Tyrimo iniciatorius Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) komiteto pirmininkas Vytautas Bakas ketvirtadienį po valdančiąją koaliciją sudarančių frakcijų tarybos posėdžio teigė, kad šio tyrimo iniciatyvą palaiko valstiečių-žaliųjų frakcija, o socialdemokratai dar prašo tikslinti formuluotes.

Šis tyrimas pratęstų parlamentines iniciatyvas, kurios jau buvo pradėtos Mindaugo Basčio, kuris palaikydamas ryšius su „Rosatom“ ir kitais Rusijos atstovais, galimai veikė prieš Lietuvos valstybę, atveju.

Bakas išskiria tris galimas tyrimo kryptis. Visų pirma būtų siekiama išsiaiškinti, kas Lietuvoje aukščiausiu lygiu rūpinosi „Rosatom“ interesais. „Jeigu taip populiariai kalbėti – kas buvo už M. Basčio iš Rusijos pusės mes žinome, kas buvo, iš Lietuvos pusės - kol kas nežinome, bet ta informacija yra, ir tuos klausimus būtina užduoti, kas rūpinosi aukščiausiame lygyje „Rosatom interesais čia“, - sakė V. Bakas.

Pasak jo, taip pat būtų aiškinamasi neskaidri ir neteisėta verslo įtaka Lietuvos politinei sistemai ir sprendimams. Jis per tarybos posėdį teigė detalizavęs, ką turi mintyje, tačiau žiniasklaidai pavyzdžių nepaminėjo. „Tokiu būdu elgčiausi neteisėtai, ir matyt tai būtų proga sužlugdyti iniciatyvą“, - sakė V. Bakas.

Taip pat, pasak NSGK pirmininko, taip pat tyrime būtų aiškinamasi dėl didžiulių investicijų į strategines Lietuvos įmones, ūkio sektorius, kurios galimai darė didelę žalą valstybei.

Pasak V. Bako, turimi minty „kai kurie projektai, kurie yra tikrai solidūs, ir kurie yra susiję su nacionalinio saugumo interesais“.

NSGK pirmininkas neabejoja, kad jeigu parlamentas pradėtų tyrimą, darbo kai kuriais atvejais turėtų ir teisėsauga.

„Visiškai turiu pritarimą mūsų frakcijos, taip pat yra kitų frakcijų keletas Seimo narių pasirašiusių, dabar vyksta tolimesnė diskusija, nes aš puikiai suprantu, kad iš principo šio tyrimo kontekste mūsų partnerių apsisprendimas susijęs su vertybinėmis nuostatomis. (...) Visi puikiai supranta, kad mes turime progą apsivalyti ir taisyti klaidas, kurios buvo padarytos. Tai nėra lengvas klausimas, bet kartu puikiai suprantu, kad jeigu nepavyks įtikinti tiek opozicijos, tiek mūsų koalicijos partnerių ta iniciatyva ir liks tik iniciatyva“, - sakė V. Bakas.

Pasak jo, kitą savaitę prie iniciatyvos pradėti tyrimą klausimo bus sugrįžta kitą savaitę, trečiadienį.