Kaip turgaus iniciatorė Rita Latvytė kiemelius matė ne kartą ir ne du. Anot jos, jie įsiliejo į Naujamiesčio bendruomenės gyvenimą, o sekmadienio turgaus metu gyventojai aktyviai jais naudojosi. Čia buvo vykdomos įvairios atrakcijos ir renginiai, čia dainuodavo vaikai bei moksleiviai, o jaunimas prisėsdavo išgerti kavos ar suvalgyti gatvės maisto. Visgi ne viskas skamba taip tobulai, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

„Bėda ta, kad jų niekas neprižiūrėjo ir net nebuvo aišku, kas už juos atsakingas: seniūnija, „Grinda“, savivaldybė ar kažkas kitas. Todėl be abejo, kažkam išvogus apšvietimo lemputes bei kėdes, nudžiūvus gėlėms vazonuose, niekam nevykdant net minimalios priežiūros, kiemeliai po truputį sunyko. Be to, jie atliko savo darbą dar ir todėl, kad prieš kelerius metus buvo atidarytas Amatų skveras, kuriame prisėsti gal ir tikrai maloniau negu gatvėje prie eismo“, – rašo sekmadieninio turgaus įkūrėja.

Moteris džiaugiasi, kad dėl pokyčių Naugarduko g. turgus tapo simboliška gyventojų susibūrimo vieta. Pats turgus egzistavo jau anksčiau A. Vivulskio ir Vytenio g. kiemuose, tačiau tik pristačius gatvės humanizavimo projektą architektai pasiūlė jį perkelti tiesiog į gatvę, tuo pačiu keturioms valandoms uždarant gatvės eismą, todėl turgus tapo matomesnis, didesnis ir patogesnis.

Anot R. Latvytės, daugiau miesto rajonų galėtų sugalvoti panašių veiklų, kurios padėtų suburti rajono bendruomenę. Vis dėlto, jeigu kiemeliai galėtų padėti pasiekti šį tikslą, tai jie turėtų būti įkurti skirtingose miesto vietose.

„Patiems kiemeliams linkiu nepradingti, o pasitarus su bendruomenėmis, atsirasti kitose vietose, į kurias jie ir toliau galės kviesti žmones ateiti ir pabūti. Taip pat linkiu tapti prižiūrimiems. Skeptikų visada atsiras, bet žmonių, kuriems tyliai rūpi, yra daugiau. Apskritai man kartais norisi kritikų paklausti – o kuo gi jūs tuomet naudojatės ir kas jus džiugina? Man atrodo, kad mieste aktyviai naudojamos yra nebent vaikų žaidimo aikštelės, o kažkuo sudominti suaugusiuosius ir senjorus vis dar yra labai sunku“, – skaitome R. Latvytės atsiųstame laiške.

Tuo pačiu primename, kad Naugarduko turgus vyksta sekmadieniais. Čia vilniečiai iš ūkininkų yra kviečiami įsigyti įvairios šviežios produkcijos: pieno produktų, kepinių, daržovių, dirbinių ir pan.