Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius piktinasi, esą per dvejus metus dvi institucijos – Vilniaus savivaldybė ir „Lietuvos geležinkeliai“ – nesugebėjo rasti problemos sprendimo ir neparūpino vaikams saugesnio kelio į mokyklą. Ministras žada siekti, kad tunelis būtų atidarytas, ir pats išbandyti kelionės juo kokybę.

Vilniaus meras Artūras Zuokas teigia, jog „Lietuvos geležinkeliai“ pagaliau sutiko bendradarbiauti ir ketina rašyti paraišką vamzdžio praplėtimui finansuoti. Anot mero, tokiu atveju būtų galima kalbėti apie vamzdžio praplėtimą, kad pro jį galėtų vaikščioti pėstieji, tačiau esą svarstoma ir apie kitas alternatyvas.

Tačiau laikinas sprendimas, anot A. Zuoko, galėtų būti mokinių pavėžėjimas.

„Po ilgų susirašinėjimų tarp bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“, kuriems priklauso ši teritorija, „Susisiekimo ministerijos“, Vilniaus miesto savivaldybės, vakar gavome raštą, kad „Lietuvos geležinkeliai“ sutinka bendradarbiauti sprendžiant šią problemą, pradėti rengti projektą ir ruošti paraišką finansavimui gauti“, - teigia Vilniaus meras.

„Tokiu atveju matyt po metų galima būtų kalbėti, jeigu bus skirtas finansavimas, apie šio tunelio praplėtimą, kad pro jį galėtų eiti pėstieji. Tačiau yra vertinamos ir kitos alternatyvos. Ar tikrai toje vietoje reikalingas toks praėjimas ar gali būti svarstomos ir kitos vietos, nes investicija nėra maža. Kol kas galima svarstyti ir apie kitus laikinus sprendimus, pavyzdžiui, pavėžėjimą“, - pridūrė A. Zuokas.

Vamzdį užvėrė penktadienį

„Lietuvos geležinkelių“ darbininkai vamzdį Zuikių gatvėje užvėrė penktadienį priešpiet. Kaip DELFI pasakojo įvykio vietoje buvęs Audrius Čepulis, darbininkai iš pradžių sumontavo grotas vienoje pusėje, paskui kitoje nepaisydami nei žurnalistų kamerų, nei gyventojų piktinimosi.

„Darbininkai grotas jau uždėjo. Neseniai pabaigė montuoti antrą jų pusę“, - sakė A. Čepulis.

Kaip žinoma, darbininkai vamzdį ketino užverti dar ketvirtadienį, bet juos išbaidė žurnalistų filmavimo kameros.

Dveji metai pažadų

Žiniasklaida problemas, su kuriomis susiduria Zuikių ir Voverių gatvių gyventojai, pirmąsyk iškėlė prieš dvejus metus. Mokyklinukų, su gėlėmis Rugsėjo 1-ąją žygiuojančių lietaus vandeniui pašalinti skirtu vamzdžiu, vaizdai apskriejo visą Lietuvą, pasipylė pažadai problemą spręsti. Tačiau pažadai ir liko tik pažadais, kol geležinkelininkai nesumanė apskritai uždaryti tunelį, paliekant vieną trumpiausią kelią į mokyklą – per geležinkelio bėgius.

Iš DELFI sužinojęs apie uždaromą tunelį, G. Steponavičius priminė dar prieš dvejus metus kreipęsis į Vilniaus savivaldybę ir „Lietuvos geležinkelius“ dėl Vaduvos mokyklos auklėtinių.

„Inicijuoju „Lietuvos geležinkelių“ ir savivaldybės atsakingų žmonių pokalbius. Dvejus metus tarpusavyje neišsiaiškinus, kas atsakingas už tunelio sutvarkymą ir saugumo užtikrinimą. Mano siūlymas – kad šituo tuneliu būtų galima naudotis, kartu bent minimaliai sutvarkant jo apšvietimą ir užtikrinant saugumą“, - DELFI sakė švietimo ir mokslo ministras.

Ministras susiruošė į ekskursiją vamzdžiu

G. Steponavičius tikisi, kad grotų ant įėjimo į tunelį nebeliks per maždaug savaitę. Mat po savaitės ministras ketina pats patirti kelionės vamzdžiu malonumą.

„Savaitgaliais kartais darome dviračių žygius. Ne aš vienas, didesnė kompanija tą darys. Kitą savaitgalį pro ten važiuosime dviračiai. Ir tikiuosi, kad šituo tuneliu galėsiu pravažiuoti ir pats“, - teigė politikas.

DELFI primena, kad vamzdžio aukštis siekia 1,4 metro. Taigi dviratį pasikinkiusiam ministrui veikiausiai teks ne važiuoti, o susikūprinus stumti savo transporto priemonę.

„Manau, kad geriau toks kelias, negu iš viso nieko. Klausimas, kas yra saugiau – tunelis ar ėjimas geležinkelio bėgiais“, - pridūrė G. Steponavičius.

Duoda mikroautobusą

Sostinės savivaldybė penktadienį paskelbė Zuikių gatvės gyventojams parūpinsianti mikroautobusą, kuris turėtų išvaduoti juos nuo kelionių geležinkelio bėgiais. Tiesa, savivaldybės transportas kursuos nedažnai.

„Vilniaus miesto savivaldybė, įvertinusi tai, kad bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ nedaro jokių veiksmų, ką įpareigojo Susisiekimo ministerija – neįrengė perėjos, bet uždėjo grotas ant Žemuosiuose Paneriuose po geležinkelio bėgiais esančio vamzdžio, kuriuo trumpindami kelią eina Zuikių ir Voverių gatvių gyventojai, skyrė autobusą. Vilniaus miesto savivaldybės skirtas autobusas kasdien nuo 7 val. ryto važiuos iki Gerosios Vilties gatvės. 15 val. mikroautobusas gyventojus veš atgal“, - skelbiama savivaldybės pranešime.