"Šis variantas atitiktų Europos Sąjungos Teisingumo Teismo sprendimą, Lietuvos Konstituciją, būtų didelis žingsnis į priekį, nes priėmus tokį įstatymą nelietuviškos kilmės asmenvardžius pase bus galima rašyti gimtaisiais rašmenimis kitų įrašų puslapiuose", - sakė I. Degutienė.

Lenkijos intelektualai pritarė idėjai, kad Seimas imtųsi svarstyti įstatymo projektą, kuriuo Lietuvos piliečiams turėtų būti suteikta teisė savo asmenvardžius pasuose įrašyti jų norimais lotyniško pagrindo gimtosios kalbos rašmenimis kaip papildomą informaciją šalia oficialiosios formos, pateiktos lietuviška rašyba. Toks pavardžių rašymo modelis jau yra pritaikytas Latvijoje ir jam priekaištų neturi jokios tarptautinės institucijos.

Išgirdusi tokią Lenkijos intelektualų poziciją Seimo pirmininkė I. Degutienė paragino Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininką Emanuelį Zingerį kuo greičiau apsvarstyti Seime jau registruotus tokią poziciją atitinkančius įstatymo projektus ir pateikti juos svarstyti visam Seimui.

Susitikime pabrėžta, kad intelektualai turėtų labiau prisidėti prie dvišalių santykių stiprinimo, dalykinio dialogo.

Seimo Pirmininkė pažymėjo, kad dvišaliai santykiai turėtų būti grįsti formule, pagal kurią vadinamieji probleminiai tautinių mažumų klausimai nedarytų įtakos Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimui plėtojant strateginius energetinio saugumo ir infrastruktūrinius projektus.

"Neturime leisti kalti pleišto tarp istorinių kaimynų", - sakė I. Degutienė.

Seimo pirmininkės nuomone, abi valstybės privalo ir toliau koordinuoti savo politiką Europos Sąjungoje ir NATO, plėtoti Lietuvos ir Lenkijos elektros tilto projektą, kuris leistų Baltijos šalims prisijungti prie Vakarų Europos elektros energijos sistemos, o Lenkijai - sustiprinti savo šiaurės rytų elektros energijos sistemą.

I. Degutienė taip pat paragino stiprinti Lietuvos ir Lenkijos dvišalės Parlamentinės Asamblėjos, kuriai šiuo metu vadovauja Lenkijos politikai, veiklą.

"Turime išmokti kalbėtis dalykiškai, dialogas privalo vykti be emocijų ir būti grindžiamas argumentų kalba", - sakė Seimo pirmininkė.