Siūlymą parlamentui pateikė „Drąsos kelio“ atstovas Algirdas Patackas. Jį parėmė dar 8 Seimo nariai. Baudžiamajame kodekse jie norėtų nustatyti, kad „Seksualinio elgesio ar seksualinės praktikos, įsitikinimų ar pažiūrų kritika arba aptarimas, arba įtikinėjimas pakeisti tokį elgesį, praktiką, įsitikinimus ar pažiūras, savaime nelaikoma tyčiojimusi, niekinimu, neapykantos skatinimu, diskriminavimu ar skatinimu diskriminuoti“.

Seimo posėdžio metu atvirai savo homoseksualumą pripažinęs Rokas Žilinskas A. Patackui nurodė, jog seksualinių pažiūrų kritika savaime yra leistina. Tačiau A. Patackas replikavo, esą dabartinės Baudžiamojo kodekso normos dėl diskriminacijos leidžia pasisakymus apie seksualines pažiūras naudoti spaudimui ir šantažui.

„Tai yra kova už laisvę. Kova už laisvę reikšti savo nuomonę“, - savo siekius nupasakojo A. Patackas.

Jo siūlymą palaikyti ragino konservatorė Vilija Aleknaitė Abramikienė. Anot jos, A. Patackas tiesiog gina „išraiškos ir pasisakymų laisvę“, o nuo bet kokios neapykantos atsiriboja. „Kalbos laisvė yra taip pat didelis teisinis gėris demokarinėje valstybėje“, - sakė konservatorė.

Tuo tarpu jos frakcijos bendražygis R. Žilinskas pasisakė prieš, primindamas, kad kritika yra teisėta, kol ji neperžengia ribų.

Po pateikimo A. Patacko siūlymui pritarė 47 Seimo nariai, prieš balsavo 15, susilaikė – 20. Taigi toliau šio projekto imasi Seimo komitetai.

Seksualinio elgesio ar seksualinės praktikos, įsitikinimų ar pažiūrų kritika arba aptarimas, arba įtikinėjimas pakeisti tokį elgesį, praktiką, įsitikinimus ar pažiūras, savaime nelaikoma tyčiojimusi, niekinimu, neapykantos skatinimu, diskriminavimu ar skatinimu diskriminuoti.