Seminaro „Už grotų: tapk bebaimis kalėjimui“ DVD galima įsigyti už 29 eurus. Ir nors tai naujas produktas, A. Arutiuniano svetainėje patrauklusvyras.lt nurodoma, kad prekei taikoma akcija – esą tikroji DVD kaina – 100 eurų.

Savo veiklą tęsiantis A. Arutiunianas jau laisvėje, tačiau įtarimai jam nepanaikinti. Gruodžio viduryje jam buvo pakeistos kardomosios priemonės. Iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo paleistas A. Arutiunianas varžomas namų arešto (namuose turi būti nuo 20 val. iki 6 val.).

Moko, kaip tapti bebaimiu kalėjimui

Naują produktą A. Arutiunianas reklamuoja ir „YouTube“ platformoje. Vaizdo įrašu su sekėjais pasidalijęs A. Arutiunianas teigia, kad seminare perduos visą sukauptą patirtį bei atsakys į klausimus, kaip pats pateko už grotų, kaip jautėsi ir kokioje stadijoje šiuo metu yra jo byla.

„Tuo seminaru norėsiu tau perduoti visą patirtį. Visą bus labai sunku, nes jis (seminaras – DELFI) vienos valandos trukmės, bet esmę perteikti, manau, man pavyko“, – teigia A. Arutiunianas, Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime praleidęs penkis mėnesius – nuo pernai metų liepos iki gruodžio vidurio.

Naujas Airino Arutiuniano seminaras DVD formatu (patrauklusvyras.lt tinklapio nuotrauka)

A. Arutiunianas žada papasakoti net menkiausias smulkmenas, pavyzdžiui, kokie daiktai buvo paimti kratos metu ir kaip jis jautėsi areštinėje. Jis žada seminaro metu taip pat pateikti ir visą būtiną literatūrą, kurią esą būtina perskaityti norint žinoti, kokia atsakomybė gresia už vienokius ar kitokius veiksmus.

„Papasakosiu, kaip apskritai švariai išeiti iš kalėjimo, kad tau nieko nebūtų atsitikę ir tu tiesiog švariai išeitum, jei netyčia kada nors gyvenime tave kas nors „pakištų“ po sudėtingu straipsniu, kuris nepatinka visuomenei, kaliniams, suimtiesiems. Po šių žinių tu nebijosi kalėjimo, – tikina A. Arutiunianas. – Papasakosiu, kaip suvaldyti emocijas, kai neturi jokių daiktų vienvietėje kameroje.“

„Mano seminaro esmė – sustiprinti tave, kad tu nebijotum kalėjimo. Kaip sakoma: „Gyvenime neišsižadėk terbos, neišsižadėk lazdos ir neišsižadėk turmos“. Nežinai, kada gali tave kas nors pakišti ar kokia nors pana gali tave įskųsti, parašyti pareiškimą ir tave gali suimti, – savo seminarą „YouTube“ vaizdo įraše reklamavo A. Arutiunianas. – Po šito seminaro tu nebijosi jokių suėmimų, jokių uždarymų, nebijosi jokiam boksike būti, nebijosi vienviečių kamerų, nebijosi dviviečių kamerų, nebijosi pakliūti su kaliniams nepriimtinu straipsniu ir kaip tvarkyti viską, kad išeitum švarus.“

Naują produktą reklamuojantis A. Arutiunianas vis primena, kad niekas negali būti tikras, kad nepakliūs už grotų. „Tuo reikia domėtis, nes negali išsižadėti. Jeigu tu bijosi kalėjimo, tai gal tavo veiksmai bus suvaržyti. Ten nieko nėra baisaus, kiek yra išpūsta žiniasklaidos“, – tvirtino A. Arutiunianas.

Seminaro medžiagą gali perklausyti tik ją įsigiję asmenys, viešai, kaip teigia A. Arutiunianas, jis gali kalbėti ne viską: „Čia tiesiog jeigu tu nori teisiškai sustiprėti, nebijoti kalėjimo, įgauti mano patirtį, užsisakyti, investuoti ir visa tai išmokti“.

