Gyventojų nuomone, B. Vėsaitės pėdomis gali būti priverstas sekti sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis. Tokie duomenys paaiškėjo DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovei „Spinter tyrimai“ atlikus gyventojų apklausą.

Tiesa, dar daugiau gyventojų svarstė, jog artimiausiu metu neatsistatydins nė vienas ministras, bet klausiami apie dabartinės koalicijos gyvavimo laiką dauguma svarstė, kad valdančiųjų vienybė subyrės nepasibaigus Seimo kadencijai.

Blogiausio prognozės V. Andriukaičiui

Klausiami apie tai, kuris dabartinės Vyriausybės ministras bus priverstas atsistatydinti, dauguma apklausos dalyvių laikėsi nuomonės, jog pavojaus varpai garsiausiai skambina sveikatos apsaugos ministrui V. Andriukaičiui. Tokios nuomonės laikėsi 25,4 proc. Lietuvos gyventojų.

Tačiau pažymėtina, kad apklausa daryta birželio 17-25 dienomis, o paskutinioji apklausos diena sutapo su V. Andriukaičio apkaltos procedūra Seime.

Dar daugiau apklausos dalyvių – 30,4 proc. respondentų – svarstė, kad artimiausiu metu neatsistatydins nė vienas ministras. Taip pat net 19,7 proc. gyventojų nežinojo, kaip atsakyti į klausimą.

Visi kiti atsakymai liudija, jog, be V. Andriukaičio, kitų ministrų ar premjero kėdės, gyventojų nuomone, nekliba.

Kad atsistatydinti turės premjeras A. Butkevičius, taigi ir visa vyriausybė, manė tik 3,7 proc. žmonių, už švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio pasitraukimą pasisako vos 3,5 proc. apklaustųjų.

Dar 3 proc. respondentų teigė, kad B. Vėsaitės pėdomis paseks vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas.

Daugelis kitų ministrų, apklausos dalyvių nuomone, gali beveik nejausti jokio pavojaus dėl poreikio atsistatydinti.

Kuris šios Vyriausybės ministras, Jūsų nuomone, bus kitas priverstas atsistatydinti? (proc.) Proc.
V.Andriukaitis, sveikatos apsaugos ministras 25,4
A.Butkevičius (ir visa Vyriausybė) 3,7
D.Pavalkis, švietimo ministras 3,5
D.Barakauskas, vidaus reikalų ministras 3,0
Š. Birutis, kultūros ministras 3,0
R.Šadžius, finansų ministras 1,8
R.Sinkevičius, susisiekimo ministras 1,7
V.Mazuronis, aplinkos ministras 1,5
A.Pabedinskienė, socialinės apsaugos ir darbo ministrė 1,4
E.Gustas, ūkio ministras 1,2
V.Jukna, žemės ūkio ministras 1,0
J.Bernatonis, teisingumo ministras 0,9
J.Olekas, krašto apsaugos ministras 0,9
J.Neverovčius, energetikos ministras 0,7
L.Linkevičius, užsienio reikalų ministras 0,2
Neatsistatydins nei vienas 30,4
Nežino / neatsakė 19,7
Iš viso: 100

Kiek gyvuos koalicija?

Nepaisant trečdalio gyventojų nuomonės, kad atsistatydinti nereikės nė vienam ministrui, paprašyti įvertinti, kiek ištemps dabartinė koalicija, dauguma žmonių nemanė, kad koalicija išsilaikys iki pat kadencijos pabaigos. Taip manančių žmonių buvo 41,1 proc.

Iš jų 13,9 proc. respondentų sakė, jog koalicija subyrės dar šiemet, 18,7 proc. apklaustųjų manė, kad ji gyvuos iki 2014 metų prezidento rinkimų, o 8,5 proc. svarstė, kad koalicijos gyvavimas gali būti pratęstas iki 2015 metų.

Tačiau nuomonei, kad koalicija neišsilaikys iki kadencijos pabaigos, nepritarė 27,1 proc. gyventojų. Jie laikėsi pozicijos, kad koalicija sėkmingai gyvuos tiek, kiek skirta.

Dar 31,8 proc. respondentų nežinojo, ką atsakyti į klausimą dėl koalicijos galimybių išgyventi.

Jūsų nuomone, kiek ilgai (apytiksliai) išsilaikys dabartinė koalicija? Proc.
Iki Seimo kadencijos pabaigos 2016 m. 27,1
Iki 2015 metų pabaigos 8,5
Iki 2014 m. prezidento rinkimų 18,7
Koalicija subyrės dar šiemet 13,9
Nežino/neatsakė 31,8
Iš viso: 100

L. Bielinis: V. Andriukaitis – žinomiausias iš nežinomųjų

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Lauras Bielinis teigia, kad prie nuomonės, jog V. Andriukaičiui teks atsistatydinti, prisidėjo Seime vykusi apkalta bei paties ministro žinomumas. Jo teigimu, daugelio ministrų eiliniai gyventojai net nežino, todėl neturi nuomonės apie jų darbus. Tuo tarpu V. Andriukaitis yra vienas žinomesnių politikų, kurie kelia emocijas – kam teigiamas, kam neigiamas.

Vytenis Andriukaitis
„V. Andriukaitis yra geriausiai žinomas ir girdimas. Jo atžvilgiu gyventojai turi aiškesnę emocinę nuomonę, todėl gali apie jį spręsti. Jis vienintelis iš ministrų, kurio atžvilgiu žmonės turi daugiau mažiau akcentuotą nuostatą ir tikimybė, kad taip galėtų būti, pavirsta į išvadą, kad jis ir bus tas, kuris bus atstatydintas“, - teigė politologas.

Anot L. Bielinio, prie V. Andriukaičio žinomumo visuomenei prisidėjo apkalta bei prieš tai Seime kilęs skandalas, kai pristatydamas įstatymo projektą V. Andriukaitis ėmė grasinti apriboti privačių gydymo įstaigų veiklą.

„Kitų ministrų net neįmanoma prisiminti nesusikoncentravus. Dėl šios priežasties mes žinome vienintelį V. Andriukaitį, kad žinotume visus kitus – reikalingas labai specifinis interesas“, - teigė politologas.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų birželio 17-25 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1006 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!