Pagrindinė problema – triukšmas

„Kiek man tenka vadovauti Palangos miesto policijos komisariatui, tendencija dėl įvairių nusikalstamų veikų gerėja“, – šešerius metus vadovaujantis A. Budginas įvardino, kad sumažėjo stambių nusikaltimų, tokių, kaip didelio masto vagystės, nužudymai.

Vasarą daugiausia iškvietimų pareigūnai sulaukia dėl keliamo triukšmo, Kelių eismo taisyklių pažeidimų. Iškvietimų pobūdis skiriasi ir pagal paros laiką. Dieną policijai tenka spręsti gyventojams kilusias problemas, pavyzdžiui, dėl užstatytų įvažiavimų į kiemus, neleistinoje vietoje važinėjančių dviratininkų, paspirtukininkų, įvairių vagysčių, viešosios tvarkos pažeidimų.

Štai trečiadienį „Pajūrio naujienos“ dalyvavo pareigūnams sprendžiant tarp poilsiautojų kilusį konfliktą, kuomet į vieną Šventosios paplūdimių moteris atsivedė šunį, o tai nepatiko kitam poilsiautojui. Netrukus Reagavimo skyriaus tyrėjai, išklausę gyventojų nusiskundimą dėl draudžiamoje vietoje paliktų automobilių, sprendė ir šią situaciją.

Vakarais pareigūnai sulaukia skundų dėl triukšmo tiek baruose, tiek privačiuose būstuose. „Dabar sugriežtėjo tvarka dėl triukšmo – padidėjo baudos, taip pat galima bausti ir patalpų savininką, ne tik pačius triukšmautojus. Šiuo metu esame pradėję administracinių teisenų dėl tokių pažeidimų“, – pokyčius priminė A. Budginas. Palangoje yra ir tokių pasilinksminimo vietų, į kurias policijai tenka važiuoti kiekvieną vakarą, gyventojai dėl jų nuolat skundžiasi. Dviem tokioms vietoms yra uždrausta prekiauti alkoholiu nuo 22 val., vienai licencija atimta. „Kiek žinau, dvi pasilinksminimo vietos, kurioms draudžiama parduoti alkoholį nuo 22 val., šiuo metu nedirba. Kita – J. Basavičiaus gatvėje, ji iš viso juo prekiauti negali, tačiau veikia, – apibendrino komisariato viršininkas, patikinęs, kad iškvietimų į tą pasilinksminimo vietą yra gerokai sumažėję. – Dabar dažniau sulaukiame iškvietimų, kurie, nuvykus į vietą, nepasitvirtina, jokio didelio triukšmo ten nebūna.“

Vasarą dažniau fiksuojami ir narkotinių medžiagų vartojimo atvejai. „Tai pasijaučia savaitgtaliais, kai į pajūrį suvažiuoja daugiau poilsiautojų“, – tikino A. Budginas.

Kiek kitokia situacija dėl neblaivių vairuotojų. Palangos pareigūnai vis rečiau fiksuoja sunkų girtumą, kai vairuotojas į alkoholio matuoklį įpučia kiek daugiau kaip 1,5 prom. „Būna, kad žmonės neįsivertina, ar jau gali sėsti prie vairo ir, tarkim, prieš tai gerai pašventę, sėda per anksti, todėl į alkotesterį jie įpučia 0,5 prom. ar daugiau“, – teigė komisariato viršininkas.

Alkoholio butelių jūroje nebešaldo

Neseniai padidintos ir baudos už maudymąsi jūroje, kai draudžiama tai daryti. Už šį pažeidimą gresia bauda nuo 100 iki 300 eurų. „Jūra yra pavojinga, todėl žmonės patys turėtų užtikrinti savo saugumą. Mūsų pareigūnams kartais tenka padėti gelbėtojams, kurių poilsiautojai neklauso, tačiau tai nebūna dažni atvejai“, – sakė viršininkas.

Apskritai situacija pajūrio paplūdimiuose yra pasikeitusi – poilsiautojai viešoje vietoje vengia vartoti alkoholį, sumažėjo nelegali prekyba. „Bent alkoholio butelių žmonės jūroje jau tikrai nebešaldo, – šmaikščiai situaciją iliustravo A. Budginas. – Čeburekų prekiautojų pajūryje vis dar yra, bet nemaža dalis jų atitinka ir jiems keliamus higienos, kitus teisės aktų reikalavimus. Dėl to policijos pareigūnų neprireikia.“

Sustiprins kontrolę

Per savaitgalį prasidėsiančias lenktynes Palangoje į pajūrį atvyks ir gausesnės policijos pajėgos. Pagal ankstesnių metų duomenis, per šių lenktynių savaitgalį sulaukiama apie 400 pranešimų, įprastai savaitgaliais – apie 300.

Policijos pareigūnai patruliuos įvairiai – jodami arkliais, važiuodami motociklais, įprastomis tarnybinėmis transporto priemonėmis. „Naudosime ir garso matavimo prietaisą. Tą savaitgalį Palangos miesto gatvėmis mėgsta važiuoti ne tik tikros lenktyninės mašinos, bet ir jas imituojantys automobiliai, kurie viršija leistiną garso lygį, tarkim, užsiklijuoja ant transporto priemonės kokį lipduką ir įsivaizduoja, kad jau yra lenktyninė mašina“, – pasakojo A. Budginas.

Taip pat kai kuriose Palangos gatvėse bus ribojamas eismas, nukreipiamas kitomis kryptimis. „Užtikrinsime ir viešąją tvarką poilsiautojų pamėgtose gatvėse, pavyzdžiui, J. Basanavičiaus g., Birutės al. ir t. t.“, – įvardino viršininkas.

Į Palangą atvyks pareigūnų iš visos Lietuvos. Tvarką užtikrins ir gausesnės policijos rėmėmjų, viešojo saugumo pajėgos.