Kaip pranešta anksčiau, išnagrinėjusi politikės kreipimąsi prokuratūra pirmadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą, siekiant surinkti daugiau duomenų apie paviešintą informaciją dėl vokiškų „Leopard“ tankų.

„Būčiau nustebusi, jeigu būtų nepradėję ikiteisminio tyrimo“, – Eltai teigė Mišrios Seimo narių grupės seniūnė.

„Manyčiau, dabar ministrui ne tik susimąstyti apie savo darbą reikėtų, bet ir iš to darbo pasitraukti. Vis dėlto, ikiteisminis tyrimas pradedamas ne dėl kažkokių ne su ministro veikla susijusių dalykų – tai ne vairavimas išgėrus. Tai konkrečiai su veikla susijęs dalykas. Ir su tokia veikla, kuri lemia ministro buvimą ministru“, – aiškino A. Širinskienė.

Pasak politikės, atliekant ikiteisminį tyrimą A. Anušauskui suteiktas leidimas dirbti su slapta informacija gali būti suspenduojamas.

„Jeigu jis netektų leidimo dirbti su įslaptinta informacija – o manytume, kad tuo tyrimo laikotarpiu galbūt leidimas jam bus netgi stabdomas – jis negalėtų eiti savo pareigų. Viena iš jo darbo sąlygų – valdyti tą įslaptintą informaciją taip, kad nekiltų grėsmės jos išviešinimui. Dabar matome visiškai kitokį elgesį“, – apgailestavo ji.

Neatmeta, kad Seime bus kalbama dėl apkaltos A. Anušauskui

Be to, parlamentarės teigimu, šioje situacijoje abejonių kyla ne tik dėl A. Anušausko kaip krašto apsaugos ministro, bet ir kaip Seimo nario atsakomybės.

„Man kyla klausimai dėl Anušausko kaip Seimo nario, ne tik kaip ministro“, – teigė A. Širinskienė.

„Turime žmogų, kuris yra ir Seimo narys, ir kuris galimai, turint prokuratūros įtarimus, tą paslaptį paviešino, neatsargiai su ja elgėsi“, – aiškino ji.

Todėl ji neatmeta, kad rudens sesijos metu Seime gali būti keliamas ir apkaltos konservatoriui klausimas.

„Konstitucinės atsakomybės, manau, tai nekeičia. Natūralu, kad, matyt, kalbėjimas apie Anušausko apkaltos galimybės rudens sesijoje, turiu negerą nuojautą, taip pat vyks“, – sakė politikė.

ELTA primena, kad pirmadienį Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl krašto apsaugos ministro A. Anušausko paskelbtos informacijos. Toks sprendimas priimtas po Seimo narės Agnės Širinskienės kreipimosi dėl galimo tarnybos paslapties atskleidimo.

Po pastarojo VGT posėdžio krašto apsaugos ministras užsiminė, jog artimiausiu metu bus pasirašytas ketinimų protokolas su Vokietijos gamintojais dėl tankų įsigijimo. Vėliau ministras pateikė daugiau informacijos apie šį sprendimą savo „Facebook“ paskyroje, nurodydamas detalesnius skirtingų tankų vertinimo aspektus.

Dėl viešų pareiškimų politikas sulaukė aštrios kritikos. VGT vadovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad krašto apsaugos ministras paskelbė riboto naudojimo informaciją, kurios sutarta neviešinti.

Savo ruožtu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis paprašė ministro pasisakymus įvertinti Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją.

Vis tik Krašto apsaugos ministerija (KAM) teigia, kad A. Anušausko paviešinta informacija apie vokiškų tankų pirkimą nebuvo slapta. Tą kartoja ir pats ministras, tačiau paaiškinti, kodėl skiriasi jo ir šalies vadovo pozicijos nesiima.