Į laisvę V. Kažį ketvirtadienį nutarė anksčiau laiko paleisti Vilniaus apygardos teismas. Jo suėmimo terminas būtų baigęsis penktadienį.

Apie 17.45 val. iš kalėjimo išėjęs teisėjas nesislapstė ir sutiko pasikalbėti su žurnalistais – jis tikina, kad jokio nusikaltimo nėra padaręs.

„Galiu pasakyti tiek, kad jokio nusikaltimo nesu padaręs, visi tie įtarimai, kurie man pareikšti, su teise mažai ką bendro turi, čia daugiau politiniai ir viešųjų ryšių dalykai, o aš kaip teisininkas tokių dalykų nelabai galiu komentuoti“, – sakė V. Kažys.

Paklaustas, ką jis turi omeny kalbėdamas apie politinius dalykus, V. Kažys sakė: „Pasakysiu vėliau – kadangi dabar iš čia išėjęs daug informacijos neturiu, buvau izoliuotas nuo informacijos, kai susipažinsiu, galbūt ir su bylos informacija, tuomet galėsiu komentuoti labiau.“

Teisėjas neslėpė, kad sulaikymas darbo vietoje buvo labai netikėtas: „Kaip gali būti žmogui, nedarančiam jokio nusikaltimo, sulaikymas tikėtas.“

V. Kažys pažymėjo, kad savo nekaltumu yra įsitikinęs 100 proc., taip pat pridūrė, kad kiti korupcijos byloje minimi teisėjai su jam pareikštais įtarimais niekaip nėra susiję. „Tiek, kiek man teko susipažinti su spauda čia esant, tai skaičiau, kad inkriminuojamos kyšių sumos yra 400 tūkst, eurų, – kalbėjo V. Kažys. – Tai, mano nuomone, galiu ir klysti, aišku, bet manau, kad iš tų 400 tūkstančių nė vieno euro teisėjas nėra gavęs.“

Jis nebuvo linkęs atskleisti, kiek tiksliai per kratas pareigūnai iš jo paėmė pinigų, tačiau užsiminus, kad galimai buvo rasti 3 tūkst. Eur, teisėjas pažymėjo, kad panašią sumą jis pats atidavė pareigūnams. „Tai buvo mano asmeniniai pinigai, manau, kad tokia suma pas kiekvieną normalią šeimą namuose yra – tai yra maždaug mūsų šeimos mėnesinės pajamos“, – sakė V. Kažys.

Jo teigimu, kratą atlikę pareigūnai ieškojo tik pinigų ir ryšio priemonių.

„Iš savo patirties galiu pasakyti, manau, ir žurnalistai, kurie domisi teisėsauga, žino, kad apie kiekvieną rimtesnę bylą pradeda suktis žmonių būriai – nebūtinai advokatai, kurie kažkam žada kažką tai, kažką šneka, tie pokalbiai būna įrašomi ir nesami pinigai tampa esamais pinigais“, – sakė jis.

Paklaustas, ką veiks toliau, nes jo, kaip teisėjo, įgaliojimai yra sustabdyti, V. Kažys sakė: „Nežinau, gyvensiu.“

Teisėjas neturėjo nusiskundimų nei areštinės, nei konvojaus, nei Lukiškių kalėjimo pareigūnams. „Kalėjimas – kaip kalėjimas, ne penkių žvaigždučių viešbutis ant jūros kranto, viskas vyko pagal įstatymą, jokių pretenzijų negaliu reikšti, kalinimo sąlygos, jeigu kas sako, kad jos blogos, reiškia meluoja“, – V. Kažys prisipažino, jog kameroje buvo laikomas vienas.

Ilgametis Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas taip pat kreipėsi į žurnalistus – prisipažino, kad prieš savaitę, kai Vilniaus miesto apylinkės teisme buvo sprendžiamas klausimas dėl jo suėmimo, vienas televizijos operatorius jam vaizdo kamera sudavė smūgį į veidą.

„Galvojau – tyčia ar netyčia, jeigu jis turės drąsos atsiprašyti, gali viešai, gali manęs asmeniškai“, – prieš sėsdamas į automobilį sakė V. Kažys.

Paleido į laisvę, nes nėra duomenų, kad trukdys

V. Kažys, kaip ir kiti teisėjai, buvo sulaikytas praėjusį trečiadienį, o ketvirtadienį ikiteisminio tyrimo teisėjas jį leido suimti dešimčiai dienų. Šią nutartį teisėjo advokatė apskundė apeliacine tvarka, skundą skubiai išnagrinėjo Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija. Jai pirmininkavo teisėjas Ugnius Trumpulis ketvirtadienio pavakarę paskelbė, kad teisėjui panaikina suėmimą.

V. Kažio advokatės skunde buvo teigiama, kad ikiteisminio tyrimo teisėjo išvados, jog įtariamasis gali trukdyti procesui, nėra pagrįstos objektyviais duomenimis, ikiteisminio tyrimo medžiagoje nėra duomenų, kurie patvirtintų, kad V. Kažys būtų bandęs ar rengęsis paveikti kokius nors asmenis, būtų naikinęs, slėpęs kokius nors daiktus ar dokumentus.

„Skundą išnagrinėjusi Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija konstatavo, jog pateiktoje medžiagoje yra duomenų, kurie šioje ikiteisminio tyrimo stadijoje leidžia pagrįstai manyti, kad
V. Kažys galėjo padaryti jam inkriminuojamą nusikalstamą veiką, – paskelbė Vilniaus apygardos teismas. – Tačiau iš teismui pateiktų duomenų negalima spręsti, kad įtariamasis neleistinais būdais bandys trukdyti procesui, jie apibūdina tik galimai padaryto nusikaltimo pobūdį, o ne rodo įtariamojo ketinimus sau palankia linkme paveikti šiuo metu atliekamą ikiteisminį tyrimą.“

Pasak teismo, teisėųj kolegija vertino, kad vien tik faktas, jog toks ikiteisminis tyrimas apskritai vyksta, jo sudėtingumas, apimtis bei stadija negali būti pagrindu skirti kardomąją priemonę.

Po šios nutarties paskelbimo Generalinė prokuratūra pranešė, kad V. Kažiui prokuroro nutarimu skirta kita kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti bei nurodymas nebendrauti su tam tikrais tyrime minimais asmenimis.

Antradienį į laisvę buvo paleistas ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, tuo metu V. Kažio kolega Valdimaras Bavėjanas teismo sprendimu buvo paliktas Lukiškėse.

Praėjusią savaitę Generalinės prokuratūros ir STT pradėtame tyrime pareigūnai buvo sulaikę 33 asmenis, iš jų – 8 teisėjus, 6 advokatus. Įtarimai taip pat pateikti Druskininkų merui, jo padėjėjui, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo padėjėjui.

Anot teisėsaugos, įtariama, kad teisėjams mokėtų kyšių suma galėjo siekti nuo 1 tūkst. iki 100 tūkst. eurų.