, kad LAT nesutiko sustabdyti bausmės vykdymą.

„Jei jausčiausi neteisus, būčiau pats atsisakęs mandato. Esu gyvenime jau tai daręs. Ne dėl to, kad tada nesijaučiau teisus, bet buvo tam tikras spaudimas prieš rinkimus, bet šiandien esu tikrai tvirtai nusiteikęs apsiginti kasaciniame teisme ir tikiuosi Seimo teisingo sprendimo, nes kai kurių dalykų atsukti atgal po šiandienos nebebus įmanoma“, – kalbėjo jis.

Pats nesitraukia


Politikas kalbėjo, kad visada bus žmonių, kurie nori, kad V. Gapšys pabūtų už grotų.

„Ką, tiesą sakant, aš ir dariau. Atlikau netgi tam tikrą dalį bausmės. Bet kaip sakau visiems tiems, kurie nori mano fizinio pabuvimo už grotų – jūs suvaržot mano gal fizinę laisvę, bet mano vidinės laisvės tikrai tai nesuvaržys“, – kalbėjo jis.

Konservatorius Vilius Semeška posėdyje pasipiktino, kad V. Gapšys abejojo nuosprendį priėmusiu teismu, tačiau kartu sakė jį ir jo šeimą asmeniškai užjaučiantis. Jis klausė, ar nenorėtų V. Gapšys padėti Seimui išsaugoti įvaizdį ir reputaciją ir pasitraukti pats.

„Jaustumėmės visi geriau, nes tikrai nejauku“, – sakė konservatorius.

V. Gapšys sakė, kad pirmos instancijos teismui jį išteisinus ir pateikus kasacinį skundą dėl Lietuvos apeliacinio teismo, jis turi visišką teisę ginčyti sprendimą.

Vytautas Gapšys

„Aš aš turėčiau kažką išlaisvinti. Jeigu aš jausčiausi kaltas ir negalėčiau pažiūrėti jums į akis, seniai būčiau parašęs prašymą atsistatydinti. Bet norėjau ir savo vaikams, ir sau pačiam ir tiems, kurie žiūri dar kartą pasakyti: aš jaučiuosi teisus“, – kalbėjo jis.

Mazuronis: o kas atsitiks, jei LAT išteisins?


Seime prasidėjo diskusija. Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė piktinosi, kad salėje mažai valdančiųjų atstovų ir ragino juos aiškiai pasisakyti prieš politinę korupciją.

Į tribūną stojęs Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis kritikavo politikus, kurie viešai vertino Apeliacinio teismo ir pirmos instancijos teismo priimtus sprendimus „MG Baltic“ byloje.

„Šioje byloje yra labai didelė politikos dedamoji ir labai maža teisės dedamoji“, – vertino A. Mazuronis.

Jis aiškino, kad V. Gapšiui skirta įkalinimo bausmė už tai, kad buvo tartasi dėl nuolaidos, yra neadekvati.

„Yra priimtas sprendimas 4,5 metų realios [laisvės] atėmimo bausmės. Jūs man pasakykite, kiek išvardinsit pedofilų, seksualinės prievartos atvejų, žudikų, prievartautojų, recidyvistų, kurie gavo tokio lygio bausmes. Ar mes galim prilyginti tiems nusikaltimams, kur lygtinai gauna“, – pakeltu tonu piktinosi A. Mazuronis ir ragino atsikvošėti.

Jis pažymėjo, kad galutinio sprendimo „MG Baltic“ byloje dar nėra, o mandatas V. Gapšiui jau naikinamas.

„O kas atsitiks, jei šiandien panaikinsime mandatą, o LAT po devynių mėnesių, po metų, po pusantrų metų dar kažkada, po šešių metų pasakys, kad pirmos instancijos teismas buvo teisus ir išteisint reikia? Kas tada atsitiks?“ – klausė tautos atstovas.

Seimo demokratas Vytautas Bakas apgailestavo dėl to, ką ketvirtadienį Seime pasakė V. Gapšys.

„[Jis] bando įtikinti mus, visą Seimą ir Lietuvą, kad politinio veikimo logika arba schema, kada tu už nuolaidas arba už kyšius tariesi su stambiais lobistais, arba korporacijomis dėl jiems naudingų sprendimų, yra normalu“, – dėstė jis.

Politikas prašė kurti kitokią Lietuvą, kur išrinkti tautos atstovai nelįstų „į Mockaus kišenę“.

Semeška: jokiam košmare to negalėjau susapnuoti


Seimo konservatorius V. Semeška teigė, jog korupcija yra ne tik netoleruotina, bet tai – sisteminė valstybės žaizda, kuri pavirto į piktybinį naviką, išsiplėtojo į visas Lietuvos savivaldybes.

„Gydomės iki šiol, receptų nerandame“, – pažymėjo V. Semeška.

Kalbėdamas apie apkaltą V. Gapšiui, jis teigė, kad tai – Seimo ir Lietuvos reputacijos klausimas.

„Tikrai negalvojau jokiam sapne, jokiam košmare net negalėjau susapnuoti, kad šiandien klausinėsiu įkalinto, kalinčio Seimo nario, nuteisto už politinę korupciją“, – sakė V. Semeška.

Seimas V. Gapšio atžvilgiu, jo nuomone, turi priimti tokius sprendimus, kurie nekeltų dvejonių rinkėjams. Jis ragino leisti V. Gapšiui atlikti bausmę, o jeigu LAT nuspręs kitaip, tuomet Seimas esą gerbs ir tą sprendimą.

Į tribūną stojęs Seimo „valstietis“ Valius Ąžuolas leido suprasti manantis, kad „MG Baltic“ byla yra politizuota. Jis kalbėjo neva bylos sukuriamos, baigiasi prieš rinkimus, sukuriamas šešėlis. Bet tai, anot politiko, kada nors baigsis.

Seimo konservatoriaus Andriaus Vyšniausko matymu, Seimas, spręsdamas dėl V. Gapšio mandato, turi atlikti techninį veiksmą – panaikinti mandatą atsižvelgdamas į teismo nuosprendį.

„Manau, šiandien teisingumas triumfuos“, – sakė jis.

Komentarai:

Apkalta V. Gapšiui inicijuota paaiškėjus, kad padarytas nusikaltimas.

Apeliacinis teismas lapkričio 22 dieną paskelbė keičiantis pirmos instancijos teismo sprendimą vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje.

Seimo narys V. Gapšys pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu. Jam teismas skyrė 4 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Taip pat 5 metams iš V. Gapšio atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei nuspręsta iš jo išieškoti 8 tūkst. eurų.

V. Gapšys kaltę neigia, Apeliacinio teismo nuosprendį jis apskundė Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Šią savaitę Seimas antrą kartą sprendė mandato naikinimo klausimą: Petras Gražulis mandato neteko, nes balsavo už kitą parlamentarą – socialdemokratą Liną Jonauską.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)