Be paties P. Gražulio, už jo siūlomas Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) ir Baudžiamojo kodekso (BK) pataisas balsavo tik 25 parlamentarai, 12 Seimo narių buvo prieš ir 16 politikų susilaikė. Kadangi balsavusiųjų prieš ir susilaikiusiųjų skaičius viršija teisės aktų pataisas parėmusiųjų gretas, tai laikoma, jog P. Gražulio siūlymams nepritarta, juos nuspręsta grąžinti tobulinti.

Jei homoseksualumas liga, kompensuokime vaistus?

Pristatydamas savo siūlomas įstatymų pataisas ir kiek vėliau atsakinėdamas į kolegų klausimus „tvarkietis“ ne kartą pabrėžė, kad homoseksualumą, zoofiliją bei nekrofiliją jis laiko liga, kuri gali būti išgydoma. P. Gražulio nuomone, tūkstančiai žmonių sėkmingai pakeitė savo seksualinę orientaciją iš homoseksualios į heteroseksualią, kitaip tariant – išgijo, „sugrįžo į normalų gyvenimą“.

„Aš manau, kad tai, be abejonės, yra liga. Užjaučiu tuos žmones, bet nė vienas mes savo liga nesididžiuojame, o stengiamės gydytis. Pasirodo, šitą ligą bandoma propaguoti: tos seksualinių mažumų organizacijos bando įrodyti, kad tai nėra liga, kad tai nėra nukrypimas“, - iš tribūnos šūkavo politikas.

„Tūkstančiai žmonių, kurie pakeitė savo orientaciją ir sugrįžo į normalų gyvenimą, paneigė visus tuos teiginius. Pasirodo, galima pagyti, galima grįžti į normalų gyvenimą“, - pridūrė parlamentaras.

Reaguodamas į tai, P. Gražulio frakcijos kolega Andrius Mazuronis ironiškai pasiūlė įtraukti homoseksualumą į ligų sąrašą, kurioms gydyti skiriami vaistai yra 100 proc. kompensuojami iš valstybės biudžeto, o tiems, kas nesutinka gydytis, taikyti priverstinį gydymą.

Nepritarimo P. Gražulis susilaukė ir iš „darbiečio“ Kęstučio Daukšio, strėlės jam skrido ir iš socialdemokratų bei konservatorių-krikdemų gretų, nors pastarosios frakcijos atstovai ir K. Daukšys piktinosi ne tiek dėl P. Gražulio siūlymų esmės, kiek dėl klausimo pateikimo formos.

„Kodėl jūs taip įsiskaudinęs“, - nesuprato Darbo partijos frakcijos narys K. Daukšys, pabrėžęs, kad gal šį klausimą svarstyti ir būtų galima, tik ne tokia forma.

Jam pritarė konservatorius-krikdemas Kazimieras Uoka, o liberalas Audrius Endzinas ragino atidėti į šalį toleranciją ir stabdyti P. Gražulio tiradą apie tai, kad homoseksualai, alkoholikai ir narkomanai yra tik nelaimingi žmonės, kuriuos reikia užjausti.

Mėnulio fazės ir įstatymai

P. Gražuliui pristatinėjant teisės aktų pakeitimų siūlymus kai kurie parlamentarai kraupo ir raudo tegalėdami paklausti, kokia buvo Mėnulio fazė, kai kolega registravo įstatymų pataisas, o „prisikėlietis“ Rokas Žilinskas susidomėjo, kuriame amžiuje “tvarkietis“ gyvena.

„Tikrai nesitikėjau iš šitos garbios tribūnos išgirsti tokių dalykų“, - siaubo neslėpė R. Žilinskas.

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė savo klausimą pradėjo kreipiniu „gerbiamas Petrai“, tačiau vėliau pasitaisė ir jau kreipėsi „mielas Petrai“. „Labai stebina tie jūsų pasiūlymai, ypatingai, kai vakar buvo pateikti žmogaus padėties situacijos vertinimas Lietuvoje“, - kalbėjo politikė.

„Mano klausimas toksai – kokia buvo Mėnulio fazė, kai registravote šitų įstatymo pataisas?“, - nepritarimo neslėpė B. Vėsaite, o P. Gražulis pareiškė, jog Mėnulio fazės bei socdemų vertybės jam yra nepriimtinos.

Konservatorius-krikdemas Kęstutis Masiulis taip pat neslėpė pasibjaurėjimo „tvarkiečio“ retorika, tačiau pabrėžė galįs rasti argumentų paremti teiktas teisės aktų pataisas. „Man praėjo noras palaikyti, aš dabar balsuosiu prieš“, - sakė politikas.

DELFI primena, kad „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijai priklausantis politikas už homoseksualizmo, zoofilijos ir nekrofilijos viešą propagavimą bei jo finansavimą siūlė bausti 1-5 tūkst. Lt bauda, areštu, viešaisiais darbais arba kalėjimu iki vienerių metų.

„Tas, kas sistemingai viešai ragino tenkinti lytinę aistrą zoofilijos, nekrofilijos ar homoseksualizmo būdu, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų“, - rašoma parlamentaro siūlytose pataisose.

Klausiamas, kodėl sulygino homoseksualizmą, zoofiliją bei nekrofiliją, „tvarkietis“ sakė, kad jam tai atrodąs lygiai toks pat „nukrypimas“ nuo normos. Pasak P. Gražulio, jo parengtos teisės aktų pataisos yra nukreiptos prieš siekius organizuoti viešas homoseksualų ir lesbiečių eitynes.