Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Seime R. Sinkevičius nenoriai bet patvirtino, kad su juo yra kalbėta apie tą poziciją.

„Reikia paskambinti premjerui, jis tą gali patvirtinti, nes teikti turi teisę tik jis“, – sakė 65-erių politikas.

Perklaustas, ar jis yra su kuo nors kalbėjęs apie tą poziciją, politikas patvirtino, kad – taip. Perklaustas, ar kalbėjo su premjeru, atsakė: „tame tarpe (ir su juo)“. Su prezidentu Gitanu Nausėda politikas sakė dar nesusitikęs.

Paklaustas, ar jį patį domintų tokia pozicija, R. Sinkevičius atsakė taip: „jeigu visiškai nedomintų, tai turbūt ir šnekos nebūtų“.

Politikas jaučiasi turįs pakankamai kompetencijų užimti šią poziciją.

„Esu Ekonomikos komiteto pirmininkas, visą kadenciją buvęs ministru, ketvirtą kadenciją – Seimo narys, daugelyje metų dirbęs Ekonomikos komitete. Šiuo metu esu frakcijos vadovu. 24 metus esu dirbęs versle, dideliame versle“, – kalbėjo R. Sinkevičius.

Politikas teigė nebijąs tokios atsakomybės sudėtingu metu – pasauliui kovojant su koronaviruso pasekmėmis.

„Nebaisu, bet šiek tiek rizikinga“, – teigė R. Sinkevičius.

„Svarbiausios kandidatui keliamos užduotys – pandemijos sukeltų pasekmių mažinimas ir situacijos stabilizavimas, INVEGA priemonių įgyvendinimo spartinimas, numatytų priemonių įgyvendinimo numatytais terminais užtikrinimas“, – rašoma Vyriausybės pranešime spaudai.

Anot Vyriausybės, „ministerijai taip pat keliama užduotis efektyviai skatinti ekonomiką ir strategiškai investuoti, siekiant išnaudoti pandemijos metu atsiradusias galimybes“, taip pat „būtinas didesnis dėmesys turizmo sektoriui“.

Pagal Konstituciją, ministrus premjero teikimu skiria ir atleidžia prezidentas.

G. Kirkilas: tikiuosi, kad R. Sinkevičiaus kandidatūra suderinta su prezidentu

„Socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas teigia besitikintis, kad bendrapartietį Seimo narį Rimantą Sinkevičių prezidentas Gitanas Nausėda paskirs ekonomikos ministru.

„Aš tikiuosi, kad yra suderinta su prezidentu“, – BNS pirmadienį sakė „socialdarbiečių“ partijos pirmininkas.

Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį pateikė šalies vadovui R. Sinkevičiaus kandidatūrą vadovauti Ekonomikos ir inovacijų ministerijai.

68 metų R. Sinkevičius yra „socialdarbiečių“ frakcijos Seime seniūnas, Ekonomikos komiteto pirmininkas. 2012–2016 metais jis ėjo susisiekimo ministro pareigas.

„Labai teisingas sprendimas“, – tvirtino G. Kirkilas.

„Jis dirbęs Vyriausybės nariu, ministru artimoje srityje ir dabar, likus keliems kadencijos mėnesiams, nemanau, kad visiškai naujam žmogui užtektų laiko įsijungti, juo labiau, kad šitai ministerijai teks labai daug darbų, susijusių su ekonomikos gaivinimo planu“, – pridūrė jis.

G. Kirkilo teigimu, R. Sinkevičiaus kandidatūra buvo aptarta ir su koalicijos partnerių „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu, kuris jai pritarė.

Be kita ko, „socialdarbiečių“ pirmininkas teigė, kad jeigu R. Sinkevičius bus paskirtas ekonomikos ministru, teks frakcijai rinkti naują seniūną, o su koalicijos partneriais tartis dėl Ekonomikos komiteto pirmininko posto.

„Seniūną teks perrinkti, o dėl komiteto kalbėsimės su koalicijos partneriais, aš manau, kad šiuo atveju turbūt jiems teks skirti kažką komiteto pirmininku“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Pirmadienį susitinka su prezidentu

Delfi primena, kad ekonomikos ir inovacijų ministro ieškoma po to, kai buvęs ministras Virginijus Sinkevičius išvyko į Briuselį dirbti už aplinkosaugą atsakingu eurokomisaru. Po to buvo svarstoma ne viena galima kandidatūra į ministro poziciją.

Prezidentas G. Nausėda yra išreiškęs nuomonę, kad jau kuris laikas tuščią ekonomikos ir inovacijų ministro kėdę galėtų užimti dabartinis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, tačiau jis pats nepageidavo keisti veiklos profilio.

Prezidentūra pranešė, kad pirmadienį šalies vadovas susitiks su kandidatu į ekonomikos ir inovacijų ministrus R. Sinkevičiumi.

Ekonomikos ir inovacijų ministro pareigos laisvos nuo pernai gruodžio, kai buvęs ministras Virginijus Sinkevičius pradėjo eiti aplinkos eurokomisaro pareigas.

Prezidentas G. Nausėda vasario mėnesį atmetė premjero patarėjo Luko Savicko kandidatūrą į ekonomikos ministrus.