Vilties g. atkarpos tarp Smėlynės ir Lentpjūvių gatvių gyventojai bei jų kaimynai iš aplinkinių gatvelių Savivaldybės prašo grąžinti jiems ramybę, prarastą prieš devynerius metus.

Kelios dešimtys panevėžiečių pateikė raštą reikalaudami sutrumpinti kaimynystėje veikiančio populiaraus greitojo maisto restorano „Hesburger“ darbo laiką.

Taip pat prašoma stovėjimą draudžiančiais ženklais Vilties bei Darbininkų gatves vaduoti iš jose rikiuojamų automobilių.

Dėl draudžiamųjų ženklų pastatymo Savivaldybės atstovai gyventojams teikia viltį, tačiau dėl greitojo maisto restorano darbo valandų trumpinimo – nelabai.

Prašo leisti išsimiegoti

„Mūsų gyvenimas tikrai virtęs pragaru. Ypač savaitgaliais, kai „Hesburgeris“ dirba iki pirmos valandos nakties. Jau penktadieniais prasideda mūsų nemigo naktys ir toks visas savaitgalis“, – guodžiasi artimiausia greitojo maisto restorano kaimynė, pedagogė Jūratė Klimavičienė.

Anot jos, toks pragariškas gyvenimas tęsiasi jau devynerius metus. Tiek laiko veikia jaunimo pamėgta užeiga, iš kurios maistas pasiimamas tiesiog į automobilius.

Išalkusieji atvažiuoja ne tik automobiliais. Atriaumoja motociklai, keturračiai.

„Negalėdama užmigti girdžiu visą maisto įsigijimo eigą. Girdžiu, kaip automobilis privažiuoja prie vieno langelio užsisakyti maisto, kaip vėliau stoja prie kito jo atsiimti, o galiausiai – stoja pavalgyti kur nors prie mano ar kaimynų namų. Rytais visų mūsų patvoriai būna primėtyti popiergalių, į kuriuos vyniojami tie burgeriai. Dažnai randame ir tuščių butelių“, – kalbėjo pedagogė.

Pasak J. Klimavičienės, greitojo maisto prisipirkę jaunuoliai automobiliuose tyliai nevalgo. Užkandžiaujama sklindant garsiausiai muzikai bei garsioms kalboms. O visos tos kakofonijos priversti klausytis „Hesburger“ kaimynai.

Panevėžietė teigia ne kartą ėjusi prašyti restorano vadovybės kaip nors vaduoti iš šiukšlių ir triukšmo, bet nieko nepešė. Jai pasiūlyta rašyti į Olandiją šio tinklo įkūrėjams.

„Į Olandiją nerašiau, tačiau šią savaitę aš ir dar 32 kaimynai kreipėmės į Panevėžio valdžią. Prašome sudaryti sąlygas mums bent jau normaliai išsimiegoti“, – teigė J. Klimavičienė.

Virgilijus Drilinga ir dar daugiau nei trys dešimtys Vilties, Darbininkų ir Lentpjūvių gatvių gyventojų Savivaldybės prašo gelbėti juos nuo naktinio triukšmo ir restorano klientų paliekamų šiukšlių

Kas savaitgalį – triukšmas

„Naktimis neapsikenčiame triukšmo, o visą dieną nebeišsivaduojame iš abiejose Vilties bei kaimyninės Darbininkų gatvių pusėse sustatytų automobilių. Jau ir iš savo kiemų sunku išvažiuoti, o einant gatve tokioje sumaištyje baisu pakliūti po ratais. Žodžiu, gyventi šioje vietoje pasidarė tikrai negera“, – tikino J. Klimavičienė.

Ji teigia pasekusi, kas prie jos namų visai dienai ir dar vėlyvam vakarui palieka automobilius. Paaiškėjo, kad tarp paliekančiųjų – nemažai greta įsikūrusios gydymo įstaigos darbuotojų.

