Kurortinės teritorijos statusas užtikrins Ignalinos miesto, Strigailiškio ir Palūšės gyvenamųjų vietovių, kaip patrauklių teritorijų įvaizdžio kūrimą, turistų bei lankytojų srautų didėjimą joje, apgyvendinimo, kitų turizmo paslaugų plėtrą, pramogų sektoriaus įvairovės didinimą, investicijų pritraukimą ir pan.

Kurortinės teritorijos statusas Ignalinos miestui, Strigailiškio ir Palūšės gyvenamosioms vietovėms suteiktas atsižvelgus į minėtų vietovių turimas išskirtines Lietuvos mastu gamtines ir klimatines sąlygas, tinkamas kurortinio poilsio organizavimui tiek žiemą, tiek vasarą. Minėtas aspektas ypač svarbus sprendžiant Lietuvai aktualią sezoniškumo problemą. Ignalinos mieste, Strigailiškio ir Palūšės gyvenamosiose vietovėse taip pat yra galimybės inicijuoti ir plėsti balneoterapijos gydymo sritį, turizmo, pramogų ir sveikatingumo paslaugų verslą.

Kaip skelbia Vyriausybės Spaudos tarnyba, Ignalinos savivaldybė – pirmoji šalyje, kuriai suteikiamas kurortinės teritorijos statusas. Šio statuso šiuo metu siekia ir Anykščių savivaldybė, o artimiausiu metu planuoja siekti Trakų rajono bei Zarasų savivaldybės.

Kurortinės teritorijos statusas gali būti suteikiamas vienai arba kelioms besiribojančioms gyvenamosioms vietovėms ar jų dalims nepriklausomai nuo šių gyvenamųjų vietovių tipo (miestas, miestelis, kaimas). Šiose teritorijose turi būti inžineriniai tinklai ir susisiekimo komunikacijos, užtikrinti aplinkosauginiai reikalavimai ir socialinis aplinkos saugumas.

Gyvenamojoje vietovėje, siekiančioje kurortinės teritorijos statuso, turi būti sveikatai palankus mikroklimatas, bent vienas iš gamtinių išteklių (mineraliniai vandenys, gydomosios durpės (gydomasis purvas), rekreaciniai želdiniai ir vandens telkiniai) turi arba gali turėti gydomųjų savybių. Be to, ši teritorija turi pasižymėti vaizdingu kraštovaizdžiu ir turėti sutvarkytą (tinkamą) rekreacinę aplinką. Gyvenamojoje vietovėje, pretenduojančioje įgyti kurortinės teritorijos statusą, turi būti sukurta ir speciali turizmo, poilsio, gamtinių išteklių naudojimo infrastruktūra.