„Grįžtant prie prevencijos – nuo ikimokyklinio ugdymo, reikia kalbėti, kad seksas nėra teisė ir kito žmogaus ribos turi būti gerbiamos. Nes, jei žiūrėtume į tai, kas nusikalsta, tai būna suaugusių žmonių, bet būna ir tų pačių paauglių, kurie galvoja, kad gali Ieškoma būdų užkardyti seksualinę prievartą prieš nepilnamečius: dėmesys krypsta į švietimąnusikalsti, kabinėtis prie kito žmogaus, seksualiai priekabiauti jei jis yra išgėręs vakarėlio metu ir panašiai“, – Seime surengtoje konferencijoje „Ar veikia vaikų apsaugos nuo seksualinio išnaudojimo sistema: prevencija, išaiškinamumas, pagalba“ kalbėjo R. Butkevičiūtė.

„Tai tikrai čia dėčiau stiprų akcentą ir nuoširdžiai tikiu, kad, jei galėtume kiekvienoje savivaldybėje padaryti bent jau pilotines programas, neimant visų mokyklų iš karto, kas dažnai sukelia didelį stresą, bet bent jau keletą pilotinių mokyklų ir visoje padaryti prevenciją per skirtingas amžiaus grupes“, – pridūrė ji.

Diskusijoje dalyvavusi socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovė Kristina Stepanova taip pat pažymėjo, kad šiuo metu globos namų „Užuovėja“ atstovai yra parengę metodinę medžiagą, kurią, reaguojant į pastarųjų dienų įvykius, vertėtų paraginti naudoti aktyviau.

„Man atrodo, mes turime programų, turime tam tikrų sukurtų įrankių, tai galbūt reikėtų skatinti jų aktyvesnį naudojimą. Nes, pavyzdžiui, Užuovėja taip pat ir konsultuoja pedagogus dėl taikymo tos programos, jei pedagogams, tarkim, trūksta įgūdžių arba kyla klausimų... Tai, jei surinktume į vieną vietą tuos įrankius ir paskatintume specialistus jais aktyviau naudotis, tai tikrai gal irgi dalį problemos išspręstų“, – svarstė SADM atstovė.

Globos namų „Užuovėja“ psichologė Vilma Paliaukienė nurodė, kad parengtoje programoje dėmesys kreipiamas tiek vaikų neformaliojo švietimo programoms, tiek ir pedagogų, kitų su vaikais dirbančių specialistų švietimui.

„Kalbant apie vaikus, apie vaikų neformaliojo švietimo programą, tai mes kalbame su vaikais apie kūno saugumo taisykles. Čia yra tiek ir apie seksualinį smurtą prieš vaikus, tiek apie kitokių formų smurtą, apie tai, kad jie mokėtų atpažinti netinkamą elgesį, kad žinotų kur kreiptis pagalbos ir ką daryti jei mato, kad jų draugas nukenčia.. Tai tą veiklą vykdome tiek patys eidami į mokyklas, tiek turime edukacinį centrą čia Vilniuje“, – kalbėjo V. Paliaukienė.

„O kalbant apie pedagogus, apie kitų įstaigų specialistus, dirbančius su vaikams, tai turime trumpą keleto akademinių valandų seminarą, bet suteikiame pagrindines žinias, kaip atpažinti nukentėjusį vaiką ir kaip reaguoti“, – pažymėjo psichologė.

Be to, pasak V. Paliaukienės, švietimo sritį dar planuojama plėsti.

„Kol kas labiau orientuojamės į pradinių klasių moksleivius, bet tikrai tą sritį planuojame plėsti, pereinant ir į kitas amžiaus grupes ir apimti daugiau veiklos ne vien Vilniaus mieste, bet ir per Lietuvą“, – nurodė psichologė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)