Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai feisbuke rašė, jog aplankė prie parlamento protestuojančius piliečius. Gavo ir dovanų – balionių, kuriuos atsinešė į Seimo posėdžių salę.

„Buvome nuėję pas mitinguotojus. Perdavėme linkėjimus nuo LVŽS frakcijos narių, kurie negalėjo ateiti. Sutiko šiltai, gavome dovanų po balionėlį ir nuoširdų prašymą atstovauti žmonių nuomonei.
Iki šiol tai darėme ir toliau ketiname būti su žmonėmis“, – feisbuke rašė LVŽS atstovas Seime Arvydas Nekrošius.

Visgi visai kitokiomis nuotaikomis mitinge pasitiktas konservatorius Matas Maldeikis. Jis išplūstas necenzūriniais žodžiais, apšauktas išdaviku, kaltintas „pardavęs Lietuvą“, buvo raginamas „grįžti pas savo mamytę“.

Renginio organizatoriai leido M. Maldeikiui ateiti į protesto centrą, jame parlamentaras aiškino apie savo pažiūras, bet ir ten sulaukė priešiškų žodžių.

Po šio parlamentaro pasisakymo žodį tarė Darbo partijos atstovas Mindaugas Puidokas, jis buvo pasipuošęs maršo atributika – marškinėliais.

Norėjo parodyti, kad nebijo šnekėtis

Į parlamento rūmus sugrįžęs Seimo narys M. Maldeikis sakė, kad tokia mitinguotojų reakcija jo nenustebino.

„Panašiai, kaip ir įsivaizdavau, – yra žmonių, kurie turi savo nuomonę, daug kur nesutinka. Bandėme pašnekėti, rasti bendrą vardiklį, nuo kurio galėtume atsispirti, pradėti diskusiją“, – sakė M. Maldeikis.

Jis teigė, kad jam nebuvo baisu, jog viskas galėjo baigtis smurtu.

„Žmonės yra pikti, dėl šitos pandemijos visiems nusėdę „akumuliatoriai“, visi nori ko nors naujo“, – kalbėjo M. Maldeikis.

Jis teigė ėjęs pas protestuotojus, nes norėjo parodyti, kad nėra baimės.

„Viskas normalu, mes galime šnekėtis. Galime sėsti, kalbėtis, nes nesišnekėjimas yra tam tikra pozicija, kuri parodo jiems, kad tarsi niekas su jais nesišneka ir kad jie yra ignoruojami. Taip neturėtų būti“, – sakė M. Maldeikis.

Rinkosi po 15 žmonių

Keli šimtai žmonių antradienio rytą prie Seimo susirinko į protesto akciją dėl valdžios vykdomos šeimos politikos.

Pirminiais duomenimis, parlamento automobilių stovėjimo aikštelėje būriuojasi iki pusės tūkstančio žmonių. Jie stovi būreliais maždaug po 15 žmonių, nes Vilniaus miesto savivaldybė leidimo surengti mitingą nedavė. Akcijai iki 15 žmonių leidimo nereikia.

Protestuotojai pasipuošę tautine atributika, rankose laiko valstybės vėliavas ir baltus balionus.

Per garsiakalbius muzikantai groja liaudišką muziką ir dainuoja „bailiai, bailiai, seimūnai bailiai“.

Didelio dėmesio sulaukė į akciją atėjęs Seimo narys Petras Gražulis. Kai kurie protestuotojai su juo pageidavo nusifotografuoti.

Akcijos dalyviai teigia keliantys tuos pačius reikalavimus kaip ir prieš mėnesį vykusiame Didžiajame šeimos gynimo marše.

„Tai yra tęstinumas to, ko reikalavome per Šeimos gynimo maršą. Jie neįvykdė realiai nė vieno, tai tęsime tol, kol įvykdys“, – BNS sakė vienas iš akcijos organizatorių Linas Preikšaitis.

Tuomet reikalauta Seime nesvarstyti Stambulo konvencijos ratifikavimo, neteikti svarstyti Partnerystės įstatymo projekto, nesvarstyti disponavimo mažu kiekiu narkotinių medžiagų dekriminalizavimo, išbraukti iš Seimo darbotvarkės Tautinių mažumų įstatymo projektą, „nedelsiant nutraukti prievartą prieš šeimas, prieš jų valią ir be laisvo apsisprendimo vykdant privalomą vaikų testavimą, atverti visas mokyklas kontaktiniam mokymui vykdyti“.

Taip pat reikalauta, kad premjerė Ingrida Šimonytė iki birželio 1 dienos atšauktų iš Vyriausybės teisingumo ministrę Eveliną Dobrovolską, sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę ir kt.

Pasak L. Preikšaičio, protesto akcija prie Seimo turėtų vykti tris dienas.

„Asmeniškai aš 15 žmonių pakviečiau į protesto akciją prieš visas tas betvarkes, kurios vyksta Seime, o jų labai daug. <...>. Tai legalus būdas protestuoti, kai paminamos konstitucinės teisės tą daryti teisiniu būdu“, – teigė jis.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis antradienį BNS sakė, kad pareigūnai vertina akcijos dalyvių elgesį.

„Ten yra daug grupių po 15 žmonių, <...> jiems leidimo kaip ir nereikia būti po 15 žmonių. <...> Jie tik informuoja savivaldybę“, – teigė jis.

„Mes viską užfiksuosime ir įvertinsime. Dabar pasakyti, ar ten yra pažeidimas, ar ne, sunku. Bet kuriuo atveju viskas bus užfiksuota ir įvertinta“, – tvirtino R. Matonis.

Didysis šeimos gynimo maršas vyko gegužės 15 dieną – iš įvairių šalies kampelių į Vingio parką sostinėje susirinko apie 10 tūkst. žmonių, siekiančių išreikšti protestą prieš Stambulo konvenciją ir kitas iniciatyvas, jų teigimu, prieštaraujančias tradicinei šeimai.

Reaguojant į šį renginį, sostinėje panašiu metu surengtos ir kelios akcijos prieš šį maršą.

Maršo organizatoriai netrukus pranešė apie ketinimus lygiai po mėnesio organizuoti dar vieną mitingą prie Seimo ir Vyriausybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1216)