„Nuo savo pradinės nuomonės neatsitraukiau, kad turime priimti kažkokį sprendimą, kas leistų nuimti įtampą šioje susiklosčiusioje situacijoje. Manau, kad tęsti vadovaujantį darbą šiam komitetui būtų sudėtinga, tai sutarėme, kad Justas to darbo netęs“, – Seime žurnalistams komentavo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Mes formuluojame, kad tai yra kol kas suspendavimas, tai reiškia, kad kol kas nevykstant plenarinei sesijai kitokių mes sprendimų ir negalime turėti, vis tiek plenarinėje salėje išsisprendžia tokio pobūdžio klausimai“, – pridūrė konservatorių frakcijos seniūnė.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė pažymėjo, kad susitikimo su J. Džiugeliu metu nebuvo diskutuota apie tolesnę politiko ateitį partijoje ir frakcijoje.

„Nėra kažkokių dalykų, kurie tiesiogiai būtų lyg faktas, kad vyko kažkokia prekyba poveikiu ir kitokie dalykai. Veikiau yra kažkokio pobūdžio regimybė, šiuo atveju susiformavęs šešėlis, bet ne kažkokie faktai. Tai nematau pagrindo šalinti ar spenduoti narystę partijoje“, – patikino ji.

Džiugelis: noriu, kad nustotų mane diskredituoti


Tai, kad suspenduos vadovavimą komitetui, patvirtino ir pats J. Džiugelis.

„Labai svarbu terminologija. Mes sutarėme su frakcijos seniūne, kad aš šiuo metu susispenduoju kaip komiteto pirmininkas. Manau, kad komitetas nuo to nenukentės“, – žurnalistams Seime komentavo politikas.

„Man svarbu, kad nustotų ši mane diskredituojanti kampanija. Dar svarbiau, kad nustotų mano inicijuotas pataisas diskredituojanti kampanija. Aš pabrėžiu, kad pataisos yra atitinkančios viešąjį interesą, tačiau siekiant išsklaidyti abejones, nuimti tam tikrą susidariusią įtampą, aš manau, kad verta susispenduoti komiteto pirmininko poziciją dabartiniame laike“, – pabrėžė J. Džiugelis.

Justas Džiugelis

Seimo narys akcentavo, kad šiuo metu, dar neprasidėjus pavasario Seimo sesijai, nėra net galimybės pakeisti komiteto pirmininko. Klausiamas, ar buvo sutarta, kad jis iš komiteto pirmininko pareigų traukiasi, J. Džiugelis tiesiogiai į klausimą neatsakė ir kartojo, kad kol kas sprendimas yra suspenduoti vadovavimą.

„Komitetas turi apsvarstyti kelis procedūrinius klausimus. Tai kviesiu komiteto pirmininko pavaduotoją perimti komiteto vadovavimą artimiausiame posėdyje, o pats nevadovausiu kol kas komiteto posėdžiams“, – sakė parlamentaras.

„Dabartiniame etape negalime priimti kitokių sprendimų. Sprendimai turbūt ryškės pavasario sesijoje“, – pridūrė jis, pažymėdamas, kad kol kas neturi Seimo statute numatytos galimybės pasitraukti iš posto.

J. Džiugelis taip pat išsakė viltį, kad šis sprendimas „didelei visuomenės daliai atsakys į klausimus“.

Nors susispendavo, gaus pirmininko algą


Dėmesį į tai, kad Seimo narys suspenduoja vadovavimą komitetui, atkreipė Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė. Ji pabrėžė, kad suspendavimas teisiškai nieko nereiškia – J. Džiugelis ir toliau prie algos gaus priedą už pirmininko pareigas.

„Išversiu į žmonių kalbą: Seimo statute „susispendavimo“ nėra. O tai reiškia, kad J. Džiugelis ką tik pranešė, jog nedirbs kaip komiteto pirmininkas iki kovo 10 d., tačiau algą už komiteto pirmininko pareigas gaus, nes nėra teisinio pagrindo jos nemokėt, kol susirinkęs Seimas jo iš pareigų neišmes“, – feisbuke teigė A. Širinskienė.

Seimo kanceliarijos duomenimis, Seimo nario pareiginė alga (be priedo už tarnybos valstybei stažą) neatskaičius mokesčių siekia 3 608,40 Eur, o komiteto pirmininko – 4 036,20 Eur.

Klausimai dėl J. Džiugelio parlamentinių lėšų panaudojimo kilo paaiškėjus, kad konservatorius per trejus metus Seimo nario veiklos ataskaitos rengimui išleido daugiau kaip 23 tūkst. eurų.

Akcijos „Skaidrinam“ surinktas duomenimis, už šias paslaugas J. Džiugeliui sąskaitas išrašė Mindaugas Ardišauskas, šiuo metu vadovaujantis Atsakingo lošimų verslo asociacijai.

Tiesa, kitaip nei rodo oficialūs duomenys, J. Džiugelis aiškino, kad M. Ardišauskas jam rengė ne tik veiklos ataskaitas, bet ir padėjo rašyti spaudos pranešimus, įrašus feisbuke, kalbas, teikė įvairias konsultacijas. Seimo narys įrodymais to iki šiol niekaip nepagrindė.

Paaiškėjus, J. Džiugelio ir lobistine veikla užsiimančio M. Ardišausko ryšiams, suabejota, ar Seimo SRDK pirmininkas nesinaudojo pareigomis, jog į komiteto darbotvarkę įtrauktų lošimų rinkai palankias iniciatyvas.

Visgi, pirmadienį naujienų portalui 15min M. Ardišauskas pripažino, kad tuo metu, kai dirbo su Seimo nariu, jis konsultavo ir lošimų verslą, jei tiksliau – Nacionalinę lošimų ir žaidimų verslo asociaciją

Dalis konservatorių paragino J. Džiugelį trauktis iš SRDK pirmininko pareigų, yra siūlančių jo elgesį svarstyti partijos Priežiūros komitete – spręsti, ar suspenduoti politiko narystę partijoje, ar apriboti galimybę dalyvauti rinkimuose.

Penktadienį pats J. Džiugelis teigė neatmetantis galimybės, kad trauksis iš SRDK pirmininko pareigų, bet pirma jis žadėjo kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, atsiriboti nuo azartinių lošimų temos.

Be to, J. Džiugelis tikino svarstantis teikti kreipimąsi ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK).