Kaip praneša Teisingumo ministerija, antradienį prasidėjusiuose klausymuose Rusija jau išsakė savo poziciją, kuri, kaip ir tikėtasi, neigia ne tik teismo galimybę nagrinėti bylą, bet ir galiojančią tarptautinę teisę.

Anot Lietuvos delegacijos vadovės teisingumo viceministrės Gabijos Grigaitės-Daugirdės, Rusija nuolat neigia kitų valstybių suverenitetą bei tarptautinės bendrijos tarptautinės teisės principus.

„Lietuvos istorijoje taip pat būta Rusijos ciniškų tarptautinės teisės interpretacijų, kainavusių mūsų valstybei laisvę ir nepriklausomybę, tad šiandien stovėdama prie teismo tribūnos ir Rusijos agresijos akivaizdoje reiškiu Lietuvos solidarumą ir paramą Ukrainai bei jos kovai už laisvę. Negalime leisti nepaisyti ar piktnaudžiauti tarptautine teise, Rusijos tarptautinei teisei prieštaraujantis veikimas turi nešti jai teisines pasekmes ir atsakomybę, o tarptautinė bendruomenė turi vienytis ir išnaudoti visus teisės įrankius“, – komentavo viceministrė.

Primenama, kad ši byla pradėta siekiant užkirsti kelią Rusijos nepagrįstiems bandymams pateisinti karinės agresijos veiksmus prieš Ukrainą, prisidengiant melagingais teiginiais apie neva Ukrainos valdžios vykdytą genocidą Luhansko ir Donecko srityse. 2022 metų pavasarį Lietuva viena iš pirmųjų kartu su kitomis (31) pasaulio valstybėmis įstojo į bylą Ukrainos pusėje siekdama, jog tarptautinė teisė nebūtų naudojama karinei agresijai prieš kitą valstybę pateisinti, remiantis melagingais kaltinimais genocidu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją