„Pirmieji migrantai, kurie yra užkardose, juos planuojama juos perkelti. Iš Barausko užkardos jau turėjo būti pajudėjęs transportas, turbūt ir iš Druskininkų, ir iš Žagunio užkardos pirmieji turėtų būti pervežti ten. Yra perkeliama, nes užkardose jau seniai nebesutelpa žmonės“, – sakė VSAT atstovas Giedrius Mišutis.

Jis kol kas negalėjo pasakyti, kiek tiksliai žmonių dabar bus apgyvendinta palapinių miestelyje.

„Bet žiūrint į ateitį, jei viskas gerai, mes planuojame, kad virš 350 būtų apgyvendinta ten“, – Delfi kalbėjo jis.

G. Mišutis minėjo, kad į stovyklą bus vežami daugiausiai vieniši vyrai, kurie dabar laikomi užkardose. Ten vietų jau visiškai nebėra.

„Prioritetas iškeldinti jaunus vyrus. Kadangi tai yra palapinių miestelis, tai tinkamiausia vienišiams, kurie neturi vaikų, kurie vieni atėjo. Stengtasi, kad šeimos gyventų stacionariuose pastatuose: pasieniečių bendrabutis, Užsieniečių registracijos centras. Ne tik šeimos, bet ir pažeidžiami asmenys, stengiamasi, kad jie turėtų sąlygas stacionariuose pastatuose“, – sakė jis.

Rūdninkai šią savaitę tapo karštuoju tašku. Pirmadienį, paskelbus, kad už poros kilometrų nuo gyvenvietės esančiame poligone bus apgyvendinta 1,5 tūkst. migrantų, kilo žmonių pasipiktinimas, kuris peraugo į susirėmimą su pareigūnais. Tačiau dabar aistros jau rimsta, o trečiadienį su vietiniais diskutuoti atvykę policijos ir valdančiųjų atstovai, atrodo, rado sutarimą.

Pirmadienio vakarą į karinę teritoriją, kur įrenginėjamas palapinių miestelis, įsiveržę asmenys padegė padangas, nesunkiai sužalojo du pareigūnus ir blokavo įvažiavimą į poligoną. Kadangi žmonės nepakluso teisėtiems reikalavimams atlaisvinti kelią, pareigūnai panaudojo prievartos priemones ir ašarines dujas. Po šių įvykių pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl riaušių.

Trečiadienį su gyventojais tartis atvyko policijos ir Vidaus reikalų ministerijos atstovai. Buvo sutarta iš pradžių apgyvendinti 300 migrantų.

Ketvirtadienį prie Vyriausybės pastato sostinėje surengtame mitinge Rūdninkų atstovas Robertas Delfi sakė, kad kol kas gavo gal 10 procentų atsakymų į kilusius klausimus.

Paklaustas apie kilusius neramumus, pašnekovas sakė, kad kilęs pasipriešinimas buvo žmonių emocijos.

„Supraskite vieną, pasipriešinimas buvo žmonių emocijos, kurie nežinojo, ką daryti tuo momentu. Jie tiesiog išbėgo iš namų ginti savo šeimas. Tai nebuvo pasipriešinimas, tai buvo emocijos, kuriomis vadovaujasi žmogus, kai nežino, ką daryti.

Jeigu valstybė, vyriausybės atstovai, visa jų komanda, mums nemeluos, mes tikrai bendrausime, kalbėsime ir padėsime ieškoti racionalių sprendimų, nuo kurių priklauso ne tik mūsų krašto ateitis, bet ir visos Lietuvos. Supraskite, kad vietų Lietuvoje nėra milijonas ir jos greit pasibaigs“, – sakė jis.

Tiesa, kai buvo paskelbta žinia, kad migrantai jau atvežami į stovyklą, Robertas surengė tiesioginę transliaciją feisbuke ir sakė, kad buvo apgauti.

„Karti tiesa ta, kad juos šiandien atveža. Tikslų skaičių mums pasakys per valandą. Ką galiu pridurti, esu šoke. Vakar mes patikėjome jų žodžiais, kad jie jų neatveš šiandien, kad atveš greitu metu ir spėsime pasiruošti, ir jie spės pasiruošti, kad jaustumėmės saugesni“, – sakė jis.

Jis minėjo, kad rytoj suderintas pokalbis Seime.

„Noriu, kad suprastumėte, jog išeitis viena – kalbėti. Kitaip, kaip žinote, būsime priskirti prie antivalstybininkų ir gali mus bausti tiek teisiškai, tiek fiziškai“, – kalbėjo Robertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (527)