„YouTube“ platformoje tiesiogiai transliuoto įrašo metu A. Arutiuniano sekėjai galėjo užduoti jiems rūpimus klausimus, tačiau A. Arutiunianas teigė, kad ne viską gali pasakoti viešai. „Tokius privačius klausimus aš atsakau gyvai, kai mes susitinkame, išjungiame telefonus, pasidedame viską į šoną, kad niekas nieko negirdėtų ir tada galima pilnai diskutuoti“, – teigė A. Arutiunianas, išgirdęs klausimus, kodėl yra laisvėje ir ar tikrai nebegrįš atgal už grotų.

Naujai sukurtas A. Arutiuniano DVD – ne vienintelis, kurį galima įsigyti jo svetainėje. Mokymus, kaip suvilioti merginas siūlantis A. Arutiunianas už DVD prašo iki 300 eurų. „Sėkmingas visuomenėje ir žiaurus lovoje“, „Kaip pakabinti merginą, esančią grupėje“, „Kaip suvilioti merginas kai tau 40-60 metų“, „Kaip susipažinti su mergina centre ir įtraukti ją į santykius“ – tokius mokymus DVD formatu siūlo A. Arutiunianas.

Išleistas į laisvę, tačiau varžomas kardomųjų priemonių

Išžaginimu ir santykiavimu su nepilnamečiu asmeniu įtariamas Airinas Arutiunianas laisvėje nuo gruodžio vidurio.

Tačiau įtarimai A. Arutiunianui nepanaikinti, teismas tik sušvelnino kardomąsias priemones ir netenkino prokuroro Vladimiro Sergejevo prašymo pratęsti suėmimą dar trims mėnesiams.

Griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas – A. Arutiunianui anksčiau buvo skirta esant pagrįstam manymui, kad įtariamasis gali bėgti ar slapstytis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro ar teismo.

Airinas Arutiunianas

Gruodžio mėnesį Vilniaus apygardos teisme buvo nuspręsta, kad tolimesnis tyrimas bus vykdomas A. Arutiunianui esant laisvėje, tačiau kardomosios priemonės panaikintos ne visiškai. Įtariamajam skirtas namų areštas su įpareigojimais (namuose turi būti nuo 20 val. iki 6 val., negali ieškoti ryšio su nukentėjusiąja, į jo namus gali patekti tik šeimos nariai bei pareigūnai), dokumentų paėmimas (kol galios kardomoji priemonė – jo asmens tapatybės dokumentai bus laikomi pas pareigūnus), įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje.

Kaltinamas išžaginimu ir santykiavimu su nepilnamečiu asmeniu

A. Arutiunianas buvo sulaikytas liepos 12 dieną, netrukus jam buvo skirta kardomoji priemonė – suėmimas. Suėmimas du kartus buvo pratęstas.

Liepą policijos pareigūnai skelbė, kad A. Arutiunianas suimtas ir kaltinamas išžaginimu. Tačiau, DELFI žiniomis, ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas daugiau nei dėl vieno Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso (LR BK) straipsnio.

Ikiteisminiame tyrime pažymėtas toks LR BK straipsnis, kuriame kalbama apie santykiavimą su jaunesniu negu šešiolikos metų asmeniu. Prijungti kaltinimai pagal pagal LR BK 151-1 straipsnio „Lytinės aistros tenkinimas pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir (ar) neliečiamumą“ 1 dalies požymius „Pilnametis asmuo, lytiškai santykiavęs ar kitaip tenkinęs lytinę aistrą su jaunesniu negu šešiolikos metų asmeniu, jeigu nebuvo išžaginimo, seksualinio prievartavimo ar privertimo lytiškai santykiauti požymių, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.“

Tuo metu, kai A. Arutiunianas buvo laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, DELFI pasiekė ne vienas jo laiškas. Laiškuose A. Arutiunianas teigė, kad yra žeminamas, tvirtino, kad net buvo galimai išprievartautas.

Prie rugpjūčio pabaigoje atsiųsto laiško A. Arutiunianas pridėjo ir kelis skundus, kuriuos dar rugpjūtį siuntė Kalėjimų departamentui. Juose Airinas daugiausia skundžiasi maisto ir kalėjimo paslaugų kokybe.