Vilniuje, garsiajame Gulbinų kvartale, įsikūręs Lietuvos verslo elitas. Čia beveik 15 ha valstybinės žemės sklypas išnuomotas UAB „Gulbinų turizmas“. O kartu išnuomotas ir valstybinis miškas.

Miškas turėtų būti atviras visuomenei lankytis. Taigi sklypo tvoroje buvo įrengti varteliai. Tačiau Aplinkos apsaugos departamentas užfiksavo, kad vieni varteliai buvo užrakinti. Tyrimas jau baigtas ir aplinkosaugininkai pažeidėjui skyrė vos 10 eurų baudą.

Nacionalinė žemės tarnyba, gavusi Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Prokuratūros išvadas, siekia susigrąžinti dalį UAB „Gulbinų turizmas“ išnuomoto sklypo. Tarnybos manymu, verslo elitui išnuomota per daug miško, esančio Verkių regioniniame parke. Tačiau turtingiausi Lietuvos verslininkai su tuo nenori sutikti, todėl byla dabar persikėlė į Vilniaus miesto apylinkės teismą.

Vilniaus miesto savivaldybė savo ruožtu siekia sklype įregistruoti servitutą, kad visuomenė galėtų patogiai per sklypą prieiti prie ežero.

Apie tai, kokie žmonės valdo šį kvartalą, Delfi straipsnį galite rasti paspaudę čia.

Kol vysta teisinės procedūros, Vilniaus miesto savivaldybė jau pradėjo Gulbino ežero pakrantės atvėrimo darbus. Trečiadienį atvykus prie ežero suradome besidarbuojančius „Grindos“ darbininkus, kurie prie ežero karučiais vežė smėlį, šalino menkaverčius krūmynus ir tvarkė nupjautas šakas.

O Valstybinių miškų urėdijos darbuotojai savo ruožtu šalino nuvirtusius, supuvusius medžius.

Dalis darbų jau atlikta. Atvertas takas eiti nuo gatvės iki ežero. Šiuo metu jau pradėtas įrengti medinių lentų takas. Sukrautos supjaustytos malkos. Taip pat guli ir nupjauti nudžiūvę medžiai.

Dalis tako vingiuos greta Gulbinų kvartalo tvoros.

Šią vasarą Delfi žurnalistai ežero pakrante bandė eiti kartu su tinklaraštininku Skirmantu Malinausku. Tai padaryti buvo labai sunku, nes pakrantė buvo apaugusi krūmais ir užvirtusi medžiais.

Dabar situacija jau kardinaliai pasikeitusi. Takas prie ežero atvertas ir kur kas patogesnis. Tiesa, dar turi būti sutvarkyta likusi didžioji pakrantės dalis, kad būtų galima apeiti aplink visą Gulbinų kvartalo tvorą.

Vilniaus miesto savivaldybė savo ruožtu nurodė, kad ji pasirūpins, jog vilniečiai galėtų patogiai nueiti prie Gulbino ežero iš šiaurinės ir pietinės pusių. Tiesiamas apie 250 m ilgio medinis takas, ežero pakrantėje taip pat bus kuriama poilsiavietė, įrengiamos grilio vietos su suoliukais. Kad gyventojams būtų patogu eiti, bus išvalytos nukritusios medžių šakos, sausi ir nuvirtę medžiai, nušienauta žolė.

Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas buvo žadėjęs, kad ežero pakrantė visuomenės lankymui bu atverta dar šiais metais.

„Atkakliai siekėme, kad būtų galima sutvarkyti ir pritaikyti gyventojų poilsiui laisvą valstybinį sklypą prie Gulbino ežero. Nepaisant iškilusių biurokratinių kliūčių, pradedame priėjimo prie ežero atvėrimo darbus. Tokios istorijos Vilniuje kartotis negali – kviečiu ir kitas institucijas nesustoti ieškoti su Gulbinų kvartalu susijusių likusių problemų sprendimo“, – praėjusią savaitę teigė Vilniaus miesto meras V. Benkunskas.

Vilniečiai prie Gulbino ežero galės prieiti iš šiaurinės ir pietinės pusių. Pietinėje bus įrengtas 250 m ilgio medinis takas. Tako plotis sieks 1,2 m. Ant žemės bus patiesta drenažinė membrana ir tada ant jos uždėta medinė tako konstrukcija. Šiaurinėje pusėje bus atliekami želdynų genėjimo darbai ir taip sutvarkytas natūralaus grunto takas, kurio ilgis siekia apie 800 m. Viso tako ilgis bus apie 1 km.

Didžiąją dalį darbų atliks Vilniaus miesto savivaldybės įmonė UAB „Grinda“, taip pat dalį darbų – VĮ Valstybinių miškų urėdijos Nemenčinės regioninis padalinys Neries girininkija. Darbus planuojama atlikti per 1–2 mėn.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)