Laidoje "Jūs rimtai?" dalyvavęs V. Morozovas apžvelgė svarbiausias savaitės naujienas, tarp kurių, žinoma, neliko pamiršta ir besitęsianti kova su koronavirusu. Tiesa, šeimos gydytojas nepraleido galimybės pajuokauti ir pasijuokti. „Ultravioletinė šviesa žudo virusą, – juokavo V. Morozovas, svarstydamas, ar gerai valdžia daro, užsimindama apie galimą pasilinksminimo vietų darbo laiko ribojimą. – Todėl vasarą, kai šviečia saulė, o naktį arba žiemą, kai šviesos nėra, jo yra daugiau.“

Garsiai nusijuokęs medikas kiek surimtėjo ir pridūrė, kad „kuo vėliau, tuo kūnai arčiau vienas kito“, todėl ir atsiranda tokių svarstymų apie pasilinksminimo vietų darbo laiko ribojimą. „Mums reikkia atsitraukti nuo vienas kito bare“, – kalbėjo V. Morozovas.

Vis dėlto, jis tvirtino, kad ne tik baruose žmonės yra arti vienas kito, tad, jo teigimu, gal ne visai taip reiktų spręsti problemą. V. Morozovas teigė, kad neišskirtų vieno verslo ar vienokio susibūrimo. „Jeigu mes buriuojamės, mes galime platinti virusą. Kur mes buriuosimės? Dešimtas reikalas. Galbūt naktiniame klube, bare ar dar kažkur mes sau leisime šiek tiek daugiau išgerti, turėsime šiek tiek mažiau socialinės atsakomybės, – svarstė medikas ir pridūrė, kad svarbiausia – nesiburiuoti. – Ar mes su kaukėmis, ar be kaukių, mes virusą platiname.“

Kristina Pocytė, Valerijus Morozovas

Laidoje „Jūs rimtai?“ V. Morozovas kalbėjo ir apie naują planą, pagal kurį nuo rugsėjo turės dirbti mokyklos: vaikai turės visą dieną būti vienoje klasėje, ne jie, o mokytojos eis į kitas klases, taip pat bus sudaromas skirtingas pamokų ir pertraukų laikas, kad vaikai tarpusavyje turėtų kuo mažiau kontakto, nebebus iškilmingos mokslo metų pradžios šventės, kai kurios pamokos, jei tik įmanoma, bus organizuojamos lauke ir dar daugiau kitų naujų taisyklių.

„Verks mokiniai, verks mokyklos, – apie naują mokslo metų planą kalbėjo V. Morozovas. – Iš kur jie gaus lėšų pertvaroms ir visam kitam? Iš kur mes gausime mokytojų, kurių trūksta, o didžioji dalis – pensinio amžiaus.“

Aptariant kitas savaitės naujienas, V. Morozovas kalbėjo ir apie žymių žmonių garsiai išsakytas abejones dėl privalomo kaukių dėvėjimo. Karantino pradžioje visi stengėsi būti atsakingi, socialiniai tinklai lūžo nuo raginimų nepamiršti kaukių ir saugoti savo artimuosius, o pastaruoju metu viskas apsisuko į kitą pusę – garsūs žmonės ėmė abejoti kai kurių priemonių reikalingumu. Kodėl taip nutiko?

„Karantino pradžioje mes kaip pilietinė visuomenė buvome labai susivieniję, – kalbėjo V. Morozovas ir, svarstydamas, kas gi nutiko,ilgai nedvejojęs įvardijo komunikavimo su visuomene būdą. – Kokį komunikavimą matėte iš Vyriausybės arba iš Sveikatos apsaugos ministerijos dėl to, kad reikia dėvėti kaukes?“

Valerijus Morozovas

Jo teigimu, iš valdžios girdint tik nurodymus, reikalavimus ir grasinimus, kad jei jie nebus vykdomi, bus skiriamos baudos, nebelieka motyvacijos stengtis: „Kai atsiranda, mano galva, irgi pakankamai absurdiški reikalavimai, mes kaukės nešiojimo idėją visiškai nuvertiname. Šiuo atveju nereikėjo nieko tikėtis. Kai atsiranda nepasverti sprendimai, kažkas gali jais pasinaudoti savo reklamai“.

V. Morozovas neslėpė: „Aš irgi nemanau, kad kol aš laukiu kavos, kaukės dėvėjimas kažką apsaugos“.

Šeimos gydytojas dar kartą pabrėžė, kad reikia kalbėti apie draudimą burtis ir atstumo laikymąsi. Tiesa, jis pasidalijo ir kasdiene darbine patirtimi. Jo tvirtinimu, žmonės gerokai atsipalaidavo. „Šią savaitę pasipylė tokie skambučiai: „Daktare, sukarščiavau, bet jūs man nuo rytojaus išrašykite nedarbingumą, nes šiandien dar padirbsiu“. Mes jau pamiršome. Mes akcentuojame kaukes. Tai, kas matosi iš tolo, tai, ką lengva pagauti, lengva nubausti“, – kalbėjo medikas ir pridūrė, kad net ir rankas plautis žmonės jau pamiršo.

Laidoje taip pat buvo kalbama ir apie kitas savaitės naujienas, tarp kurių – ir besibaigianti vasara, ir savaitgalį 50 tūkstančių žmonių suvienijęs Laisvės kelias, ir daugybė kitų naujienų.

Visas pokalbis – laidoje „Jūs rimtai?“