J. Klimavičienė svarstė, kad stovėjimo aikštelę turinti medicinos įstaiga, matyt, šią saugo klientams, o darbuotojai savo automobilius stato ten, kur randa vietos.

„Bet kad medikų automobiliai stovi po mūsų langais, irgi nėra gerai“, – sako ši Vilties gatvės gyventoja.

Neramu nei dieną, nei naktį

Kita Vilties gatvės gyventoja Rita Mažeikienė taip pat guodžiasi pragaru virtusiu gyvenimu greitojo maisto restorano kaimynystėje.

„Kaip savaitgalis – taip triukšmas. Dienomis jo taip nesigirdi, bet naktimis, kai viskas nurimsta, girdi ir tuos burgerius po mūsų langais valgančių jaunuolių šūkavimus, ir jų automobilių, motociklų riaumojimą. O dienomis mūsų gatvė pilna pristatytų mašinų“, – guodėsi R. Mažeikienė.

Ji svarstė, kad bent iš dalies problema būtų išspręsta, jei Savivaldybė Vilties, o gal ir aplinkinėse gatvėse pastatytų ženklus, draudžiančius stovėti automobiliams. Gyventojai viliasi, gal tuomet greitojo maisto pirkėjai ieškotų kitų vietų, kur mašinose galėtų naktimis užkandžiauti.

Kad žinotų, kaip kenčia


Nuo „Hesburger“ triukšmingų klientų teigia kenčiantis ir Virgilijus Drilinga. Jis piktinosi, kad sėdėdami ir valgydami automobiliuose jaunuoliai dažnai net neišjungia variklių, o išvažiuodami palieka kalnus šiukšlių.

„Tas „Hesburgeris“ neprekiauja alkoholiu, todėl sutrumpinti jo darbo laiko Savivaldybė tikriausiai nė neturės galimybės. Tačiau vis viena pasirašiau kreipimąsi, tegul žino, kaip mes kenčiame“, – teigė V. Drilinga.

Trijų lapų kreipimasis su taip pat trijų lapų parašais, kuriame Vilties, Darbininkų ir Lentpjūvių gatvių gyventojai išpasakojo savo bėdas ir dar pridėjo nuotraukų, liudijančių apie šiose gatvėse vykstantį naktinį gyvenimą, Savivaldybės specialistus jau pasiekė.

Gyventojai prašo sutrumpinti greitojo maisto restorano darbo laiką ir imtis priemonių šias, kadaise buvusias ramias, gatves vaduoti nuo jose paliekamų automobilių.

Daug vilčių neduoda


Savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Dalius Vadluga teigė, jog nagrinėti kreipimąsi numatyta kitos savaitės pradžioje. Tačiau daug vilčių, kad kas nors pasikeistų, vedėjas pripažįsta negalintis suteikti.

„Greitojo maisto restoranų darbo valandų Savivaldybės administracija tikrai negali reguliuoti. Trumpiau dirbti „Hesburgerio“ tikrai nepriversime“, – mano D. Vadluga.

O šit dėl draudžiamųjų kelio ženklų įrengimo, pasak vedėjo, bus svarstoma.

Priekaištų nesulaukė


„Sekundė“ kreipėsi ir į „Hesburger“, veikiančio Smėlynės-Vilties gatvių kampe, vyresniąją Daivą. Teiravomės, ar būtų galima trumpinti šio greitojo maisto restorano darbo laiką savaitgaliais.

Daivos teigimu, nakties valandomis sulaukiama tikrai nemažai klientų, tad restoranų tinklo vadovybė vargu ar imtųsi keisti darbo laiką.

Kad restorano kaimynams nelabai gera gyventi, Daiva sutiko, tačiau teigė pati jokių priekaištų iš jų negirdėjusi.

„Žinau, kad priekaištų buvo išsakyta ankstesniems vadovams, bet man niekas niekuo nesiskundė“, – patikino „Hesburger“ vyresnioji.