Po slapto naujojo parlamento balsavimo paaiškėjo, kad V. Čmilytė-Nielsen išrinkta Seimo pirmininke. Už šią politikę balsavo 106 Seimo nariai, 18 buvo prieš, susilaikė penki. Du biuleteniai buvo negaliojantys.

Daugiau pasiūlymų į Seimo pirmininko pareigas nebuvo.

Nauja Seimo pirmininkė: švęsti nėra laiko

„Jaučiuosi gerai, labai džiaugiuosi tokiu išreikštu pasitikėjimu kolegų Seimo narių“, – sakė naujoji Seimo pirmininkė.

Politikė teigė, kad apie skaičius balsavimo rezultatus ji negalvojo.

„Negalvojau apie skaičius iki rinkimų. Džiaugiuosi, kad palaikymas didelis ir akivaizdu, kad iš opozicijos taip pat buvo balsų už“, – teigė ji.

V. Čmilytė-Nielsen sakė, jog dar šįvakar teiks dvi vicepirmininkų kandidatūras. Bet jų pavardžių atskleisti negalėjo.

„Švęsti nėra laiko, šiandien teiksiu Seimo pirmininko pavaduotojus bent du. O kas jie, negaliu pasakyti“, – žiniasklaidai sakė ji.

Išrinkta V. Čmilytė-Nielsen dėkojo už palaikymą.

„Suprantu tai, kaip jūsų man suteiktą pareigą ieškoti sutarimo 13-ajame Lietuvos Seime ir užtikrinti sąžiningos politikos standartą“, – kalbėjo ji.

Seimo posėdį iki tol, kol išrenkamas naujas Seimo pirmininkas veda vyriausias parlamentaras, tai Antanas Vinkus. Po Čmilytės-Nielsen kalbos A. Vinkus juokavo: „Suprantu, kad mano penkių valandų karjera baigėsi“. Vadovavimą posėdžiui perėmė naujai išrinkta Seimo pirmininkė.

V. Čmilytė-Nielsen gimė 1983 metais Šiauliuose, ten baigė Didždvario gimnaziją, 2007 metais Latvijos universiteto Filologijos fakultete įgijo anglų filologijos bakalauro laipsnį.

Nuo 2001-ųjų iki 2015-ųjų ji buvo profesionali šachmatininkė, didmeistrė, ilgametė Lietuvos nacionalinės rinktinės narė.

V. Čmilytė-Nielsen buvo Europos čempionė (2011), Pasaulio čempionato prizininkė (2006), Pasaulio šachmatų olimpiadų nugalėtoja (2000 ir 2004).

Seime ji dirba 2015 metų.

Liberalų sąjūdžio pirmininke V. Čmilytė-Nielsen išrinkta praėjusių metų rugsėjį.

Ji yra apdovanota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu, ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžius, paskelbta Šiaulių miesto garbės piliete.

Sulaukė ir aštrių klausimų

Kandidatė į Seimo pirmininkus posėdyje prisistatė, atsakė į parlamentarų klausimus.

Sakydama kandidatės kalbą V. Čmilytė-Nielsen akcentavo sutarimą, pagarbą vienas kitam, diskusijų svarbą.

Anot jos, Seimas turi dalyvauti visuose svarbiausiuose valstybės procesuose ir rodyti lyderystę.

„Seimas negali nusišalinti, arba, kaip dabar sakome, saviizoliuotis nuo svarbiausių valstybės klausimų, ypač susijusių su koronavirusu“, – teigė ji.

Jeigu bus parlamento vadovė, V. Čmilytė-Nielsen žadėjo būti pasiekiama, nedalyvauti užkulisiniuose intrigose.

Politikė sakė, kad vienas pirmųjų Seimo darbų turėtų būti rasti būdą galimybei dirbti per nuotolį, kad per pandemiją galima būtų užtikrinti nenutrūkstamą parlamento darbą.

V. Bakas siūlomai Seimo pirmininkei uždavė klausimą, kaip ji pati vertina, jog yra renkama iš vieno kandidato. Ar, jos nuomone, Lietuvoje daugiau nėra kandidatų, kuris taip pat tiktų užimti šias pareigas?

V. Bakas priminė, kad V. Čmilytė-Nielsen yra teisiamos partijos atstovė ir klausė, kaip jai pavyks suderinti šį faktą su tuo, kad G. Nausėda išsakė aukštos moralės ir skaidrumo Seimui viltį.

„Kaip jūs puikiai žinote, neturiu jokio asmeninio ryšio su jūsų minima istorija. Esu jau trečia Liberalų sąjūdžio pirmininkė per pastaruosius ketverius metus, o svarbiausia, matyt, kad jau trijuose rinkimuose per kelis metus rinkėjai yra išsakę savo pasitikėjimą Liberalų sąjūdžio partija ir manimi asmeniškai“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Politikė teigė neabejojanti, kad salėje yra daug kandidatų į šį svarbų ir atsakingą postą.

