Pirmosios žinios apie „krokodilą“ pradėjo sklisti dar prieš šešerius metus. Tuomet time.com pranešė apie Čičevo (Rusija, dvi valandos kelio į rytus nuo Maskvos) reabilitacijos namuose gydomą Iriną Pavlovą.

Žurnalistai rašė, kad į morfiną panašus narkotikas tarp Rusijos jaunimo plinta it pavojingas virusas. Ši medžiaga – pakankamai pigi, lengvai pagaminama, prie jos labai greitai priprantama, bet padariniai – siaubingi.

Atprasti nuo šio narkotiko paprastai neužtenka laiko. „Krokodilo“ vartotojai neretai neišgyvena ilgiau nei dvejus ar trejus metus, o tie, kuriems pavyksta išbristi iš priklausomybės liūno, lieka suluošinti visam gyvenimui.

Nepaisant perspėjimų, per pastaruosius metus vien Rusijoje nuo „krokodilo“ mirė daugybė žmonių. Visuomeninės sveikatos specialistai šį reiškinį net buvo praminę epidemija.

Baisu, bet šią medžiagą vartojančių žmonių skaičius pasaulyje tik auga. Spaudoje galima rasti informacijos, kai apie šio narkotiko sužalotus žmones pasakoja gydytojai ir iš JAV, ir iš Europos.

Paskutiniai mirčių atvejai užfiksuoti Vokietijoje. Lietuvos policijos departamento atstovai yra skelbę, kad mažą kiekį „krokodilo“ jau buvo bandyta įvežti ir į Latviją.

Baisu: sudedamąsias dalis randa ir paprastoje parduotuvėje

Veiklioji sudedamoji baisiojo narkotiko dalis – populiarūs ir lengvai įsigyjami skausmą malšinantieji vaistai. Savaime jie nėra nuodingi, tačiau tokie pasidaro juos sumaišius su kitomis, taip pat lengvai įsigyjamomis medžiagomis.

Neįtikėtina, tačiau šį mišinį žmonės leidžiasi į kraują.

Nenuostabu, kad pirmiesiems jo lašams palietus kraujagyslę, ji sprogsta. Miršta ir aplinkiniai audiniai, todėl oda pasidaro žalsva, žvynuota, vėliau ima luptis, atsiranda baisus tvaikas. Dėl tokio poveikio jis ir pramintas „krokodilu“.

Kraujagyslės sproginėja, raumenys krenta nuo kaulo

Tiesa, sproginėjančios kraujagyslės, apmirštantys audiniai ir žalsva oda – toli gražu ne blogiausia, kas nutinka vartojantiems „krokodilą“.

Nuo narkotiko pradėję irti raumenys tiesiog krenta nuo kaulų, o pastarieji paprasčiausiai ima nykti, pažeidžiamos smegenys. Kūnas pūva iš vidaus. Būtent todėl daugelis vartojimo atvejų baigiasi gangrena ir amputacija.

„Krokodilą“ vartojančių žmonių nuotraukos tiesiog šiurpina – visas jų kūnas nusėtas žaizdomis ir šašais.

Tiesa, „krokodilo“ poveikis – labai trumpas (paprastai vos 1,5 - 2 val.), tad dažniausiai vartojantys jį patenka į užburtą ratą – leidžiasi, gamina, vėl leidžiasi.

Medikai – išsigandę

Spėjama, kad šis narkotikas atsirado dar 21 a. pradžioje Sibire ir Rusijos Tolimuosiuose Rytuose – vargingiausiuose ir tolimiausiuose Rusijos kampeliuose. Po dešimtmečio šio narkotiko kiekis šalyje išaugo 23 kartus, konfiskuota buvo milijonai dozių.

Ilgai netruko, kol „krokodilas“ ėmė plisti ir kitose pasaulio šalyse.

„Esame labai išsigandę. Jie narkotiką gamina namų sąlygomis, galvoja, jog didžioji dalis benzino ir aliejaus gamybos metu dingsta, tačiau taip nėra. Galite įsivaizduoti, jog užtenka visai nedidelį kiekį jo susileisti į veną, ir bus padaryta daug žalos... jis pradeda naikinti organizmą iš vidaus“, – sakė gydytojas Frankas LoVecchio, kuris KPHO naujienų agentūrai papasakojo apie du savo pacientus, kuriuos tą pačią savaitę jam teko gydyti nuo siaubingų „krokodilo“ pasekmių.

Lietuvoje priklausomų nuo „krokodilo“ nėra, tačiau tai nereiškia, kad nereikia apie tai kalbėti

Galima tik pasidžiaugti, kad kol kas kenčiančių nuo priklausomybės „krokodilui“ Lietuvoje nėra. Tą DELFI patvirtino Vilniaus priklausomybės ligų centro direktorius Emilis Subata.

Tačiau jis pridūrė – informuoti žmones apie baisus šio narkotiko sukeliamus padarinius – būtina.

„Man teko viešėti Armėnijoje, kur dezomorfinas gana paplitęs. Nemažai dalį jį vartojusių ten diagnozuojama žandikaulio nekrozė – raumenys nukrenta, tad kaulai matomi plika akimi. Chirurgai tokius žandikaulius šalina, tad žmonės visam gyvenimui tampa invalidais. Vieno Armėnijos kalėjimo ligoninės vyr. gydytojas man rodė plastikinį maišelį, pilną žandikaulio kaulų”, – sukrečiančia patirtimi dalijosi E. Subata.

Emilis Subata

Paplitęs skurdžiose šalyse

Jo teigimu, „krokodilas“ labiau paplitęs skurdžiose šalyse, nes ten gydytis nuo priklausomybių praktiškai nėra galimybių.

„Lietuvoje, savo ruožtu, informacijos apie tai yra daugiau, gydymo sistema labiau išvystyta, todėl kol kas pavyksta apsaugoti žmones nuo šios baisios medžiagos“, – aiškino specialistas.

E. Subatos teigimu, „krokodilas“, iš esmės, yra tokio paties tipo narkotinė medžiaga kaip heroinas.

„Tačiau kadangi medžiaga yra ne gryna, su aibe priemaišų, tai ir komplikacijos yra labai sunkios. Be to, jis vartojamas per švirkštą, todėl galima apsikrėsti ir ŽIV, ir hepatitu C, gali kilti ir pūlinės komplikacijos“, – apie baisius padarinius pasakojo jis.

Blogiausia, kad atsikratyti priklausomybės nuo „krokodilo“ – labai sunku. Tai bandę pasakoja, kad juos lydi siaubingi skausmai, dėl kurių neretai imama alpti. Norintiems pasveikti neretai leidžiamos milžiniškos dozės raminamųjų, mat abstinencijos kančios kankina ir kelis metus.