Vilniaus miesto apylinės teismas trečiadienį surengė specialų posėdį 2021 m. riaušių prie Seimo byloje, kuriame buvo nagrinėjami kaltinamiesiems skirtų kardomųjų priemonių klausimai.

Kaip pranešė vienas iš byla nagrinėjančių teisėjų Jeugenijušas Jaglinskis, teismą pasiekė informacija apie tai, kad kaltinamasis A. Kandrotas-Celofanas lapkritį buvo išvykęs į Jungtinės Karalystės sostinę Londoną. Apie tai, anot teisėjo, kaltinamasis skelbė ir savo feisbuko profilyje. J. Jaglinskis priminė, kad A. Kandrotui-Celofanui galioja kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, tad, anot teisėjo, kaltinamasis minėtą ribojimą pažeidė.

Taip pat, anot teisėjo, A. Kandrotas-Celofanas tinkamai nenurodė, kur yra jo gyvenamoji vieta – pateikta informacija, kad jis gyvena Tytuvėnuose, nors iš tikrųjų yra įsikūręs Kulautuvoje.

Pats A. Kandrotas-Celofanas teigė, kad į Tytuvėnus buvo išsikraustęs tik vienai dienai, o iš tikrųjų gyvena Kulautuvoje.

Kaltinamasis, kalbėdamas apie savo kelionę į Londoną, teigė, kad ten vyko susitikti su Londono lietuviai, tai esą susiję su jo politine veikla. A. Kandrotas-Celofanas yra paskelbęs apie partijos „Mes, Lietuva“ įkūrimą ir siekį dalyvauti 2024 m. prezidento rinkimuose.

„Vilniaus oro uoste pats pareigūnų paklausiau, ar nėra man apribojimų, kad negalėčiau išvykti iš Lietuvos. Pareigūnas pasiskambino, pasiaiškino. Nebuvo pasakyta, kad man draudžiama. Išskridome šeštadienį, grįžome sekmadienį vakare“, – aiškino A. Kandrotas-Celofanas.

Kaltinamasis tvirtino manantis, kad tada, kai norima išvykti ne ilgiau kaip 7 parų laikotarpiui, teismo leidimo prašyti nereikia.

„Manau, kad nereikia teismo leidimo, jei norima išvykti iš gyvenamosios vietos iki septynių parų“, – komentavo kaltinamasis.

Jis taip pat pabrėžė, kad, jo nuomone, pasižadėjimas neišvykti reiškia pasižadėjimą neišsikraustyti iš gyvenamosios vietos.

Prokuroras R. Matevičius teismui savo ruožtu pasiūlė sugriežtinti A. Kandrotui-Celofanui taikomą kardomąją priemonę ir skirti jam intensyvią priežiūrą 6 mėnesių laikotarpiui, užsegant jam apykoję.

„A. Kandrotas turėjo pasitarti su savo gynėju. Jis turėjo informuoti teismą, pateikti prašymą dėl vykimo į Jungtinę Karalystę, o ne taip, kad suplanavau išvykimą, nusipirkau bilietą, išvykau, o vėliau pranešiau. (...) Taip nėra daroma. (...) A. Kandrotui turi būti pakeičiama šiuo metu galiojanti kardomoji priemonė, tai yra rašytinis pasižadėjimas neišvykti, į kitą priemonę. Siūlau skirti asmeniui intensyvią priežiūrą 6 mėnesių laikotarpiui“, – dėstė teisme prokuroras.

Teismas trečiadienį nutarė netenkinti šio prokuroro prašymo. Teisėjų kolegija nusprendė pakeisti A. Kandrotui-Celofanui taikomą kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą, ją patikslinant, kad asmeniui negalima be teismo leidimo išvykti iš gyvenamosios vietos, esančios Kulautuvoje.

Kaltinimai pateikti 87 asmenims

ELTA primena, kad 2021 m. riaušių prie Seimo byloje kaltinimai yra pateikti 87 asmenims – daugiausia dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką. Vienam asmeniui pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Tarp kaltinamųjų yra anksčiau teistas, įvairiuose protestuose ne kartą dalyvavęs A. Kandrotas, pravarde Celofanas, taip pat protesto akcijose ne kartą dalyvavęs Andrejus Lobovas, iš Vilniaus „Juventos“ gimnazijos atleista mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė, kovinio sporto atstovas Arnoldas Misiūnas.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, baudžiamąją bylą sudaro 136 tomai. Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, iš kurių net 23 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo (viso 92,6 tūkst. eurų sumai) šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti VST ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.