A. Sysas kandidatės klausė, ar ji sutinka su buvusio Seimo pirmininko teiginiu, kad mažuma turi paklusti daugumai.

„Aš į tą klausimą per kelias savaites atsakiau gal penkis kartus. Priminsiu, kad mūsų frakcijos atstovai buvo tie, kurie griežčiausiai kritikavo“, – sakė ji.

Klausimų kandidatei turėjo ir Dainius Kepenis. Jis domėjosi skiepų nuo koronaviruso klausimu ir stebėjosi, kodėl kalbama tik apie vakcinas ir nekalbama apie imuniteto stiprinimą. Jis klausė, kaip šiuo klausimu elgsis pati V. Čmilytė-Nielsen.

„Visai neseniai kaip tik čia vyko diskusija apie Covid, kur dalyvavo žymūs ekspertai, kurie taip pat labai aiškiai atsakė į analogišką jūsų klausimą. Šiuo atveju manau, kad dėti lygybės ženklą tarp imuniteto stiprinimo ir vakcinos nėra teisinga“, – sakė ji.

Politikė sakė, kad kviestų iš Seimo tribūnos kalbėti moksliniais faktais.

„Valstietis“ Valius Ąžuolas prašė įvardinti stipriąją savybę būnant Seimo pirmininke.

„Aš labai nemėgstu klausimų apie stipriąsias savybes, tai aš paliksiu kitiems spręsti“, – sakė Čmilytė-Nielsen.

Bakas kvietė kandidatuoti kitus ir rėžė, kad Čmilytė-Nielsen tam turi mažai moralinės teisės

Diskusijoms skirtu laiku pasinaudojo griežtus klausimus kandidatei uždavęs V. Bakas. Politikas sakė, kad supranta, jog visi yra šiokioje tokioje euforijoje ir vertina V. Čmilytės-Nielsen pasiekimus sporte, tačiau turi pastabų „dėl pasiekimų politikoje“.

„Šiandien jo ekscelencija prezidentas pareiškė, jog tikisi, kad šis Seimas kels aukštus moralinius reikalavimus. Turime vienintelį kandidatą į Seimo pirmininko postą. Aukščiausią valstybės postą parlamentinėje valstybėje ir į jį siūlomas už kriminalinius, korupcinius nusikaltimus teisiamos partijos atstovui“, – kalbėjo V. Bakas.

Jis teigė, kad šiandienos slaptas balsavimas už Seimo pirmininką bus apsisprendimas, kokią skaidrumo kartelę parlamentas pasiūlys Lietuvai.

„Aš manau, kad moralinės teisės stovėti šioje tribūnoje daugelis iš čia esančių turi daugiau negu pretendentė. Gerokai daugiau“, – sakė V. Bakas ir pakvietė kandidatuoti kitus parlamentarus į šią poziciją, patinkindamas, kad 15 parašų tikrai bus surinkta.

Anot V. Bako, teisiamai partijai ne tik negali būti patikėtas Seimo pirmininko postas, bet ir ministrų postai.

„Jūs turite, kolegos, atgailauti“, – kalbėjo V. Bakas. Politikas akcentavo, kad 6,7 proc. nėra tas pasitikėjimas, kuris leidžia vadovauti Seimui.

Landsbergis: stebimės, kodėl ketverius metus atidirbęs Seimas baigė prestižo duobėje

Pasisakyti apie Čmilytė-Nielsen kandidatūrą panoro ir Gabrielius Landsbergis. „Pradžioje aš dvi pastabas. Pirmoji yra apie šachmatus. Pagalvojau, kad sugalvosiu tikrai kokį nors neblogą postą apie šachmatininkus Seimo pirmininko kėdėje ir apie tai kaip Lietuvos laukdavo sėkmė, kai vienas iš jų užimdavo šį postą“, – kalbėjo jis.

Politikas teigė, kad tribūnoje galima pažadėti, jog po ketverių metų Seimas bus aukštumoje ir bus aplenkęs ugniagesius bei kitas institucijas.

„Ir lygiai tuo pačiu metu tonomis pirkti Seimo saldainius ir dalinti juos savo vienmandatėse, ir po to stebėtis, kodėl ketverius metus atidirbęs Seimas baigė prestižo duobėje“, – sakė jis.

Jo teigimu, galima pažadėti daug, bet daryti visai kitaip ir leido suprasti, kad kalba apie darbą baigusį Seimą. Būtent iš V. Čmilytės-Nielsen jis sakė negirdintis krūvos tokių pažadų.

„Aš negaliu praleisti pro ausis kai kurių kolegų pasisakymų, kurie, mano nuomone, priartėja prie kraštutinumų. Mes paskutinius ketverius metus to matėme labai daug (...) pykčio, neapykantos, nepasitikėjimo. Aš manau, sustokime“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Seimo vadovas tvirtinamas slaptu balsavimu. Jis prasidėjo penktadienį 18.20 val.